Follow

Vid en övergiven bondgård

Kamera: Nikon D600
Objektiv: AF-S Nikkor 50 mm 1,8 & AF-S Nikkor 28mm f/1,8
 
 
Här kommer ett till gäng med bilder som jag tog på Isabella på vår kvällsfotografering för ett par veckor sedan. Ni kan se fler bilder från den kvällen här och här
 
Solen sken så himla fint igår kväll också och nu när jag sitter här och vet att den antagligen inte kommer göra det idag (det skulle ju vara ett mirakel om solen sken två dagar i rad) så ångrar jag lite att jag inte gick ut och fotade igår. Skäms på mig! Men blir det sol ikväll så kan ni ge er sjutton på att ni hittar mig (överlycklig) ute på någon åker i solnedgången!
 
 
Bakom kulisserna...
 

Elin Øyan i Studion

Fotograf: Emma Grann 
Modell:  Elin Øyan
Hår & Make: Mia Wahlström
 
Det kanske inte bara är dåligt att det regnar ute, för jag tar tag i en del saker som jag antagligen inte skulle gjort om jag var ute i solen hela dagarna. Dessa bilderna togs i studion i Stockholm i mitten på februari. Ni har hittills bara fått se två färdiga bilder (klicka här för att komma till det inlägget) och jag har inte ens gått igenom bilderna själv förräns nu idag eftersom att jag fotade dem till Elins skoluppgift och egentligen inte till mig själv.
 
Dock vet jag att jag var väldigt nöjd med fotograferingen och bilderna just då, vi hade superkul och testade olika ljus och kläder ett ganska långt tag där i studion. Jag har tänkt länge att jag skall gå igenom dem men det är ju alltid lite roligare att gå igenom nya bilder än gamla så de har liksom halkat efter (som många andra bilder jag borde gå igenom också). Men det var roligt att gå igenom dem ordentligt nu och jag hittade många som jag tyckte om, speciellt den sista här ovan. Vilken gillar ni bäst?
 
 

Regniga dagar...

 
 
Jag vill verkligen ut och fotografera fina porträtt som kan pryda bloggen, men vädret (som varit regnigt sedan flera dagar tillbaka) får mig helt att tappa motivationen. Men slutar det inte regna snart så kan ni förvänta er regniga portätt ändå, för snart är jag lite desperat. 
 
Imorse åkte jag hem till Stina och vi satt och pysslade lite med vår "Stockholmsbok" som snart är klar. Det är en hel bok med bilder från vårt år i Stocoholm tillsammans, som blev ett mycket större projekt än vi först trodde när vi började skriva de första sidorna. Det var i alla fall en väldigt mysig morgon med frukost och pyssel medan regnet smattrade mot rutorna bakom oss...
 

En ovanligt solig kväll

Kamera: Nikon D600
Objektiv: AF-S Nikkor 50 mm 1,8
 
Här ligger jag i soffan och försöker få klart alla bilder från den här fantastiska kvällen med Isabella. Och jag vill bara ha mer och fler motljusfotograferingar men jag blir ju bara besviken när jag tittar ut genom fönstret och regnet skrattar mig rakt i ansiktet. 

Det känns som att hösten redan kommit och jag har lite smått ångest över det då det finns så mycket mer jag vill hinna med innan sommaren är slut. Ändå ligger jag bara här i soffan och gör ingenting, precis som när jag satte mig här imorse när jag vaknade, haha. Men ändå, några fler sommardagar kan vi väl få? Jag har inte gett upp riktigt än i alla fall... 


En smyckesfotografering

Foto & Retusch: Emma Grann
Smycken: Sparv
 
I våras fotograferade jag ett par gånger för smyckesmärket Sparv (se bilder här), och nu för ett par dagar sedan var jag och fotgraferade deras nyaste smycken, dessa vackra halsband, som finns i både guld och silver och liten eller stor (som ni ser på bilderna kanske). De har även två nya fina ringar som jag skall fotografera snart också! Så himla kul! 
 
Kika även in Sparvs hemsida och instagram för att se fler av deras fina smycken!
 

Så redigerar jag mina bilder!

Jag har fått ganska många frågor det senaste om hur jag redigerar mina bilder, så då tänkte jag att jag får fixa ihop något helt inlägg som handlar om det, vilket jag har försökt få ihop här nedanför, haha. Det är jättesvårt eftersom att jag inte har ETT sätt att redigera utan jag brukar gå lite på magkänsla. Men jag tänker ta upp de verktyg och områden som jag oftast använder och hur jag använder dem!
 
 
 
 
Jag använder mig av Camera Raw och Photoshop CS6. 
  
Jag valde att använda mig av en motljusbild då de flesta frågorna jag får om redigering handlar om hur jag redigerar mina motljusbilder. Men om ni vill kan jag försöka fixa ett till inlägg om hur jag redigerar någon annan bild om det finns specifika bilder ni undrar över. Bara att skriva!!
 
Såhär gör jag:
Här har vi bilden direkt ur kameran. Den är fotad i RAW-format och öppnad i Camera Raw. 
 
 
 
 
Jag försöker att fixa det mesta i inställningarna på kameran och lämna bara lite åt redigeringen (ni kan läsa mer om kamerans inställningar här), det är viktigt att himlen eller någon annan stor del i bilden blir helt vit eller helt svart för då går det oftast inte att fixa (snyggt) i efterhand. Så det är viktigt att tänka på vid fototillfället. Och att fota i RAW, inte JPEG!
 
 Jag öppnar bilden med Camera Raw, sedan försröker jag jämna ut histogrammet (se bild) lite, det gör jag genom att dra lite i inställningarna för mörka och ljusa delar i bilden. Histogrammet visar hur bilden ser ut, hur mycket av bilden som är mörk och ljus till exempel. Ni kan se här nedan hur jag fixat lite i de inställningar som finns. Just med motljusbilder behöver man ofta öka kontrasten då bilderna lätt blir kontrastlösa i kameran. Sedan har jag dragit upp temperaturen så att bilden blir varmare och även dragit ner de mörkaste delarna för att öka kontrasten mellan de mörka och de ljusa delarna. Det man skall tänka på är att inte dra för mycket i något utav reglagen, utan försöka att "vara snäll mot bilden" och inte dra sönder den (vilket ganska lätt kan hända). 
 
 
 
 
Sedan öppnar jag bilden i Photoshop (klickar på "open image" längst ner i Camera Raw). Bilden öppnas i Photoshop och här kan jag göra de inställningar som inte går att göra i Camera Raw då Camera Raw bara är en raw-konverterare (som en enklare version av Lightroom, för er som använder det).  
 
 
 
Sedan använder jag mig oftast bara av två verktyg. Ett av dem är Kurvor (eller Curves som det heter på engelska) och det andra är Selektiv Färgändring (Selective Color). ÄLSKAR SELECTIVE COLOR! (Jag använder det nog lite för mycket ibland till och med, hehe). 
 
Här klickar du för att göra lager med "Curves" eller "Selective Color". 
 
Jag använder Curves för att skapa ännu lite mer kontrast i bilden, men just i den här bilden använde jag inte det speciellt mycket då jag redan fixat ganska bra kontrast i Camera Raw. Sedan leker jag mycket i de olika färgerna i Selective Color, oftast i dessa fyra färger nedan, röd, gul, svart och vit. Här kan man därimot dra ganska mycket i de olika reglagen utan att bilden tar så stor skada. Här brukar jag testa mig fram väldigt mycket, dra fram och tillbaka och se vad som händer. Men i motljusporträtt eller bilder på bara solnedgångar blir det ofta lite åt det här hållet. Jag brukar ofta dra ner det gula i skuggorna (den svarta färgen) så att skuggorna blir lite blåare och jag brukar ofta också dra ner det gula i den gula färgen, och istället dra upp magentan så att det gula ljuset blir lite rödare och "mustigare". Såhär (se nedan) såg inställningarna ut efter att jag blev nöjd med den här bilden. 
 
Då ser helt plötsligt bilden lite annorlunda ut och ser lite mer "mysig" ut (enligt mig). Och efter Selective Color brukar jag vara gansa nöjd, det händer att jag drar lite mer i Curves för att ge lite mer (eller lite mindre) kontrast. 

Sedan är bilden klar! 
Nu (om jag skall blogga bilden eller använda den på andra sociala medier), för att få bästa möjliga kvalitet så måste jag "klippa" bilden. På min blogg laddar jag upp bilder i 900 pixlar, men om ni har andra storlekar skall ni såklart använda er av de storlekarna när ni nu klipper bilden.
 
På Instagram blir bilderna allra bäst i 900x900 pixlar och på Facebook blir bilderna bäst i 960 pixlar i bredd (och helst PNG-format istället för JPEG). 
 
 
Och till sist använder jag "Smart Sharpen" för att skärpa bilden (detta måste vara det sista steget!). Och där skärper jag bilden, men jag är ganska försiktig här då det lätt ser konstigt ut om man skärper en bild för mycket. Kom ihåg att "Spara för webb" och inte "Spara som..". 
 
 
Och sedan är det bara att lägga upp och vara glad! :) 
Hoppas ni kan ta nytta av inlägget och om ni gillade det får ni gärna klicka på "gilla" här nedan! 
 
 
 

Vind i vassen

Modell: Stina Magnusson
Kamera: Nikon D600
Objektiv: AF-S Nikkor 50 mm 1,8
 
Jag knäppte av ett par bilder på Stina när vi var på stranden också, jag tyckte vassen gav så härliga skuggor och även om ljuset var ganska hårt och det blåste lite storm så blev ändå bilderna mjuka. 
 

En kväll vid havet

 
Igår kväll var jag, Stina och Elsa till stranden en stund (de bor typ 1 minut därifrån). Vi tittade på solen som gick ner och fotograferade lite. Det var en härlig kväll och även om det inte var så varmt (för att vara juli) så sken solen fint och havet är ju alltid mysigt tycker jag. 
 

Det var en gyllene kväll bland blommorna

Kamera: Nikon D600
Objektiv: AF-S Nikkor 50 mm 1,8 & AF-S Nikkor 28mm f/1,8
 
Jag lever verkligen för kvällar som dessa!!
Egentligen ville jag hålla mig lite och inte lägga upp alla bilder på Isabella samtidigt, men alltså jag kan inte hålla mig längre! Jag gillar dem så mycket (och hoppas att ni också gör det)! Det var verkligen en perfekt kväll att fotografera, och blommorna, ljuset, Isabella och allt klickade så fint. 
 
Jag har dock några bilder kvar att gå igenom men tänkte att jag väntar lite med dem i alla fall. Det är alltid kul att sprida ut bilderna lite tycker jag, även om jag är ganska sugen, haha! Och jag har redan planerat in fler kvällsfotograferingar framöver, det är så fantastist kul och det är nog "min grej" det där med motljus, det är då jag trivs bäst! 
 
 

En ledig söndag

 
Godmorgon (eller ja, god förmiddag)!
Efter många dagars jobb så är jag idag ledig, vilket känns väldigt skönt. Bara att kunna sova tills jag vaknar och har tid för frukost tillsammans för en gångs skull. Solen skiner utanför, musiken spelas i högtalarna och det står nyplockade blommor på bordet, livet är ganska bra ändå. Hoppas ni alla får en fin dag!
 

Isabella och solen

Modell: Isabella "Tinkerbella" Johansson
Kamera: Nikon D600
Objektiv: AF-S Nikkor 50 mm 1,8 & AF-S Nikkor 28mm f/1,8
 
Jag hade en jättehärlig fotokväll med Isabella i torsdags. Solen var till och med så stark vid halv nio att vi var tvugna att vänta ett tag med att börja fotografera, men det gjorde oss egentligen ingenting, kvällen var så fin och solen värmde skönt där på landsvägarna. 
 
Jag har massor av bilder kvar att gå igenom men jag tyckte att dessa gav en härlig känsla tillsammans. De var de allra sista vi tog. Min favorit är nog den sista eller den första, men kan inte bestämma mig. Vilken tycker ni?
 

En fotografering i solen

Lite bakom kulisserna... 
 
