Follow

På en stubbe någonstans

Kamera: Nikon D600 
Objektiv: Nikon 50mm 1,4 och Nikon 28mm 1,8 
 
 
Alltså hur cool är inte den här stubben?
Den stod precis rätt i solens fina eftermiddasstrålar och jag och Isabella fotograferade många bilder vid den. Färgerna är himla fina ute nu! Det är så synd att de snart är bortblåsta och bortglömda. Men det som är mest synd är att det är så mörkt ute nu, efter att klockan ställdes om så hinner jag knappt se ljuset då jag är på praktiken fram till 16 varje vardag och jobbar nästan varje helg. När skall jag hinna fota liksom? (!!!). 
 
Kika in de andra bilderna vi tog samma dag → HÄR.
 
 
 

Happy Halloween

 
 
Foto: Emma Grann
Retusch: Lina Andersson Djerf
Modell: Evelina Lindqvist
 
 
Happy happy Halloween! 
(Eller ja, det är ju imorgon!) 
 
Den här bilden tog jag i början på sommaren när vi hade en workshop i skolan med fotografen Per Zennström. Han är superduktig på olika ljussättningar, både i studio och på location (utomhus), och det var precis det vi fick lära oss mycket den veckan. Det var en jätterolig workshop där jag lärde mig mycket! Vi fotograferade varandra i klassen och detta är Evelina, som inte alls är så läskig i verkligheten, haha!
 
Dock kändes det inte som att bilden passade in så bra i mitt somriga flöde mitt i juni så jag passar på att visa upp den nu istället, den enda tiden då jag tillåter lite läskiga bilder i mitt flöde... hehe. Retuschen är gjord av superduktiga Lina i bildbehandlarklassen, hon gav verkligen bilden det där lilla extra! Det är så himla kul att jobba med så duktiga människor, att samarbeta för att få bästa möjliga resultat. 
 
Hoppas att ni har en läskigt härlig Halloweenhelg allihop! 
 

Som en höstdröm

 
 
Nu sprängs snart min blogg av höstiga bilder men så blir det när jag gillar att fotografera utomhus! Och tänk vad lite sol och fallna löv kan göra, de redan gula och röda löven lös upp som en höstdröm när jag och Isabella vandrade igenom parken i söndags. Det här är några utav de första bilderna vi tog, innan vi hittade den häftiga stubben (där jag tror att vi fick till några riktigt snygga bilder!), ni kan se en bild därifrån på min instagram redan, där heter jag @emmagrann
 
 

En tur till Alingsås

 
 
Idag åkte jag upp till Alingsås och mötte upp Isabella för en liten fotorunda i parken mitt i stan. Jag hade inte varit i Alingsås förut och det var ju jättefint, speciellt nu med alla höstfärgerna och alla löv på marken. Solen tittade fram ett par gånger och när den gjorde det så passade vi på att knäppa av ett par bilder. Det blev nog ett par guldkorn, bland annat på den häftiga stubben vi hittade (som syns på en bild ovan). Jag skall gå igenom bilderna lite mer noggrant nu tänkte jag och så dyker det väl upp ett par här på bloggen inom kort. 
 
Vi tog en biltur runt stan för att hitta ett fint ställe att fotografera på, och på en mysig liten skogsväg hittade vi den här skylten! Jag har aldrig sett en sådan med en katt förut, så gulligt!
 
 
 

Du sätter höstsolen i eld
Igår var det jättehärligt väder, och jag kunde ju inte låta en sådan dag gå till spillo! (Det händer ju inte så ofta nu för tiden). Så efter lite jobb på dagen så tog jag mitt stativ och min kamera ut i skogen och fotograferade lite självporträtt, vilket inte händer så speciellt ofta. Det är så svårt!! Jag trivs alltid bäst med kameran i handen men det är faktiskt väldigt bra träning att stå framför kameran någon gång då och då också, jag blir ju tvungen att tänka ut vinklar och inställningar före fotografering. Istället för att bara köra på känsla som jag brukar... 
 
Lite bakom-kulisserna-bilder och videos från den här fotograferingen kan ni se på min Snapchat (där heter jag emmagrann). 

 
 

Mina bilder som stora tavlor

 
 
Det är en häftig känsla att se sina bilder mer än på en skärm, de kommer liksom till liv på ett helt annat sätt i en print. Nu ser ni bara det här på er skärm också tyvärr, bilderna gör sig så himla mycket bättre i print och jag önskar att ni alla kunde se dem. Det blir så mycket finare på något sätt! (Ni som inte går på fotoutställningar för att ni ändå kan se allt på internet tänker helt fel, det är en helt annan upplevelse med en print, speciellt en stor!) 
 
Jag berättade i det här inlägget om att mina bilder skulle upp på väggarna på ett stort kontor i Kungsbacka och igår var jag där och hjälpte till att mäta ut vart de skulle sitta. Det är tio bilder totalt som skall upp och det är verkligen jätteroligt! Jag blir bara så glad och varm i kroppen när jag får så fint feedback på något som jag har gjort. Även om det bara är en bild jag råkade ta på Gröna Lund en kväll eller om det är en bild jag verkligen planerat och utfört i minsta detalj så finns det ju alltid en del av mig i resultatet. Och helt plötsligt blir det tavlor som är nästan lika stora som jag!!
 
 
 

Det där lilla ögonblicket

 
 
Jag älskar verkligen att fotografera människor!
Det där lilla ögonblicket som jag delar med någon när slutaren sluts och bilden blir en bild är så fin tycker jag. Det känns så speciellt att få föreviga känslor och uttryck hos en person, för alla är så himla olika, och uppför sig så olika framför kameran. Ibland kanske en bild inte betyder så mycket för andra som den betyder för mig, och ibland är det verkligen tvärt om, det är så kul! 
 
Bilderna här ovan är tagna i somras, och det är Isabella som står framför kameran. Vi tog många färgglada bilder den kvällen (ni kan se flera av dem här) så jag testade att göra några utav dem dem lite "enklare" och svartvita för att få fram känslor och uttryck lite extra, och jag gillar verkligen hur de blev, speciellt tillsammans med varandra.
 
 

För att bota söndagsångesten

 
 
Bloggandet går väldigt långsamt just nu känner jag. Jag vill verkligen blogga men jag är alldeles för kräsen och petig för att kunna lägga upp bilder som jag inte är nöjd med. Plus att jag har jobbat väldigt mycket nu det senaste och orken inte riktigt har funnits där. 
 
Men idag efter jobbet tog jag med mig kameran ut när jag och Philip tog en mysig promenad till Delsjön (som ligger typ femton minuters promenad från där vi bor). Solen ger mig en sån härlig energi som jag inte riktigt kan beskriva, jag blir bara så glad. Det botar verkligen söndagsångesten...
 
 
 

En eftermiddag i oktober
Ja, nu för tiden går solen ner tidigt. Men det är ju minst lika fint! Solen blir så väldigt orange och röd precis innan den går ner nu på hösten. På sommaren blir det ju aldrig riktigt sååå rött (utan Photoshop). 
 
Jag och brorsan var ute en sväng igår när jag tog dessa bilderna. Det var en så himla fin dag, solen lös och knappt ett moln på himlen. Och solen lyser lika fint även idag, det mår jag så bra av!
 
 
 


 

De sista solstrålarnaHej på er! 
Här är några bilder jag tog på Emmy för ungefär en vecka sedan, alldeles precis innan solen gick ner bortom trädtopparna, när den lyser som finast och mest färgstarkt. Det är inte så ofta jag väljer att fota porträtt med solen framför modellen men här tyckte jag att det blev så fina färger så det funkade bra. Det är ju viktigt att variera sig lite också, jag fastnar så lätt i motljusporträtten... 


 

Inspirerad av Instagram

 
 
I veckan fyllde min favorit-sociala-media, Instagram, fem år!
Det galna är att jag faktiskt har haft Instagram i snart fem år, sedan den allra första början. Jag minns till och med de första filtrerna och hur det såg ut, haha. De finns också kvar allra längst ner i mitt flöde eftersom att jag aldrig bytt instagram. Det är kul att gå tillbaka och titta på dem ibland, hur otroligt mycket jag faktiskt har utvecklats de senaste fem åren. 
 
Det allra bästa med den nyaste uppdateringen är ju att man kan lägga upp stående och liggande bilder också! Utan att hålla på att fippla med vita kanter och appar och allt vad man behövde. Är så himla glad över det (haha, jag är en sån Instagram-nörd så ni förstår inte ens)!
 
Ni som vill följa mig på instagram hittar mig under namnet @emmagrann, men jag tänkte faktiskt tillägna det här inlägget mest åt ett par personer på Instagram som verkligen inspirerar mig i mit fotograferande. Jag tycker det är jätteviktigt att ha inspirationskällor, oavsett om jag känner att jag behöver det för tillfället eller inte, och jag är ofta inne på till exempel Pinterest och letar inspiration också. 
 
Här kommer fyra personer som jag har inspirerats av mycket det senaste...
 
 
 
 
Jonna Jinton (@jonnajinton)
Jonn har blivit mer och mer uppmärksammad det senaste, vilket är väldigt kul för hon är så duktig! Jag upptäkte Jonnas instagramkonto av en slump i början på detta året någon gång. Och jag var fast direkt! Hon är superduktig med ljuset i sina bilder och hon fångar verkligen Sveriges natur på ett så fantastiskt fint sätt med en blandning av dimmiga skogsvägar och mysiga självporträtt. Verkligen värt en titt för er som inte redan följer henne! 
 
Anna Heupel (@annanassaft)
Anna är en tysk fotograf och "lighthunter" som hon kallar sig själv i sin beskrivning på instagram. Det jag har fastnat för på Annas instagram är hennes porträtt, och hur fint hon jobbar med ljuset i dessa. Hon har ett ganska varierat flöde men det är ofta jag stannar upp i mitt skrollande när en utav hennes bilder dyker upp och jag avundas verkligen hur duktig hon är!
 
 
 
 
Martin (@mrtin_)
Martin, som inte ger ut sitt efternamn, är även han tysk. Han är bara 16 år (!!) och fantastiskt begåvad. Jag hittade hans sida för inte alls så länge sedan och fastnade direkt för hans stil. Det finns så mycket mys-känsla i hans bilder och det känns som att han hittar det vackra i vardagliga saker (som ibland kan vara lite svårt) samtidigt som det ibland dyker upp en och annan väldigt genomtänkt och väl genomförd bild.
 
Adi Dekel (@_adidekel)
Alltså Adi! Så fint instagramflöde att jag blir helt grön utav avund, men också så fylld utav inspiration. Hon sticker verkligen ut av dem jag följer på instagram och om ni tittar in på hennes konto så kan jag lova er att ni blir fast för hennes stil. Porträtten är verkligen mitt i prick varje gång och hon använder sig ofta utav många väldigt olika modeller/personer vilket är väldigt kul och inspirerande också. Jag förstår inte vart hon hittar alla,
haha. 
 
 
Ja, ni förstår nog vilken fotografi jag inspireras av. Mycket ljus-tänk och mycket porträtt. 
Har ni några favoritkonton på Instagram så får ni gärna dela med er!
 
 

Recension: Nikon AF-S 50mm 1,4

 
 
För ett par veckor sedan gick jag och köpte mig ett nytt objektiv som jag har velat ha länge. Nikon AF-S 50mm 1,4. Efter flera år med ett 50mm 1,8 (som jag har älskat) så kände jag att det var dags att uppdatera mig! Det är ju ändå i stort sätt porträtt som jag jobbar med och jag trivs med 50mm väldigt bra när jag fotograferar porträtt. 
 
 
Information om objektivet
"50 mm standardobjektiv med stor bländare, högkvalitativ optik och Nikons exklusiva ultraljudsmotor för nästan ljudlös fokusering. Med en största bländare på f/1,4 som ger en ljus sökarbild. Idealisk för fotografering i situationer med svagt ljus eller när ett kort skärpedjup är önskvärt som till exempel vid porträttfotografering"
 
 
Vilka jag valde mellan
Även om valet kändes ganska självklart i slutändan så handlar det ju alltid om en viss summa pengar som skall spenderas så jag läste också på en del om objektivet Nikon AF-S 85mm 1,4 som jag innan har haft en del funderingar kring. Så att jag inte skulle gå och ångra mig sedan liksom!
Anledningen till att jag tillslut valde 50mm var att jag ofta vill få med mycket utav naturen också när jag fotograferar porträtt, och med 85mm skulle det bli krångligare då jag skulle behöva backa flera meter extra för att få med det jag vill få med, då det är mer inzoomat. 
 
 
Vad tyckte jag? 
Jag kände bara JAA! Jag knäppte första bilden på Emmy där i solnedgången och tittade ner på skärmen. Redan där kunde jag se att det var mycket bättre färgåtergivning och skärpedjupet satt som en smäck! Precis sådär luddigt och mysigt som jag vill ha det i bakgrunden. Helt ärligt så trodde jag inte att det skulle vara sån skillnad, men det var det verkligen, vilket såklart gjorde mig jätteglad! 
 
Objektivet skall tydligen också vara mycket snabbare på att hitta fokus än 50mm 1,8 - det var dock ingenting jag märkte nu första gången i alla fall, men det är oftast svårare att hitta fokus i motljus så just där kanske det inte hjälper mig så mycket ändå, hehe. Dock är det ju tillräckligt snabbt, precis som 50mm 1,8 är tycker jag. 
 
Så jag kan sammanfatta det hela med att jag är positivt överraskad, inte bara över min fina nya stora bländare, utav även över objektivet i övrigt, ett perfekt objektiv för porträttfotografering som jag nog kommer trivas med!
 
 
Vilket blir mitt nästa objektiv? 
Drömmen skulle ju vara att ha både en 50mm och en 85mm med bländare 1,2 men så mycket pengar kommer jag nog inte ha på väldigt länge. Nästa steg blir nog istället att införskaffa mig en ny och bättre dator, eventuellt en bra skärm också. 
 
 
 
PS: Jag vill också påminna om att jag säljer mitt Nikon AF-S 50mm 1,8 (ett så jäkla bra objektiv det med!), mejla mig på emma.grann@hotmail.com för mer information, eller om ni har frågor angående objektivet. 
 
 

Det där ljuset som jag aldrig kan få nog av

Kamera: Nikon D600 
Objektiv: Nikon 50mm 1,4
 
Igår fick jag äntligen testat mitt nya objektiv
Och det kunde ju inte bli bättre än en sån här härligt solig kväll med det det där ljuset jag aldrig kan få nog av och min fina vän Emmy vid en fridfull sjö. Blev lite kär i blädare 1,4 (då jag inte ägt ett objektiv med så stor bländare förut) och jag vill bara ha fler såna här kvällar med kameran runt halsen. 
 
Jag skall också skriva ihop ett inlägg snart om vad jag tycker om mitt nya objektiv, dessutom varför jag bytte till 1,4 istället för 1,8 och vad fördelarna med det är. Stay tuned!
 
 

En promenad vid sjön

 
 
Jag var (och är) så himla glad över vädret idag!
Och efter en heldag på praktiken kom Emmy och söta Felix hem till mig och vi tog en jättehärlig promenad till Delsjön som ligger ett par minuters gångväg från mig. Det var så himla fint! En perfekt höstkväll vekligen, det är så synd att solen går ner tidigt bara, för jag ville inte att kvällen skulle ta slut!
 
 
 

Modellfotografering

 
Förra helgen åkte jag upp till Stockholm för en modellfotografering. Sandra kontaktade mig några veckor innan och ville ha hjälp med bilder till sin modell-portfolio, och självklart ville jag hjälpa till att få till de bilderna hon ville ha. Vi spenderade ett par timmar i studion och vi gick båda därifrån nöjda och glada. Nu skickade jag precis iväg de sista 20 bilderna till henne och jag hoppas att hon är nöjd! 
 

Himmel blå

 
 
Här är ett till gäng med bilder från vår biltur i söndags, jag älskar verkligen att bara dra ut helt oplanerat och skapa något på plats. Här var det verkligen så, vi fotograferade i kanske fem minuter på denna fina åker innan solen gick ner, sedan tog vi bilen upp på en höjd där solen fortfarande inte gått ner och fotograferade de här bilderna som jag lade upp häromdagen på kanske tio minuter innan vi åkte hem. Det går så fort att jag knappt hinner tänka och vissa kvällar går det inte alls men ibland kommer jag hem med bilder som jag verkligen gillar, som den här kvällen. 
 
Det är det bästa tipset för er som fastnat och låter kameran samla damm för tillfället, dra bara ut, ta bilen eller cykeln eller promenera, och tänk inte så mycket. Gå ut när det finns något som inspirerar dig och som du gillar att fotografera, kanske är det på morgonen när solen precis gått upp eller kanske är det på natten när det finns stjärnor och häftiga ljus du kan experimentera med, eller kanske är det när det regnar eller som jag; när solen håller på att gå ner. Det spelar ingen roll om det blir bra första eller andra gången, men helt plötsligt blir det jättebra!
 
 
Det är så mysigt att åka bil i solnedgången också...