Follow

The Sunshine Road II

Kamera: Nikon D600
Objektiv: AF-S NIKKOR 50 mm 1:1.8
 
Har fortfarande en del bilder från fotograferingen i torsdags att gå igenom (se de första bilderna här). Det var så fint ljus! Älskar sommaren och allt det fina ljuset, är lite sorgligt att vi redan går mot mörkare tider...

Standard Matbild

Kamera: Nikon D600
Objektiv: AF-S NIKKOR 50 mm 1:1.8

Ni som följer min blogg måste ju snart ha tröttnat på mina enformliga matbilder(där det garanterat finns med en smoothie nästan varje gång, haha). Fast vissa av er verkar gilla dem! Ibland får jag fler kommentarer på dem än "vanliga" inlägg med porträtt och annat. Men till er som har börjat tröttna (om det är någon): Jag ber om ursäkt för min dåliga fantasi, men jag har precis börjat hitta ett intresse för matbilder så jag skall försöka bli mer kreativ, det lovar jag!
 
Fast ni måste erkänna att smoothie är väldigt gott? Idag blev det jordgubb, vanlij och banan!

The Sunshine Road

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kamera: Nikon D600
Objektiv: AF-S NIKKOR 50 mm 1:1.8
 
Det värsta min lillebror Mathias vet (okej, inte det värsta han vet men top 5 jobbigaste i hans liv) är när jag tvingar på honom finkläder, vilket han väldigt sällan bär. Speciellt inte nu på sommarlovet haha! Men idag gick vi ut och fotade lite en bit från huset och det blev väldigt fint ljus! Älskar motljus!! 

Jag därimot behöver inte sätta på mig finkavajen för att åka ut och fotografera. En av alla fördelar med att stå bakom kameran haha. Det blir mjukiskläder och håret i en rufsig knut jag haft hela dagen...
 

Kom ihåg att slappna av

Foto: Philip, Redigering: Jag
Kamera: Nikon D600
Objektiv: AF-S NIKKOR 50 mm 1:1.8
 
Rubriken kanske mest är en påminnelse till mig själv. Nu har jag packat klart det mesta inför flytten till Stockholm på tisdag, men snart måste jag börja packa till USA också, där jag skall roadtrippa lite med familjen under nästan fyra veckors tid i juli och augusti. Det skall bli så skönt att komma iväg lite och inte behöva tänka på jobb, skola eller något alls. Jag skall bara låta kameran styra över mig och längtar redan nu efter att blogga från alla de fina ställerna på den resan!

Kvällar som dessa

 
 
 
 
 
 
Foto 2 & 3 fotade av Philip. 
Kamera: Nikon D600
Objektiv: AF-S NIKKOR 50 mm 1:1.8
 
Åh vad jag kommer sakna detta när jag flyttar till Stockholm. Att kunna ta bilen (eller gå om man så vill) i ett par minuter och komma till såna här härliga och fina platser. Jag använder ju så mycket av naturen i mina bilder och nu kommer det bli en liten utmaning att hitta folktomma skogar, sjöar och stränder. Såklart skall det bli jättekul att börja fotografera lite mer i stadsmiljö men jag kommer faktiskt sakna att ha skogen och sjön så nära. Fast alla myggen skall bli skönt att slippa, haha!
 
Är det någon där ute som har tips på fina fotoställen i Stockholm? 

Dags att starta veckan!

Kamera: Nikon D600
Objektiv: AF-S NIKKOR 50 mm 1:1.8

Det har varit många stressiga veckor nu och den här veckan blir nog inget undantag det heller! Men boende och rumskompis är fixat till hösten. Det blir jag och Stina som flyttar ihop i Hammarby Sjöstad (ni som inte känner mig så väl känner säkert igen Stina från alla bilder vi har tagit tillsammans, till exempel dessa, dessa, dessa och dessa). 
 
Nu gäller det "bara" att börja packa, för det är inflyttningsdag den första juli!
 

Midsommartjejer

 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
Kamera: Nikon D600
Objektiv: AF-S NIKKOR 50 mm 1:1.8

Som ni ser hade vi himla kul när vi fotograferade dessa bilder på Midsommarafton. Tycker om dessa två tjejerna så väldigt mycket (och de är så fina på bilderna) så de får vara med en gång till. Missade ni alla bilder från midsommar så kan ni bara scrolla ner lite eller klicka här

Midsommarafton

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kamera: Nikon D600
Objektiv: AF-S NIKKOR 50 mm 1:1.8
 
Hade en jättemysig och rolig midsommar igår med mycket skratt, dans och knott i stugan utanför Borås. Jag tog massor av bilder på Johanna och Olivia i kransarna som vi slängde ihop. Kommer nog upp några fler lite senare. Vilken tur vi hade med vädret också!! Inte en enda regndroppe här förrän imorse då det smätte mot rutan över soffan där vi somnade. Här är en mysig bild från imorse när vi vaknade också..
 

Just nu

Kamera: Nikon D600
Objektiv: AF-S NIKKOR 50 mm 1:1.8
 
Johanna tycker att det är jättekul att grilla... 
 
Hahaha, nej vi fick inte riktigt igång grillen först men nu är den igång som den skall och det blir korv med bröd till alla! Vi är sex stycken just nu som har dragit sig till en mysig sommarstuga i Borås där vi kommer spendera midsommar imorgon. Under morgondagen ramlar det in ännu fler och det kommer bli en supermysig midsommar med de bästa gänget och massor av planerade lekar och god mat! Vi hörs väl, och ha en trevlig midsommar där ute!!

Familjefoto i sommarsolen

Kamera: Nikon D600
Objektiv: AF-S NIKKOR 50 mm 1:1.8
 
I Söndags fotograferade jag den här fina familjen i sommarsolen. Jättekul var det och alla var på sitt bästa humör, inklusive moder natur som gav oss väldigt fint fotoväder! 

Dessa bilder är bara ett smakprov på alla bilder som det tillslut blev och familjen var väldigt nöjda vilket gör mig så glad i magen. Fler mysiga sommarfotograferingar tack! 

Smoothie till frukost

Kamera: Nikon D600
Objektiv: AF-S NIKKOR 50 mm 1:1.8

En utav de bästa sätten att starta en ledig dag är ju att dricka en stor god smoothie. Det gjorde jag i lördags efter många dagars jobb i veckan. För första gången testade jag att ha lite nektarin i och det var jättegott! (Jag tog av skalet och tog ut kärnan innan jag mixade i den!). 
 
Nu är jag på väg till Stockholm för att titta in några eventuella lägenheter. Spännande! Hoppas det går vägen och att jag kommer hem med ett fixat boende till hösten, det skulle kännas så skönt!

Mathias kvällsdopp

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kamera: Nikon D600
Objektiv: AF-S NIKKOR 50 mm 1:1.8
 
I fredags kväll tog sig Mathias ett kvällsdopp i sjön. Fast med kläderna på! Det verkade som en rolig idé först men bilsätet var inte det torraste efter hemresan sedan kan jag tala om! Som tur är så är Mathias inte den som fryser i första taget, inte andra eller tredje för den delen heller. Själv stod jag bara med vatten upp till knäna och det kändes som at fötterna långsamt domnade bort i det kalla vattnet, haha. 
 

DIY: Fotohållare

 
Jag har länge funderat på denna idén sedan jag såg något liknande på internet någonstans. De bilderna som sitter i fotoalbumen hemma ser man ju nästan aldrig (förutom när man faktiskt sätter sig och tittar på dem). Så jag valde ut ett par fina bilder från många år tillbaka, bilden här över är från 1999 och föreställer mig och min bror när vi visar våra stora muskler. 
 
Allt man behöver är ståltråd (eller liknande), stenar och några fotografier. Jag började med att "slå in" stenen, ni vet som man gör när man slår in paket. Sedan hade jag två trådar som stod rakt upp, då valde jag att använda den ena som själva hållaren och den andra tråden snurrade jag runt runt runt och fäste den sedan lite snyggt under och mellan de andra trådarna. 
 
 
Den tråden som nu sticker upp snurrade jag runt ett par varv den med (se bild) och sedan är det bara att stoppa i fotot. Hur enkelt som helst! Jag gjorde tre styken på ca 20-30 minuter, men det går säkert snabbare om man inte stannar för att fotografera också, hehe. 
 

Två stycken Olympus OM-1

Foto: Mathias, Redigering: Jag
Kamera: Nikon D600
Objektiv: AF-S NIKKOR 50 mm 1:1.8
 
När jag gjorde min kameratatuering för över två år sedan nu så ville jag så gärna skaffa mig en riktig Olympus OM-1 (som är kameran jag har gaddade på ryggen). Det var längesedan jag köpte den nu, men har inte riktigt fått till en bild på båda två samtidigt ännu. Detta blir väl ett steg närmare ett fint porträtt på de båda kamerorna. Är inte helt 100% nöjd men älskar ljuset som brorsan fick till när han tog bilden! 
 
Fråga mig inte varför jag valde just den kameran att ha på ryggen, jag har faktiskt ingen aning. Jag tyckte att den var fin, vilket jag tycker fortfarande också. Den är neutral och ganska simpel så jag tror att det vad så jag tänkte, att jag inte skulle tröttna på den. (Inte för att jag någonsin ser den ändå, haha). 
 