Jag kom precis hem efter en härlig fotokväll i solen med Isabella
Det var precis det här jag behövde efter en ganska jobbig dag igår. Det är där, i solens sista strålar med kameran i handen, som jag kan glömma allt och bara fokusera på nuet. Det var superkul att få träffa Isabella också, eftersom att jag följt hennes blogg ett ganska bra tag. Vi strosade runt bland åkrarna och ängarna ett ganska bra tag innan solen gav med sig och tillslut gick ner. 
 

Dagarna går

 
Dagarna går, och det känns som jag inte hinner sitta still. Jag jobbar väldigt mycket, och när jag inte jobbar så har jag tusen andra grejer som jag behöver eller vill göra, jag vill bara inte att sommaren skall gå allt för fort och försvinna. Nu sitter jag liksom och bloggar på lunchen på jobbet, med bilder jag tog igår kväll när jag kom hem vid halv tio. 
 
Men ikväll efter jobbet skall jag iväg på ett spännande litet fotoäventyr, så det känns bra. Jag hoppas på massor av sol!
 

Tillbakablick: USA & Kanada


Idag är det ett år sedan jag och familjen åkte på raodtrip i USA och Kanada!
 
Jag gick igenom bilderna igen häromdagen och tänkte att jag kunde dela med mig av "några" utav mina favoriter från resan. Så här kommer dem (i ungefär kronologisk ordning)! Behöver jag ens säga att det var en helt fantastisk resa? Det var en bra blandning av gigantiska fantastiska städer och drömsk vacker natur. Blev helt dunderkär i Kanada också när vi var där, ett land jag tidigare inte tänkt på att jag verkligen ville besöka. Men nu vill jag verkligen tillbaka! (Ni kan se alla mina bilder och läsa om alla destinationer från den här resan om ni KLICKAR HÄR). 
  
Alla bilder är tagna med min Nikon D600 + 50mm 1,8. 
Perfekta reseobjektivet om man bara skall ha ett med sig!
 
 

Ett födelsedagsbarn

 
Idag fyller min älskade lillasyster 12 år, vår familjs lilla sladdis, hon som sprider glädje och syns och hörs. Ibland kan jag önska att jag var lika framåt och cool som henne för tio år sedan när jag var 12 år.
 
Hon är en utav de få personer jag hade offrat allt för och älskar gränslöst mycket förevigt och föralltid. 
 
Puss på dig min lilla plutt, (även om du är längre än jag snart så kommer du alltid vara en plutt). 
 
 

De där sista sekunderna

Kamera: Nikon D600
Objektiv: AF-S Nikkor 50 mm 1,8
 
Igår kväll fångade jag och Sara de sista solstrålarna tillsammans, ett stenkast från där vi bor. Vi såg dessa fina lila blommorna och visste direkt att det var det perfekta stället. Och några minuter efter att vi började fota så gick solen ner. Det är precis de där sekunderna som är som bäst. 
 

Tips: Så fotar du i motljus

Jag har en längre tid (både här och på instagram) fått förfrågningar om jag kan förklara hur man på bästa sätt tar motljusbilder. Jag hr också under en längre tid tänkt fixa ihop ett sådant inlägg men det har aldrig riktigt blivit av så nu (bättre sent än aldrig) skall jag ge mig på att försöka förklara hur man fotograferar i motljus. 
 
Jag i motljus, fotat av bästa Stina Magnusson, redigerat av mig.
 
Du behöver 
+ Kamera (där du kan ställa in inställningar själv)
+ Sol eller annan stark ljuskälla
 
Andra hjälpmedel
+ Reflexskärm (helst en stor, som på bilden ovan)
+ Redigeringsprogram med RAW-konverterare (Photoshop RAW eller Lightroom)
 
Planera
+ Det är lättare under skymning eller gryning, då solen ligger ganska lågt på himlen och inte är lika stark.
+ Kort skärpedjup (bländare 1,4 till 2,8 ungefär) ger ett mjukare ljus. 
+ Det går att höja ISO ganska mycket för att få fram ansikten tydligare, men tänk på att om du inte har en fullformatskamera så borde du inte gå över 800 ISO, använd hellre reflexskärm i så fall. 
+ Tänk på att fotografera i RAW-format (helst), då blir det lättare att fixa till bilden i efterhand, vilket man ofta behöver då motljusbilder kan bli lite kontrastlösa annars. 
 
