Follow

TIPS: 3 sätt att få dina bilder att se mer professionella ut

 

1. Tänk på ljuset innan du tänker på vart du skall ta bilden!

Ett bra mantra att hålla sig till är att alltid tänka på ljuset först och platsen sedan. Minns du det varje gång du höjer din kamera upp till ögat kommer du genast ha en bra bas för att skapa fina bilder.

När du tar ett foto är det första du skall tänka på vart ljuset är i relation till ditt motiv och hur du bäst kan utnyttja det ljuset. Det finns många sätt att ljussätta ett motiv (bakifrån, framifrån, från sidan och så vidare) men vad du använder beror på hur du vill att ditt motiv skall framhävas. Möjligheterna är oändliga! Flytta runt dig själv och ditt motiv – gör en annan vinkel att ljuset blir mer intressant?

Det främsta tipset för att hitta bra ljus är helt enkelt att använda dina ögon. Om personen du skall fotografera knappt kan öppna ögonen för att det är så ljust eller om ditt motiv är i mörker utan att något ljus når dem kommer det inte bli bra. Alltså: om det inte ser bra ut med blotta ögat kommer det inte att se bra ut i kameran.

Om du inte känner dig helt säker på hur du exponerar rätt i sin kamera så skall du undvika soliga dagar (i solen) och speciellt mitt på dagen. Det är mycket svårare att få en snygg bild vid den tiden, bara på grund av solens läge i himlen (över ditt huvud = dåligt). Det gör att skuggorna i ansiktet faller på ett sätt som gör ögon mörka och näsan och munnen går ihop av skuggan från näsan. Om du fotograferar en solig dag är det lättare att hitta en skuggig plats (under ett träd eller i en tunnel) för att få ett mer lättjobbat och stilrent ljus. Molniga dagar är mycket lättare att arbeta med, bara för att solen är diffuserad av molnen som gdå skapar ett mjukare ljus. Men som sagt kan du fortfarande undvika att fota mitt på dagen eftersom att solen fortfarande riktar ljuset rakt uppifrån vilket oftast inte ger det bästa ljuset. När jag har möjlighet att bestämma tillfälle för mina fotograferingar väljer jag nästan uteslutande att fotografera på morgonen eller på kvällen, detta endast på grund av att ljuset är finare och lättare att jobba med. 


Om du verkligen vill ha wow-faktor-bilder, ta dig ut med kameran när solen kommer upp eller går ner – ungefär en timme före solnedgången och en timme efter soluppgången är bäst. Då kan ljuset vara riktigt magiskt. 

 

 

Använd  bländaren på bästa sätt!
Du kan enkelt lägga till en riktigt professionell touch på dina bilder genom att välja rätt bländare för den bild du försöker skapa. Det finns två misstag som nybörjare använder när de väljer en bländare, det första misstaget är att de använder en för liten en bländare (för stort F-nummer) när de fotograferar en enda person eller ett motiv. Detta ger dig ett större område i fokus, men tenderar också att ge dina bilder en ”snapshot”-look. Det beror på att din kamera ofta använder en mindre bländare än du behöver på AUTO, eftersom det inte vet om du fotograferar en grupp människor, ett landskap eller en enskild person.

Det andra misstaget är när du går för långt åt andra hållet, och använder en för stor bländare för det du fotograferar, vilket gör att bara en liten del av bilden hamnar i fokus. Det här är helt fantastiskt om du fokuserar helt och hållet på ett motiv men det är inte så bra om du saknar fokus, även med en bråkdel. Om du fotograferar en person, även om du fokuserar på rätt område, kan det grunda skärpedjupet innebära att du slutar med bara ett öga eller ett öra i fokus. Så se till att använda en något mindre bländare, om du inte är övertygad om ditt fokus och är säker på var och hur du ska fokusera. Fotograferar du till exempel fler än en person och vill ha båda i fokus är det viktigt att tänka på bländaren så att du får fokus hela vägen. 