 

CHICAGO

Kamera: Nikon D600
Objektiv: AF-S NIKKOR 50 mm 1:1.8
 
Jag tog med mig mina syskon ner till sjön och vi njöt av en av solens sista timmar bland fina träd och vatten. Här är syster Sara som posar med en utav mina kameror ur samlingen. Ljuset var helt magiskt och vi tog hur många bilder som helst. Mest på Mathias som tog sig ett bad i sjön med kläderna på... 

Hur jag redigerade..

 
 
Många undrade hur jag redigerade den här bilden som jag lade upp i ett inlägg för ett par dagar sedan så såklart kan jag visa er! Jag redigerar i Camera Raw och Photoshop CS6 men använder inga avancerade inställningar så du borde klara det på vilket program du än använder. Detta var en väldigt spontan bild (som ni kan se på orginalet här nedanför kanske) men med lite Photoshop-magi så kan man göra allt vackert. 
 
Såhär såg bilden ut direkt från kameran..
 
 
Sedan öppnade jag bilden i Camera Raw. (För att kunna göra det måste man fotografera i raw-format)
Och jag gjorde dessa ändringar... 
 
 
Redan nu syns en väldig skillnad. Efter att ja fixat dessa inställningarna så trycker jag "Open Image" och då öppnas bilden i Photoshop.
 
Väl där är det första jag gör att vända bilden. Det gör du på Image → Image Rotation→ Flip Canvas Horizontal
 
Sedan klickade jag upp Selective Color (mitt favoritverktyg!), det hittar du på Image → Adjustmenst → Selective Color. Där gjorde jag dessa ändringarna. 
 
 
Efter det skall vi fixa till Exposure vilket man också hittar under Image → Adjustments. Där gjorde jag dessa ändringarna.
 
 
Sedan klippte jag bilden så att den blev 900px bred (min bloggstorlek) för att få fram detaljerna bättre när jag sedan laddade upp bilden på bloggen. (Läs mer om hur jag klipper bilder för bloggen här). 
 
 
Simsallabim! Titta vad Photoshop kan göra! (Gilla gärna på bloglovin om ni tycker om inlägg som dessa ♥ )

Ett ljushus

Foto: Philip, Redigering: Jag
Kamera: Nikon D600
Objektiv: AF-S NIKKOR 50 mm 1:1.8
 
När jag och Philip var ute och fotade vid havet i måndags så hittade vi det här fina lilla växthuset som jag MÅSTE åka tillbaka till någon gång under solnedgången/uppgången i sommar. Ljuset lös upp glasväggarna så fint och även där inne blev det väldigt häftigt ljus.. 

Snacka om att de satt detta växthuset på rätt ställe!

Oh happy days

Kamera: Nikon D600
Objektiv: AF-S NIKKOR 50 mm 1:1.8
 
Idag har jag jobbat hela dagen (och har två timmar kvar). Men jag börjar ju uppskatta mitt jobb mycket mer nu när jag blir tvungen att lämna det för Stockholm i höst, såklart. Man vill väl allid ha det man inte har, och när man har det så uppskattar man det inte som man borde. 
 
Tur att jag kan frilansa lite inom foto där uppe med eftersom att det inte är ett fast jobb. Jag har i alla fall redigerat klart de allra sista studentporträtten för 2014 nu och lägger det på hyllan inför nästa år igen. Nästa år är det ju min bror som står med hatten på sig och champangen i handen! Tiden bara flyger iväg..

Den svenska sommaren

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kamera: Nikon D600
Objektiv: AF-S NIKKOR 50 mm 1:1.8

Igårkväll åkte jag och Philip ut och tittade på solnedgången vid havet. Min tanke var att fota de söta kossorna som brukar vara där men de hade lagt sig så långt ifrån stängslet att inte ens mitt Sigma 150-500mm nådde deras söta små ansikten. Nästa gång kanske!

Jag fotograferade Philip lite istället och han tog även lite bilder på mig. Och även idag är det ju hur fint väder som helst så jag kanske åker ut en stund ikväll också. Älskar solnedångar. Ljuset blir så magiskt i ett par minuter precis när solen går ner. 

Magic night

Kamera: Nikon D600
Objektiv: AF-S NIKKOR 50 mm 1:1.8
 
Var precis ute på en helt underbar fotorunda med bilen i den fina solnedgången. Nu har jag massor med fina bilder att redigera imorgon när jag vaknar! Men nu blir det nya Game Of Thrones och ett glas oboy med Philip. Ha en trevlig kväll!
 

Samma ställe, olika bakgrunder

 
 
Kamera: Nikon D600
Objektiv: AF-S NIKKOR 50 mm 1:1.8
 
När jag fotograferade Erika för en vecka sedan så hittade vi tre olika bakgrunder på samma ställe att fotografera på (som ni ser), jag gillar att testa lite olika bakgrunder och det är ju altid kul att kunna välja från lite olika sorters bilder för personen i fråga. Dessa tre ställen är bara några meter ifrån varandra. 
 
Jag har varit lite frånvarande från bloggandet nu för att mycket av min tid går åt att jobba och leta lägenhet i Stockholm men ikväll tar jag nog med mig kameran på en liten åktur. Behöver slappna av lite och vad kan vara bättre än att gömma sig bakom kameran och bara låta bilderna fylla minneskortet? Kan ju vara en utav de bästa känslorna..
 

Nationaldagen

 
 
 
Kamera: Nikon D600
Objektiv: AF-S NIKKOR 50 mm 1:1.8
 
Halva min nationaldag spenderade jag i Slottskogen där jag fotograferade för Göteborgs Symfoniker. De var verkligen jätteduktiga på att spela och det fanns lite allt möjligt man kunde göra runt omkring. Testa på instrument, ansiktsmålningar och annat roligt. Tyvärr regnade det hela tiden, väldigt mycket under vissa perioder (ni ser ju på understa bilden att alla har paraply), men det var ändå många tappra som kom dit!

Grattis Sverige!

Kamera: Nikon D600
Objektiv: AF-S NIKKOR 50 mm 1:1.8
 
Idag är det Sveriges Nationaldag och jag är på väg till Slottskogen och Göteborgs Symfoniker för att fotografera deras firande av denna dag. Det har tidigare år dykt upp ca 20-30.000 personer på detta eventet så det blir mycket folk. Håll tummarna för att vädret håller sig torrt!

Erika

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kamera: Nikon D600
Objektiv: AF-S NIKKOR 50 mm 1:1.8
 
Onsdagsförmiddagen spenderades vid havet med denna blivande student. Vi hann undan regnet i någon timma där ute och tog många många bilder! Jag har snart hunnit gå igenom alla men tänkte spara ett par tills imorgon med. Nu väntar en god natts sömn. Ha det så gott!

JAG KOM IN!!!

Kamera: Nikon D600
Objektiv: AF-S NIKKOR 50 mm 1:1.8
 
Ni vet när jag var i Stockholm för två veckor sedan på lite hemligt uppdrag?
Jo, jag var på provdagar och intervju för Fotoskolan Stockholm (har sökt till yrkeshögskoleutbildningen Kommersiell Fotograf) och idag fick jag det här sjukt roliga mejlet att JAG HAR KOMMIT IN!! Jag vet inte riktigt vart jag skall ta vägen för tillfället, har fjärilar i magen av massor av olika anledningar. Nervös. Glad. Chockad. Jaha, då flyttar jag till Stockholm efter sommaren, om någon har tips på någon lägenhet eller liknande så kontakta mig jättegärna! 
 
Som den bloggnörd jag är så är jag även väldigt spänd och glatt överraskad att jag kommer ha självaste Elin Kero (aka Sveriges största fotobloggare Nevnarien) i min paralellklass, då hon kom in på utbildningen Bildbehandlare!

Fotografera i befintligt ljus

Kamera: Nikon D600
Objektiv: AF-S NIKKOR 50 mm 1:1.8
Blixt: Speedlight SB-28
 
Idag är jag ledig från allt vad jobb betyder och har spenderat mestadelen av dagen i sängen med datorn i knät och TVn framför mig. Fast jag skulle ner på stan och byta bil med mamma innan och passade på att köpa med mig god sushi på vägen tillbaka, och nu sitter jag och läser ett kapitel i boken Befintligt Ljus av Don Marr. En väldigt lärorik bok för både proffsen, nybörjare och alla där emellan. Hett tips för er som fotograferar mest porträtt och andra foton utomhus, boken tar upp mycket av det!

Victoria

Kamera: Nikon D600
Objektiv: AF-S NIKKOR 50 mm 1:1.8

I fredags förmiddag fotograferade jag Victoria i det fina vädret! Studentbilder är så härliga, och vi fick till många fina bilder tillsammans. Hon sa innan vi var klara med fotograferingen att hon "inte blir bra på bild", men vad tycker ni? Jag tycker att hon blev himla fin!
 
Tar du studenten i år och vill ha några härliga porträtt?
Hör av dig i så fall på min mejl: emma.grann@hotmail.com
Jag har fortfarande några tider under de kommande veckorna! (I Kungsbacka och Göteborgsområdet)

TRÖTT

Kamera: Nikon D600
Objektiv: AF-S NIKKOR 50 mm 1:1.8
 
Är trött och helt seg i kroppen efter två härliga dagar på Summerburst i Göteborg. Så idag tänkte jag bara ta det lugnt, redigera lite studentporträtt, se på film och kanske äta en god bärmix. Om jag hinner bli klar med några studentbilder så kanske de dyker upp ikväll. Vi får se! Ha en trevlig söndag och njut av det fina vädret!