Bländare: F/1,8 - Slutartid: 1/2500 - ISO: 320 - Reflexskärm: NEJ
 
 
Bländare: F/2,0 - Slutartid: 1/2000 - ISO: 400 - Reflexskärm: NEJ
 
Bländare: F/1,8 - Slutartid: 1/2000 - ISO: 500 - Reflexskärm: Bild till vänster JA, bild till höger NEJ
 
Bländare: F/1,8 - Slutartid: 1/1250 - ISO: 640 - Reflexskärm: NEJ
 
Bländare: F/1,8 - Slutartid: 1/2000 - ISO: 500 - Reflexskärm: JA
 
Såhär gör du!
Hitta ett fint ställe där du vill ta dina bilder, och ställ kameran på manuellt läge, så att du kan ställa in alla inställningar själv (känner du dig helt lost när det gäller inställningar på kameran så kan du läsa det här inlägget där jag förklarar bländareslutare och ISO). Testa dig fram (vet att jag alltid skriver så och jag vet själv hur tråkigt det låter men ju mer du misslyckas, desto mer kommer du lära dig, titta bara tillbaka i mitt arkiv ett par år så ser ni vilken skillnad det är!). 
 
Ni kan se på bilderna här över ungefär vart jag brukar ligga lär det gäller inställningarna, att slutartiden är väldigt snabb, bländaren är väldigt stor (liten siffra) och ISO-talet ligger någonstans mellan 400-800, men det kan variera lite beroende på hur hårt ljuset är och i vilken miljö och årstid du fotograferar i. Om bilden blir för mörk kan du testa att ha en lite längre slutartid eller höja ISO-talet lite, och om bilden blir för ljus kan du testa med antingen en kortare slutartid eller att sänka ISO-talet lite. Som sagt, TESTA!
 
Som ni ser här över också, första och sista bilden skiljer sig ganska mycket vad gäller ljus i ansiktet, det beror helt på reflexskärmen, som lyfter fram ögonen och ansiktet väldigt fint. Så jag skulle rekommendera att alltid ha med reflexskärmen (även om inte jag alltid har det heller, för jag är lite lat) men det blir mycket enklare att få fram en skarp bild och personen i porträttet (om man nu vill det). 
 
Det är också bra att ha en tredje person med sig som kan hålla reflekskärmen!
 
Silutettbilder i motljus!
Det som också är roligt att testa är siluettbilder. Där man inte ser några detaljer i ansikte eller kropp utan bara en siluett av en person eller ett träd eller vad du väljer att fotografera. Det enda du behöver göra här är att sänka ner ISO-talet till så lågt som möjligt, och fungerar inte det så kan du testa att öka på slutartiden så att den blir ännu lite snabbare. Testa också att ha personen "framför solen", alltså att kameran inte ser solen utan att personen skuggar kameran (hoppas ni förstod den meningen haha), eller att det är lite mörkare, nästan helt mörkt, då blir det enklare att få till en fin siluett. 
 
Exempel på siluettbilder
 
Så, hoppas ni har fått lite bättre koll på hur jag fotograferar i motljus! 
Nu är det bara att ladda kameran och dra ut någon kväll i solen och testa på! 
 
Om ni gillar inlägget så får ni gärna klicka på "gilla"-knappen här nedanför också :) ↓ 
 
Redo att fota motljus!
 

Artikel i Norra Halland

 
I fredags förra veckan fick jag en helsida i tidningen Norra Halland som handlade om mig och min fotoutställning! Så himla roligt! Nu är det mindre än fyra veckor kvar innan jag måste plocka ner den, så passa på nu allihop! (Läs mer om utställningen, adress och tider här!).
 
Här kommer artikeln från Norra Halland, skriven av Annika Lundby: 
 
Emma har blick för bilder
 
Så länge Emma Grann från Fjärås kan minnas har hon gillat att fotografera. Så det är inte konstigt att hon utbildar sig till fotograf. Just nu ställer hon ut sin utställning Blomster på Bryggan i Kulturhuset Fyren. 

Klockan är åtta på morgonen och Emma Grann sitter utanför Fyren och väntar där vi bestämt möte.Hon är hemma i Fjärås över sommaren och vi har lyckats hitta en tid innan hon börjar sitt sommarjobb på Comfortbutiken. 
- När man pluggat ett år är det gott att tjäna lite pengar . Det kostar att plugga, säger Emma i trappan upp till Bryggan där hennes utställning hänger. 
För Emma har fotograferande varit en den av livet sedan hon var ungefär tio år. 
- Jag kommer ihåg min första kamera, en liten analog. Jag tror att även min bror fick en men han var inte lika intresserad som jag, minns Emma. 
På gymnasiet läste Emma foto och journalistik. 
- Sedan hade jag ett år där jag frilansade, läste på distans, jobbade och reste innan jag sökte till Fotoskolan som jag går på nu. 
När hon fick beskedet om att hon kommit in föll alla bitar på plats. 
- Jag kände direkt att det var det här jag ville. Jag vet lite osäker på att flytta till Stockholm men när jag kom in så kändes det självklart. Och så var det en god vän som flyttade till Stockholm samtidigt så vi hade varandra. Det var ett väldigt stöd. 
 
Emma läser komersiell fotografi där mycket fokus ligger på produktfotografering, reklam och mode. 
- Sedan får man hitta sin egen stil. Men jag lutar mer åt mode och porträtt än att fotografera prylar. 
Emma berättar att hon redan från början gärna fotograferat människor och även om hon tar andra bilder så kommer hon alltid tillbaka till porträtten. Och det är just porträtt som hon visar i sin utställning som kom till efter ett mejl. 
- En tjej som är makeupartist ringde och frågade om jag ville hjälpa henne med bilder till hennes portfolio. Vi träffades och fikade och efter det drog vi in en massa människor och resultatet är det som hänger här. Personerna är "vanliga" människor och modeller som David Lundin från Top Model. 
Utmaningen med bilderna i utställningen är kombinationen. 
- Att få dem olika men ändå passa ihop. 
Utställningen pågår till den 3 augusti. 
 
Till och med lite på framsidan.. 
 
 

The sun is shining

Blandat från förra sommarens arkiv
 
Jag vet att det har ekat lite tystare än vanligt här det senaste (om jag jämför med hur ofta jag brukar uppdatera). Men som ni alla vet, eller ja, ni som är i Sverige, så har det ju varit sjukt varmt de senaste dagarna. Och jag lovar att inte klaga (för det är ju det värsta man kan göra här i Sverige), men man orkar ju liksom inte lika mycket. 
 
Så här kommer ett gäng bilder från förra sommaren, som en liten påminnelse till mig själv att jag måste ut och fota mer(!!!!!)! Det här är ju bara en bråkdel av allt jag fotograferade under förra sommaren. Bilderna på mig, nummer sex (uppifrån räknat) är tagen av bästa Stina och bilden under den är tagen av min käre bror. 
 
Nej, nu skall jag ladda kameran, och försöka ta mig ut lite! 
 

När livet är som bäst

 
Igår efter jobbet ville jag bara ut i solen och njuta!
Så jag och Sara åkte till sjön på kvällen och myste i solnedgången, sedan badade knasbollen med kläderna på i (det ganska kalla) vattnet. Tiden stod still i ett ögonblick och livet kändes verkligen så fint! 
 

Aina med blommor i håret

 
Foto: Emma Grann
Retusch: Elin Kero
Modell: Aina Lesse
Smink: Mia Wahlström
 
 
Här kommer ännu en utav bilderna ur min blomsterserie, på fina Aina! Ni som följer mig på instagram kanske redan har sett den, jag tycker att färgerna fick en fin balans i bilden, som jag gillar. Och nu är den, tillsammans med de andra nio bilderna, upphängd i Kulturhuset Fyren i Kungsbacka (om nu någon missat det). Ni kan läsa mer om det → här
 
För fler bakom kulisserna kan ni kika in hashtagen #emmagrannblomster på Instagram!