Vill du läsa mer om inställningar på kameran kan du klicka här! 

 

 

Var uppmärksam!
Nästa sak som kan göra en väldigt stor skillnad för dina bilder är om du gör ett visuellt svep av hela bilden och ser till att det inte finns några distraktioner eller något som drar ögat från ditt motiv.

Om det dyker upp något så kan du se till att snabbt flytta det eller försöka använda en annan vinkel så att du helt enkelt blockerar det. Det kan vara en annan människa i bakgrunden, en vägskylt, skräp på marken, ett träd som sticker upp ur huvudet på modellen eller något annat som kan synas i bakgrunden eller förgrunden på din bild. Ibland kan det vara en sådan liten detalj som gör att en bild känns stökig. 

 

Det årliga pepparkaksbaket

 
 
Så länge jag kan minnas har jag och familjen bakat pepparkakor med mormor och morfar någon helg i december. De två senaste åren har jag inte varit hemma under det årliga pepparkaksbaket men det här året lyckades jag boka rätt helg hemma med familjen! 
 
Det går alltid till på samma sätt. Vi sätter på oss förkläderna som hänger i skåpet, några av dem har mamma eller mormor sytt själva för länge sedan. Morfar kavlar ut den hemmagjorda pepparkaksdegen som han och mormor har gjort, vi trycker ut våra motiv, mormor och mamma gräddar kakorna och så fortsätter det så i några timmar. Vi kanske äter lite av pepparkaksdegen också bara för att den är så god. Mormor kanske lagar en av våra skjortor eller en tröjor vid symaskinen (man passar på när duktiga mormor är på besök) och sedan avslutar vi med att dekorera kakorna med kristyr efter lunchen. 
 
Det är inte många dagar och saker i mitt liv som är konsekventa, ingen dag är den andra lik på jobbet eller i vardagen (och jag trivs väldigt bra med att leva så), men det är något speciellt med julen och de traditionerna som hänger med, som har hängt med så länge jag kan minnas. 
 
 
 
 
 
 
 

Världens bästa Sara

 
 

I helgen var jag och hälsade på familjen hemma på västkusten. Jag och min syster tog bilen till havet på adventsmorgonen och tog lite bilder i soluppgången tillsammans. Det var lerigt och kallt men vi skrattade så mycket åt allt och ingenting att det inte märktes.  

Jag älskar det, att man liksom glömmer allt det jobbiga när man umgås med någon man verkligen tycker om och som gör en glad och varm inombords ♥

 
Juste, innan jag glömmer!
Idag är också sista chansen om ni vill vara med och påverka vem som vinner Årets Fotoblogg, där jag är en av de nominerade. Ni kan gå in på den här länken för att läsa en kort intervju med mig och de andra nominerade bloggarna och klicka här för att rösta! ♥ 

Söker julstämning med en önskelista

 
 
 
Känns som en väldigt klyschig sak att säga men; vad fort tiden går! 
Idag är det december, på söndag är det första advent och plötsligt skall man känna julstämning. Just nu sitter jag på ett tåg ner mot Göteborg med julmusik i lurarna och i helgen skall jag baka pepparkakor med min familj. Så jag hoppas att jag får lite julstämning då. Jag kan redan känna lukten av mormor och morfars hemmagjorda pepparkaksdeg och apelsiner lite för många nejlikor i. 
 
 
 
Adlinks: Powerbank här I Skor här I Skärp här I Halsband här I Fotobok här Träningstights här 
Klocka här I Parfym här I Ram till polaroidbilder här I Polaroidfilm  här I Tröja här 
 
  
Här är några saker jag önskar mig utav tomten i år, kanske det också kan vara tips på julkpappar om du har kört fast och inte vet vad du skall köpa till en person nära dig. Men det jag önskar mig allra mest just nu är att mitt knä blir helt och friskt igen. Och ett besök hos frisören, för herregud vad mitt hår skulle behöva det.