Follow

Tips: Såhär fungerar en reflexskärm

 
 
En utav frågorna jag fick på min bloggundersökning var om jag kunde skriva ett inlägg om hur reflexskärmar fungernar. Så självklart kan jag det, here we go! 
 
Jag har inte alltid varit superduktig på att använda min reflexskärm, den ligger oftast bara hemma och när jag väl har tänkt att använda den så glömmer jag den i hallen, haha! Men under de senaste månaderna har jag blivit mycket duktigare och jag har plötsligt hittat glädjen i att använda den så jag hoppas att ni kan göra det också! 
De tillfällen jag använder reflexskärm: 
- Motljus
- Starkt solljus (mitt på dagen till exempel) 
- Porträtt där ögonen blir mörka av någon anledning
 
 
Det här med reflexskärm är faktiskt gaska enkelt. Precis som pilarna visar här ovanför så studsar alltså solens strålar in i reflexskärmen och sedan studsar de vidare på personen. Det blir en stor skillnad! Här var solen ganska lågt på himlen så reflexskärmen hamnar automatiskt i ansiktshögd för att det skall studsa rätt. Är solen rakt ovanför på himlen så hamnar reflexskärmen lite underifrån så att ljuset studsar upp i ögonen. Men sådant är lätt att testa på plats, det är bara att vinkla reflexskärmen åt olika håll så ser du vart den träffar rätt! 
 
Det finns ofta två eller fler sidor på en reflexskärm, det vanligaste är en vit sida och en silvrig sida. Den silvriga sidan ljusar upp precis som den vita sidan fast ganska mycket mer. Jag brukar använda mig utav den vita sidan för då blir det ett mer naturligt resultat, men krisar det verkligen med ljuset så är den silvriga sidan superbra!
 
Det är oftast ögonen och kontakten med personen som man vill åt, och det är dem som blir mörka när ljuset är svårt (haha, det rimmade ju!). Det är vid de tillfällena som reflexskärmen åker fram för mig. Oftast i motljus och svårt och hårt dagsljus där solen står högt på himlen, för då blir ögonen ganska lätt mörka eftersom att de sitter en bit in i huvudet så det blir bara som två små svarta gropar istället. Ni ser skillnaden här nedanför. 
 
 
Utan reflexskärm → Väldigt mörka ögon och svårt att få personen lika ljus som bakgrunden. Det går såklart att dra i lite verktyg i photoshop men det är lätt att det blir kornigt och lite konstiga färger ändå. 
 
 
Med reflexskärm → Fint ljus i ögonen och plötsligt ser man ju Maria! Hon blir lika ljus som bakgrunden och det blir lättare att exponera rätt och få en fin bild. Här använder vi den silvriga sidan för att verkligen visa skillnaden, det funkar också med den vita sidan och då blir inte ljuset lika starkt. 
 
 
OBS!! Jag tycker att det är jättekul när ni frågar frågor angående foto och redigering, om mig eller om annat som rör bloggen så jag har gjort en liten sida där ni alltid kan skicka in frågor eller meddelanden till mig!
 
→ Klicka här (!!) för att komma dit och ni får skicka hur mycket och hur konstiga frågor ni vill! Jag vill att ni skall vara en del av detta och att ni också får bestämma vad ni vill läsa om. Jag kommer att kika in där ofta och hålla utkik! Fråga på! :)
 
 
Kom ihåg att gilla inlägget om ni vill se fler fototips! ♥
Postat av: FannyFredrica - [Fotografering]

Så bra inlägg! :D

2016-05-10, 20:40:26 - URL: http://fannyfredrica.se/
Postat av: Maja

Måste verkligen bli bättre på att använda reflexskärm känner jag haha, det blir sån skillnad!

Det första jag tänkte på btw när jag skrollade nedåt i inlägget var hur "reflexskärmen" hamnat exakt under varandra 4 gånger haha, alltså i stycket efter du skrivit om när du använder reflexskärmen :)

2016-05-10, 22:19:07 - URL: http://nouw.com/majasl
Postat av: Livet i USA

Så bra! Tack! Har en reflexskärm men inte riktigt kommit mig för att använda den. Måste ut och testa nu!

2016-05-11, 04:20:13 - URL: http://ikalundin.blogg.se
Postat av: Linn Strömberg

Så bra inlägg!

2016-05-11, 09:19:29 - URL: http://cigarettesncush.blogg.se/
Postat av: Petra

Så bra inlägg jag har aldrig använt reflexskärm men vilken skillnad det blir.kramar

2016-05-11, 10:36:03 - URL: http://mammansprinsessor.blogg.se
Postat av: Pia

Superbra tips! :) Tack!

2016-05-11, 15:44:53 - URL: http://hornstull.nu
Postat av: ExklusivaMoi

Bra sak men känns lite jobbigt att släpa med en sådan själv ;O... krävs nog mer än en om den kanske skall bli använd! Mjaaa det kanske behövs mer "seriösare" nivå än vad jag själv är på när det gäller fotandet =)... annars super kul att se vilken skillnad den faktiskt gör!

2016-05-11, 19:59:58 - URL: http://exklusivamoi.blogg.se/
Postat av: Angelica

Jag måste verkligen börja använda min... den ligger mest och dammar! Den måste följa med i helgen när jag fotar mitt första bröllop!

2016-05-11, 20:38:04 - URL: http://angelicabengtsson.blogg.se
Postat av: Lena

Är precis likadan. Har en reflexskärm men den ligger och "skräpar" på en hylla här hemma eller så glöms den bort. Tror det blir så i och med att jag oftast är ensam ute när jag fotograferar en vän så det är inte alltid lätt att använda reflexskärmen samtidigt som man fotograferar. Men måste bättra mig på det för det blir verkligen skillnad.

2016-05-11, 20:53:45 - URL: http://thelenaelisastory.blogg.se/
Postat av: Lili

Vilken skillnad! Väldigt bra inlägg, tack för det. Reflexskärm är nog något jag kommer köpa för skatteåterbäringen nu i juni. Och ett nytt objektiv. ^^

2016-05-12, 11:56:53 - URL: http://zilverka.blogg.se/
Postat av: Miss Baby Peaches

Jag har en reflexskärm hemma men usch vad jag har slarvat med den. Nu måste jag ta med den ut när jag fotar!!

2016-05-12, 15:46:58 - URL: http://babypeaches.blogg.se/
Postat av: Cornelia

Vilket bra inlägg! :)

2016-05-12, 18:23:26 - URL: http://corneliae.blogg.se/
Postat av: Emma

Oj vilket jobb!! :-))
Kram från Italien! :-)

2016-05-14, 12:58:56 - URL: http://emmamii.blogg.se
Postat av: Johanna

väldigt bra inlägg!

2016-05-15, 15:29:54 - URL: http://johannamontell.se
Postat av: Annette

Sån skulle man haft :)

2016-05-15, 18:37:50 - URL: http://nouw.com/Nettan
Postat av: livlys.blogg.se

Aldrig ens tänkt tanken! Måste införskaffas! :)

2016-05-15, 20:16:30 - URL: http://livlys.blogg.se/

Tjäna pengar på din blogg! (adlink)


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: