Follow

Tips: 3 sätt att få dina bilder att se mer professionella ut

 

1. Tänk på ljuset innan du tänker på vart du skall ta bilden!

Ett bra mantra att hålla sig till är att alltid tänka på ljuset först och platsen sedan. Minns du det varje gång du höjer din kamera upp till ögat kommer du genast ha en bra bas för att skapa fina bilder.

När du tar ett foto är det första du skall tänka på vart ljuset är i relation till ditt motiv och hur du bäst kan utnyttja det ljuset. Det finns många sätt att ljussätta ett motiv (bakifrån, framifrån, från sidan och så vidare) men vad du använder beror på hur du vill att ditt motiv skall framhävas. Möjligheterna är oändliga! Flytta runt dig själv och ditt motiv – gör en annan vinkel att ljuset blir mer intressant?

Det främsta tipset för att hitta bra ljus är helt enkelt att använda dina ögon. Om personen du skall fotografera knappt kan öppna ögonen för att det är så ljust eller om ditt motiv är i mörker utan att något ljus når dem kommer det inte bli bra. Alltså: om det inte ser bra ut med blotta ögat kommer det inte att se bra ut i kameran.

Om du inte känner dig helt säker på hur du exponerar rätt i sin kamera så skall du undvika soliga dagar (i solen) och speciellt mitt på dagen. Det är mycket svårare att få en snygg bild vid den tiden, bara på grund av solens läge i himlen (över ditt huvud = dåligt). Det gör att skuggorna i ansiktet faller på ett sätt som gör ögon mörka och näsan och munnen går ihop av skuggan från näsan. Om du fotograferar en solig dag är det lättare att hitta en skuggig plats (under ett träd eller i en tunnel) för att få ett mer lättjobbat och stilrent ljus. Molniga dagar är mycket lättare att arbeta med, bara för att solen är diffuserad av molnen som gdå skapar ett mjukare ljus. Men som sagt kan du fortfarande undvika att fota mitt på dagen eftersom att solen fortfarande riktar ljuset rakt uppifrån vilket oftast inte ger det bästa ljuset. När jag har möjlighet att bestämma tillfälle för mina fotograferingar väljer jag nästan uteslutande att fotografera på morgonen eller på kvällen, detta endast på grund av att ljuset är finare och lättare att jobba med. 


Om du verkligen vill ha wow-faktor-bilder, ta dig ut med kameran när solen kommer upp eller går ner – ungefär en timme före solnedgången och en timme efter soluppgången är bäst. Då kan ljuset vara riktigt magiskt. 

 

 

Använd  bländaren på bästa sätt!
Du kan enkelt lägga till en riktigt professionell touch på dina bilder genom att välja rätt bländare för den bild du försöker skapa. Det finns två misstag som nybörjare använder när de väljer en bländare, det första misstaget är att de använder en för liten en bländare (för stort F-nummer) när de fotograferar en enda person eller ett motiv. Detta ger dig ett större område i fokus, men tenderar också att ge dina bilder en ”snapshot”-look. Det beror på att din kamera ofta använder en mindre bländare än du behöver på AUTO, eftersom det inte vet om du fotograferar en grupp människor, ett landskap eller en enskild person.

Det andra misstaget är när du går för långt åt andra hållet, och använder en för stor bländare för det du fotograferar, vilket gör att bara en liten del av bilden hamnar i fokus. Det här är helt fantastiskt om du fokuserar helt och hållet på ett motiv men det är inte så bra om du saknar fokus, även med en bråkdel. Om du fotograferar en person, även om du fokuserar på rätt område, kan det grunda skärpedjupet innebära att du slutar med bara ett öga eller ett öra i fokus. Så se till att använda en något mindre bländare, om du inte är övertygad om ditt fokus och är säker på var och hur du ska fokusera. Fotograferar du till exempel fler än en person och vill ha båda i fokus är det viktigt att tänka på bländaren så att du får fokus hela vägen. 

Vill du läsa mer om inställningar på kameran kan du klicka här! 

 

 

Var uppmärksam!
Nästa sak som kan göra en väldigt stor skillnad för dina bilder är om du gör ett visuellt svep av hela bilden och ser till att det inte finns några distraktioner eller något som drar ögat från ditt motiv.

Om det dyker upp något så kan du se till att snabbt flytta det eller försöka använda en annan vinkel så att du helt enkelt blockerar det. Det kan vara en annan människa i bakgrunden, en vägskylt, skräp på marken, ett träd som sticker upp ur huvudet på modellen eller något annat som kan synas i bakgrunden eller förgrunden på din bild. Ibland kan det vara en sådan liten detalj som gör att en bild känns stökig. 

 

Postat av: Linda

Bra tips!! :) tack!

2017-12-12, 08:28:03 -
Postat av: Netti Starby

Vilka bra tips att tänka på! :-D Kramis

2017-12-12, 11:54:27 - URL: http://nettistarby.blogg.se/
Postat av: Saga

Tack för bra och enkla tips som verkligen kan göra skillnad! You go girl <3

2017-12-12, 13:08:24 - URL: http://nouw.com/sagaaginger
Postat av: Erica

Superbra tips! :D

2017-12-12, 16:45:05 - URL: http://lifebyerica.se
Postat av: Emelie Eriksson //Foto&Vardag\\

Hej finis! Vet inte om du kommer ihåg mig men bloggade förut på bloggen byyemelie och det var där jag hittade dig! Tänkte bara säga att jag nu börjat uppdatera min nya blogg "http://erikssonemelie.blogg.se/​" då jag inte längre har lika långtråkiga skoldagar och precis börjat träna osv. Hade varit skitkul ifall du ville hänga med där, eller ge tips på vad du vill läsa om​ så kommer jag garanterat fortsätta följa dig på din blogg!

Ha en fin kväll :D

2017-12-12, 21:01:56 - URL: http://erikssonemelie.blogg.se/
Postat av: Ellen Gräntz

Älskar såna här tipsinlägg!

2017-12-12, 23:29:55 - URL: http://ellengrantz.blogg.se/
Postat av: Dixi Wonderland

Vilka bra tips :)

2017-12-13, 08:15:34 - URL: http://dixiwonderland.com/
Postat av: Meg

Så himla bra tips, vill verkligen bli bättre på foto! Och grattis till bloggpriset i inlägget ovan, verkligen välförtjänt :)

2017-12-13, 12:17:23 - URL: http://megs.blogg.se
Postat av: Pauline Hurtig

guuud vilket bra inlägg!

2017-12-13, 19:58:53 - URL: http://lillafrokenhurtig.blogg.se/
Postat av: Amanda

Sådana grymma tips och stort grattis till dig för priset <3

2017-12-13, 20:14:52 - URL: http://mandasdiary.devote.se

Tjäna pengar på din blogg! (adlink)


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: