Follow

En (nästan) ledig lördag

 
 
Efter många hektiska dagar med mycket jobb, fotograferingar och fler jobb och projekt så insåg jag imorse att jag nästan är helt ledig idag. Så jag har bara njutit av det och tagit det väldigt lungt. Jag tog en lång promenad genom stan, jag har redigerat lite bilder som jag behöver komma ikapp med och sett några avsnitt av Bones. En lagom lugn dag, vilket jag tror att jag behövde. 
 
Ikväll skall jag iväg och jobba så det blir inte så mycket till valborgsfirande för mig, men det gör mig faktiskt ingenting för jag tror att det här jobbet är mycket roligare (!!). 
 
 
 

Examensarbetet börjar ta form


Behind the scenes fotat av: Sarah Rimmö Toure
 

Äntligen har jag fotat de första bilderna till mitt examensarbete!
Idag träffade jag Louise och vi fotade några locationbilder här i Stockholm imorse innan vi åkte till studion. Där blev det hår, make och styling innan vi tog några riktigt bra bilder! Är så taggad på att gå igenom de här minneskorten för jag vet att det finns så himla mycket bra bilder!! (Iiiip). 
 
På söndag kör jag en heldag med teamet igen, nya modeller och nya kläder och fotograferar nästa gäng bilder till examensarbetet. Åh vad jag hoppas att det går lika bra som idag för då kommer det här bli så fint!
 
Jag tänkte berätta mer om själva examensarbetet när det är färdigt, men här får ni en rejäl sneak peek i alla fall! Nu skall jag ut och ta en härlig promenad innan det blir allt för mörkt!


 
 
Vill ni se fler behind the scenes så kan ni kolla in min snapshat, där heter jag "emmagrann", kram på er!
 

Jag och printarna
Idag hade vi inga lektioner men jag och Sarah (fotografen bakom bilderna på mig här ovan) har hängt här i skolan hela dagen, och är fortfarande kvar haha! Ingen vila, ingen ro!

Printarna har inte fått vila heller, och vi har båda printat ut massor med potentiella bilder till portfolion som vi måste bli klar med innan vi åker till Paris om några veckor. Så nu har jag stått med 80 bilder och sorterat ner dem till cirka 44 stycken. Det har varit sjukt svårt, och alla tycker så olika hela tiden så helt plötsligt börjar man om på nytt...
 
Det var dock himla roligt att se alla printar och jag önskar verkligen att jag hade tagit vara på den här skoltiden bättre och printat mer! 
 
 
Bakom kulisserna... (haha!). 
 

Mycket nytt på gång

Två mobilbilder från gatan där jag bor här i Stockholm. Ni kan se att det är (nästan) samma hus i bilderna, den högra är tagen från gatan och den vänstra är tagen från min balkong. Två helt olika dagar, men jag såg dem i mitt instagramflöde och tyckte de passade så fint ihop...
 
 
 
Hoppsan, här blev det tomt ett par dagar precis som det ju inte skulle bli! 
Det är dock inte på grund av idébrist utan snarare helt tvärt om, jag har så många idéer och projekt i luften just nu att jag faktiskt inte har hunnit sätta mig ner med bloggen. 
 
Examensarbete, jobb, provjobb, portfolio, slututställning... you name it! Men jag skall absolut hålla bloggen igång, det blev bara lite för mycket de senaste dagarna (och jag blir så satans trött av mina nya pollentabletter!).
 
Men kom ihåg att följa mig på bloglovin så att ni inte missar när jag lägger upp nya inlägg! 
Nu skall jag sätta mig och kolla igenom dagens bilder och sedan kanske jag hinner med ett avsnitt av en serie innan jag somnar gott ikväll! 
 
 

The Dark Side

Modell: Ida da Silva  I  Utrustning: Nikon D600 + Nikon 28mm 1,8
Location: Frihamnen, Stockholm  I  Rökbomber från renifoam.se
 
 
Här är nästa gäng med bilder jag fotograferade på Ida da Silva förra veckan! 
Ibland känner jag mig verkligen som två olika personer bakom kameran, jag har en stil som är väldigt fluffig och pastellig och puttinuttig, och sedan har jag en stil som är väldigt mörk, gärna svartvitt och lite hårdare. Den sistnämnda brukar dyka upp lite då och då när jag har fotat mycket ljusa, fluffiga och färgglada bilder ett långt tag. Som när jag fotade Ida som ni ser här!
 
Det blev samma sak i studion förra veckan också, helt plötsligt fotade jag väldigt hårda och mörka bilder, som blev coola!! Jag lovar att dela med mig av dem när de är klara, tror de kan bli riktigt häftiga!
 
Jag hoppas att ni gillar min mörka sida också, haha! Jag gillar verkligen känslan och platsen på de här bilderna! Det blev så mystiskt och coolt på något sätt... 
 
 
Behind the scenes från fotograferingen, fotat av fina Amanda Jona!
 

När två bilder kompletterar varandra

 
Foto: Emma Grann 
Retsuch: Mattias Goldmann
Modell: Simon W  /  Mikas Stockholm
Smink: Mia Wahlström
Hårtrim: Patric Carlson 
 
 
Ni som följer mig på instagram har sett den här bilden på Simon W för ett tag sedan men jag tycker om den såpass mycket så nu får den hamna på bloggen också! Tillsammans med en lite kul historia om hur den hamnade i min portfolio och hur två bilder kan komplettera och lyfta varandra utan att det egentlogen var meningen. 
 
Ungefär en vecka efter att jag fotograferade Simon i studion fotograferade jag hunden Winston. Simon fotograferades mot en grå bakgrund från början som sedan redigerades om till en lite rosa ton som jag gillade. Winston fotograferades mot en turkos bakgrund som jag verkligen tyckte om (ni kan se fler bilder på Winston här), men jag satt och lekte lite i Photoshop en kväll och fick fram en rosa ton som jag gillade även bakom Winston. 
 
Helt plötsligt (utan att tidigare ha tänkt på det) så insåg jag hur lika dessa två bilder hade råkat bli i färgerna. Det är nästan så att jag hade önskat att det var genomtänkt för det kändes plötsligt så klockrent! Brunt, vitt och rosa! 
 
 
 
 
Båda bilderna fick sig ett rejält lyft och nu känns båda två plötsligt bättre tillsammans än vad de någonsin gjorde helt själva. Det blir liksom som en ny berättelse, som att bilderna kompletterar varandra. Så självklart fick de hamna i min portfolio tillsammans, sida vid sida! 
 
Jag håller på att jobba väldigt mycket med portfolion just nu och jag skall försöka dokumentera det så att ni får se hur det kan se ut också, det är många bilder som skall fixas, printas, göras om och som skall hitta rätt sida i den stora boken. Men det skall bli så roligt när den är klar!! 
 

Två pirriga fotografer i Kungsträdgården

Bilderna på mig är fotograferade av bästa Elin!
 
 
Som en rosa, fluffig, pirrig dröm! 
I onsdags morse (06:45) åkte jag till fantastiska Kungsträdgården och mötte upp Elin, vi båda med kamerorna i högsta hugg och taggade på en fotomorgon bland blommorna! Vi glömde snabbt av att klockan bara var strax efter sju och vi stod och hoppade, fotade, skrattade och fotade lite till i mer än en och en halv timme, haha! Så fantastiskt!
 
Och ljuset var nästan lika klockrent som känslan av att bara strosa runt bland de vackra blommorna med kameran i handen och världens största léende på läpparna...
 
 

Måste man vara social för att kunna bli en bra fotograf?

 
 
Godmorgon allihopa, här kommer ett litet Frågor & Svar inlägg igen med lite tema på den sociala sidan av att vara fotograf, hoppas ni känner att ni har fått bra svar på era frågor!
 
 
Kan du skriva om hur man som "newbie" fotograf handskas bra med modeller? Hur man borde gå till väga för bästa resultat för bilderna, då menar jag inte fotomässigt, utan socialt!!
Oj, svårt! Jag förstår exakt vad du menar för jag var livrädd för detta bara för något år sedan, men det har faktiskt nästan alltid gått bra! Musik är en jättebra grej, då blir det aldrig riktigt jobbigt tyst utan man kan alltid börja prata om en speciell låt eller köra några danssteg medans man fotograferar. 
 
Det som kan vara viktigt att tänka på för att vara på den säkra sidan är att ha en ganska klar bild från början av hur du vill att bilden eller bilderna skall se ut. Jag brukar kolla mycket på Pinterest (världens bästa sida!) för inspiration och ibland köper jag lite modetidningar och brukar kolla efter nya poser och stilar som jag gillar.
 
När jag kommer förberedd till en fotografering, oavsett om det är i studio eller på location, så känner jag mig mer trygg med att prata med modellen och beskriva mina idéer och tankar. Sedan brukar den sociala biten rulla på ganska bra, vi är ju alla människor och oftast alltid lite nervösa när vi skall göra något nytt. Det brukar ofta bli att man pratar om jobb man har gjort, eller hur det går i skolan eller någon resa man planerar. Men känner man sig extra nervös så kan man ju alltid fundera ut några frågor i förhand som man kan ställa om det blir lite pinsam tystnad. 
 
 
 
 
Hur får du tag på modeller till dina fotograferingar? Känner du alla eller hur hittar ni varandra?
I början kände jag inga riktiga modeller utan fotograferade mina vänner mycket. Det var först när jag flyttade upp till Stockholm som jag fotograferade David Lundin första gången, som jobbar som modell. Vi kom i kontakt via en gemensam kompis och efter att jag hade testat på att fota David så fick jag mer mod att försöka få till fler modellfotograferingar. Så jag mejlade runt till några jag tyckte var duktiga, som Ellinor bjurström och Joakim Journath som jag hade sett på Top Model Sverige (där David också var med, så det var lite skönt att kunna skriva att jag hade fotograferat någon som de kände). Båda var jätteprppade och vi har fotograferat flera gånger nu i efterhand, och deras kontakter har i sin tur blivit mina kontakter, så roligt!
 
Sedan finns det en annan väg att gå, och det är genom en modellagentur. Ibland kan man få turen att de har några nya modeller, "New Faces" som det kallas, som behöver nya bilder till sina portfolios och då får man låna dem gratis i utbyte mot nya bilder. Det har jag gjort ett par gånger med New Faces från agenturer som till exempel MIKAs och Stockholmsgruppen


 
 
Hur många timmar lägger du ner på sociala medier? Du är så duktig på till exempel Instagram. 
Haha, jag undrar om jag ens vill veta! Jag är nog inne på Instagram minst en gång i timmen, om inte mer. Jag använder mig utav Snapchat och Facebook dagligen. Jag försöker uppdatera min Instagram och Snapchat varje dag, ibland flera gånger om dagen! Utöver det så har jag ju bloggen också, som jag nog lägger ner i genomsnitt en timme om dagen på... nej det är nog mer....
 
Det är som ett heltidsjobb bara det haha, att försöka hitta nytt material och ständigt vara på jakt efter mer. Det är fantastiskt roligt när det går bra och man känner sig inspirerad, men det är nästan ångestframkallande när jag har små dippar där min kreativitet dör en stund. Jag kan ibland må dåligt när jag inte har uppdaterat mina sociala medier, haha! På riktigt! Det är ju inte hälsosamt antar jag, men it's true. 
 
Så i runda svängar skulle jag nog gissa på att jag lägger ner cirka 3-4 timmar (sammarlagt) på en dag på mina sociala medier och blogg. Det blir inte så mycket tid över till annat men jag tycker det är så roligt att jag knappt tänker på att det är så mycket timmar. Jag tidsinställer ju inlägg ibland och fixar ofta mina instagrambilder några timmar/dagar innan jag lägger upp dem så att det inte skall bli så stressigt. 
 
Mina sociala medier: 
Instagram: emmagrann
Snapchat: emmagrann
Pinterest emmagrann3
Youtube: Emma Grann
 
 
(Såhär ser det ofta ut, jag Snapchattar och Instagrammar på plats). 
 
 
Måste man vara social för att kunna bli en bra fotograf? 
Jag ser inte mig själv som en speciellt social person till vardags, men när kameran kommer fram så händer det något i mig, som att jag kliver in i en annan roll. Jag kan fortfarande vara blyg men så fort det är en fotografering på gång så tittar ju alla helt plötsligt på mig och har frågor så då måste jag ju kliva fram och prata. Så då gör jag det! Och jag tror att det blir så lite automatiskt. 
 
Jag tror inte att man behöver vara en supersocial person, jag tror på att vara sig själv (så klyschigt men så sant!), men som i de flesta sammanhang där människor är inblandade så skadar det ju inte att kunna vara lite social och ta för sig. Själv känner jag att jag har lite svårt att ta för mig och ta plats, och de gångerna jag har försökt har det bara känts konstigt och fel, så jag kör på att vara mig själv. Är du socialt begåvad så kör hårt!! Och är du inte det så kör hårt ändå, fast på ditt sätt, förstår ni? 
 
 
Bilderna i inlägget är fotade bakom kulisserna på olika fotograferingar jag har haft i studion.
Fotat av: Sarah, Amanda, Emelie och Elin
 

Tidig morgon

 
 
Idag gick min väckarklocka 05:50!
För mig är det väldigt (!!) tidigt eftersom att jag brukar gå upp typ åtta i vanliga fall som tidigast. Men det var inte för vilken anledning som helst, utan jag mötte upp Elin i Kungsträdgården vid sju och fotade i en och en halv timme bland alla de vackra träden. Alltså åh, vad fint det är där! Vi båda blev helt stumma och visste knappt vad vi skulle fotogafera, men det var så kul!
 
Vi slogs om bästa ljuset med många andra fotografer som var där men det är bara en del av grejen tycker jag. Det är så roligt att det finns några fler nördar där ute som är villiga att gå upp supertidigt för att få bra bilder. Det blir som en gemenskap fast man egentligen inte pratar med varandra, bara några blickar och nickar om när man får passera eller när man står i vägen, haha... 
 
Nu har jag precis (eller ja, för två timmar sedan) ätit sen frukost och börjat kolla igenom bilderna från morgonen. De blev även några polaroider precis som förra året, här på bilderna ser ni tre utav fem totalt, de andra två är inte rikgit lika "klara" ännu eftersom att det tar en stund för dem att framkallas, men jag hoppas att de blir fina!! 
 
 

Blommigt i studion igen

 
Foto: Emma Grann 
Retusch: Sofia Rogers
 
 
För någon vecka sedan tog jag med mig blommor in i studion igen. Det dök upp lite nostalgikänslor eftersom att jag jobbade på hela min blomsterserie förra våren (tiden går så fort!). Ni som inte sett den serien kan se den → här ← men ni som hängde lite här förra året kan ju knappast ha missat alla blommiga bilder, haha! 

Dock var den här nya fotograferingen väldigt annorlunda då jag fotograferade helt utan modell/människa/hund/levande varelse. Det var bara jag, blommor och en PhaseOne (superstor och grym kamera!). Och fantastiska Sarah var med och fotade också, det var superskönt att ha henne där eftersom att hon är jätteduktig på det här med "still life" (bilder på saker utan modell inblandat). Hon tog också lite olika blommiga bilder och vi hjälpte varandra med att få till så bra bilder som möjligt. Ni kan kolla in Sarahs fina bilder på hennes hemsida → här
 
Jag blev extra nöjd med en utav bilderna från den här kvällen, som ni ser fick den inleda detta inlägg. Jag hoppas att jag hinner till studion mer i vår och göra lite mer sånt här, himla roligt och väldigt annorlunda från det jag vanligtvis fotograferar! 
 
 
 
...såhär kan det kan se ut i studion när vi fotograferar en kväll!
 

Ida da Silva

Modell: Ida Dasilva  I  Utrustning: Nikon D600 + Nikon 50mm 1,4 & Nikon 28mm 1,8 
 
 
Tanken var väl egentligen att spara lite på de här bilderna och vänta med att lägga upp dem.... men nu när jag hade suttit med dem hela kvällen idag så kände jag bara för att blogga dem, så here we go! 
 
Det blåste total storm ute vid Frihamnen där vi var men med lite tur så hamnade håret på rätta stället vid rätt tidpunkt, men superlätt var det inte som ni kan se här, haha! Jag älskade dock stället, och det fanns så himla många olika möjligheter och locations när vi sedan tog en promenad bakom denna stora byggnad. Hit åker jag nog igen någon gång på fotograferingar, så kul miljö! 
 
Jag har verkligen märkt något med min fotostil det senaste också, det är nästan bara helkroppsbilder nu för tiden när jag fotograferar människor, vilket var så (sååå!) ovanligt för mig bara för några månader sedan då jag alltid fick välja mellan 500 olika närporträtt typ. Det är kul att se såna förändringar och utvecklingar i något jag gör nästan varje dag. Det är så skönt att ändra lite stil, till och från, även om jag kanske inte märker det förrän långt efter egentligen...
 
 
 
Snacka om att jag precis (!!) hann blogga idag haha...
 

Smygtitt från en fotokväll i Frihamnen

Smygtitt från dagens fotografering!
 
 
Tidigare ikväll mötte jag upp Amanda och vi åkte i gemensam trupp till Frihamnen där vi mötte upp Ida Dasilva som jag sedan fotograferade tills fingrarna blev så kalla att vi fick åka hemåt. Både i detta drömmiga kvällsljus (never gets old!!) och sedan med massa rökbomber i dovare, och kanske faktiskt coolare ljus. Ni kan se en liten smygtitt av det också på min instagram (@emmagrann). 
 
Jag har suttit hemma hela kvällen med ett skolarbete som skall vara klart imorgon så jag hann inte gå igenom bilderna alls noga idag tyvärr, även om jag var så himla sugen! Men en liten smygtitt skall ni få tänkte jag! 
 
 
 
Jag har ju fått för mig att jag skall börja YouTuba snart också så jag testade på att filma (väldigt) lite med!
Om ni inte kan se videon av någon anledning kan ni se den → här!
 

Utsikten från balkongen

 
 
I veckan var jag hemma i Göteborg en sväng, Philip fyllde år och jag passade på att fotografera till en skoluppgift men mest av allt så packade jag upp och ner i lådor, städade och packade lite till. Jag och Philip har nu flyttat till en ny lägenhet i Göteborg, så jag hann knappt sitta ner när jag var hemma utan det var en ständig stress med flyttlådor och födelsedagskalas! 
 
Men en kväll hann jag njuta lite av den fantastiska utsikten från vår nya balkong i lägenheten. Här kommer jag trivas så bra i sommar, bara sitta och njuta av när solen går ner över staden! Mmmm... 
 
 

NICOLE VIENNA

 
 
Idag blev mina lektioner inställda i sista minuten så jag har inte gjort så mycket mer än ett snabbt ärende på dagen och sedan har jag suttit här i lägenheten, redigerat lite bilder, svarat på lite mejl, läst några tidningar och beundrat mina nya fina klockor från Nicole Vienna. Visst är dem snygga? Jag älskar verkligen den svarta! 
 
Det finns fler fina klockor och massor av inspiration på deras hemsida och instagram om ni vill kolla in det. Jag är supernöjd med båda mina klockor, det är kul att ha några med länkar istället för läder som alla mina andra klockor, det känns liksom lite lyxigare på något sätt. 
 
 
- I samarbete med Nicole Vienna
 
 
 

Före & Efter: Svartvitt

 
 
Att redigera i svartvitt går verkligen i perioder för mig. Ibland går det många månder utan att jag ens funderar på svartvita bilder men just nu är jag inne i en period då jag gillar det, och som ni märker har det blivit en del svartvita bilder det senaste. Hoppas ni gillar det lika mycket som jag! 
 
I det här inlägget tänkte jag visa hur stor skillnad en redigering i svartvitt kan göra jämfört med hur bilden såg ut i färg, plus ge er lite tips man kan tänka på när man jobbar i svartvitt. 
 
 
 
 
Ibland är det efter fotograferingstillfället som jag bestämmer att jag vill göra bilden svartvit, men oftast tänker jag faktiskt ut det innan och fotograferar då med ett lite annorlunda tänk än om jag skulle fotograferat en serie bilder i färg.
 
När en bild blir svartvit är det lätt att detaljer som man annars skulle se försvinner, vilket är både bra och dåligt beroende på hur bilden ser ut. Helt plötsligt spelar det (nästan) ingen roll vilka färger på kläder man har eller om det var jättekallt och händerna, näsan och kinderna blir helt röda, haha! 
 
 
 
 
När jag redigerar i svartvitt så tänker jag på att lägga på lite extra kontrast jämfört med när jag arbetar i färg. Det gör jag för att detaljer lätt försvinner när färgerna försvinner, och bilden kan lätt bli "mjölkig" (kännas kontrastlös och platt).
 
Det är lätt fixat med (till exempel) verktygen "Curves" eller "Exposure" i Photoshop. Jag brukar experimentera lite med båda verktygen för att se vad jag gillar bäst. Det gäller att vara försiktig att inte dra för mycket i verktygen dock, så att det vita i bilden blir "för vitt" till exempel, då kan bilden plötsligt kännas platt igen. 
 
 
 
 
Det finns även ett verktyg i Photohop som heter "Black & White" som jag gillar att leka med! I det verktyget kan man välja att de delarna av bilden som var gula innan skall bli extra mörka eller ljusa i svartvitt. Eller de blåa, eller de röda. Exempelvis brukar jag mörka ner de gula delarna för att få fram fräknar tydligare eller mörka ner de blåa färgerna för att få en mer effektfull himmel i svartvitt. Det är ett himla roligt verktyg, som Selective Color fast i svartvitt! 
 
En bild kan verkligen få nytt liv i svartvitt, det viktigaste är att testa sig fram och se vad som händer med bilden beroende på vilka verktyg och metoder man använder. Lycka till med era svartvita bilder! 
 
 
 
Kom ihåg att "gilla" inlägget om ni tyckte om det! ♥
 

En skogsdunge i Varberg

Modell: Alma Bengtsson  II  Utrustning: Nikon D600 + Nikon 50mm 1,4 + Reflexskärm
 
 
När jag var i Varberg och hade en fotodag tillsammans med Alma och Julia (fler bilder här) var detta vår sista location för dagen. Solen lös så fint genom träden och vi fick äntligen fotografera lite motljusbilder som jag älskar så mycket! Jag hoppas verkligen på fler roliga fotodagar med de här härliga tjejerna i framtiden, jag hade så himla roligt (trots hunger, dimma, kalla fingrar och en bil som inte startade, haha). 
 

 

Frågor & Svar

Här kommer ett litet "Frågor & Svar" inlägg igen! Jag tycker verkligen bara att det är roligt när ni frågar saker så fortsätt att fråga så skall jag svara så bra och mycket jag kan! 
 
 
 
 
Vilka bloggar läser du? 
Tyvärr läser jag inte lika många bloggar som jag en gång brukade göra, det blir ju (tyvärr) lätt att man bara följer andra på instagram "these days". Men jag är ett troget fan till några bloggar, faktiskt många modebloggar då de ofta har så fina bilder!
 
Mina favoriter är:
Elin, Angelica, Lina, Kenza, Isabella, Angelica, Amanda & Lisa
(klicka på namnet för att komma till deras bloggar)
 
 
Vilka fotografer inspirerar dig? 
Utöver de ovan och deras respektive fotografer (de som har någon) så inspireras jag mycket utav bland annat Emily Soto, Lara Jade, Emelie Olsson & Nina Holma
 
 
 

Vad är det bästa och sämsta med att vara fotograf och att fota?
En svår fråga, det finns så mycket! Men jag tror att det allra allra bästa är precis i det där ögonblicket när jag tar bilden och bara vet att det blev superbra. När modellen, ljuset, fokuset och allt bara stämde. Ibland behöver jag inte ens titta på displayen efter ett sånt ögonblick för jag bara vet att det blev bra. Det är lite magiskt faktiskt. 
 
Det sämsta... hmm... jo men det är nog när jag står där och bara tappar inspirationen, speciellt om jag fotograferar åt en kund eller med en modell! Det händer inte så ofta men ibland får jag verkligen hjärnsläpp och glömmer bort hur man fotograferar typ, haha! Jag får inga nya idéer eller hittar ingen bra vinkel... det tycker jag är superjobbigt och jag har så svårt att komma ur det när jag väl har hamnat där. 
 
 
Vilket är ditt absolut bästa fototips? 
Lätt: Lär dig att fotografera manuellt! (Jag har skrivit ett helt inlägg om det, läs det här!)
Jag vet själv att jag total-ignorerade det här tipset när jag var yngre och ändå var hyfsat nöjd med mina bilder men när jag väl tog in det, faktiskt tog det seriöst och lärde mig det så ändrades hela min fotovärld! Jag lovar att det är värt det! När du lär dig att fotografera manuellt kan du (med lite träning) ta iprincip vilken bild du vill sedan. 
 
Utöver det tipset så har jag massor av andra tips, ni kan se alla mina tipsinlägg, både foto och redigeringstips → här!
 
 
Bilderna på mig i inlägget är fotade av Julia Rajkovic och Alma Bengtsson
 
 
Ha nu en superfin kväll och krama lite extra på dem ni tycker om!
Och som sagt, fortsätt ställa frågor! :) 
 

Frida i Palmhuset

 
 
Foto & Redigering: Emma Grann 
Plats: Palmhuset Göteborg
Jumpsuit: Zetterberg Couture
 
 
En solig fredagseftermiddag träffade jag den här härliga tjejen utanför Palmhuset i Göteborg. Jag kom hem med två fulla minneskort av bilder som vi fotograferade i detta enorma växthus tillsammans och det har tagit ett tag att gå igenom alla men det har varit så roligt, för bilderna, känslan, Frida och allt var verkligen över förväntan! Jag hade så kul och jag hoppas att ni gillar bilderna lika mycket som jag!
 
Om ni är i centrala Göteborg någonting så kan jag verkligen rekommendera ett besök i Palmhuset, det är ett riktigt häftigt ställe, och helt gratis! 
 
 
 

En promenad genom Stockholm

Nikon D600 + Nikon 28mm 1,8
 
 
Igår kväll kom Stina hem till Stockholm igen efter några hektiska jobbveckor i Jämtland. Vi passade på att ta en härlig promenad ikväll och bara mysa lite när vi båda hade lite tid över (vilket inte händer så ofta, haha). Det var så himla härligt, nu känner man verklgen att våren är på väg! 
 
 

En ny hatt i drömljuset

Nikon D600 + Nikon 28mm 1,8
 
 
Förra veckan när jag var hemma på västkusten hade jag en heldag med min fina syster, vi shoppade, åt god mat och gick på bio (Kung Fu Panda 3!) tillsammans. Sara köpte sig den här snygga jackan på second hand och en ny hatt på Gina Tricot som hon har velat ha väldigt länge!
 
När vi var ute på promenad senare den veckan tog jag de här bilderna på henne i sina nya grejer. Och det här ljuset alltså! Åååååh vad jag älskar det! Drömljuset!!!
 
 
 
 
Nu skall jag inte säga för mycket för då kommer jag säkert ramla ur mitt flow.... men nu har jag bloggat varje dag i tre veckors tid! Det ligger ju en del jobb och planering bakom det men det här skall jag verkligen försöka fortsätta med, det är ju så mycket roligare att blogga när man gör det oftare! Har ni förslag på något inlägg ni vill se här på bloggen så kommentera gärna, det är bara roligt! 
 
Ha en supertrevlig helg nu allihopa! 
 
 

Jenny

 
 
Modell: Jenny G // Lynx Models
Retusch: Sofia Rogers
 
 
Resultatet från min senaste modellfotografering i studion! 
En lite mer avslappnad fotografering, både färgmässigt och uttrycksmässigt om jag jämför med många av mina andra fotograferingar. Jag gillar det!! Hennes hår är helt magiskt och den blå ögonskuggan är så himla fin på Jenny tycker jag. Verkligen grymt teamwork som vanligt, älskar att jobba med så begåvade männsikor!  
 
Vilken är er favorit? Jag kan verkligen inte bestämma mig!
 
 
 
Bakom kulisserna, fotat av Emelie Sigfridsson, fler bakom kulisserna kan ni se → här!
 

Sju saker som gör mig extra glad

 

(Utan inbördes ordning) 

 
1. Solnedgångar/uppgångar 
Obviously, haha! Ni som har hängt här ett tag måste ha börjat tröttna på mitt ständida tjat om dessa solnedgångar och detta motljus jämt, haha! Sorry, men jag är verkligen kär i det, det finns inte många saker på den här planeten som kan få mig så lycklig som de där sena sommarkvällarna, solnedgångarna och allt det vackra ljuset!
 
 
2. Katter
Små, stora, svarta, vita, fluffiga... jag älskar katter! Vill verkligen ha (eller känna någon som har) katt igen. Saknar det så mycket!
 
 
3. När någon kommer ihåg småsaker 
Till exempel om man har småpratat med någon och den personen sedan kommer ihåg småsaker (egentligen onödiga saker) som man har sagt - långt efteråt! Ett exempel är att jag nämnde någon gång att jag inte gillar grädde så mycket, och utan att fråga så fixar personen min del av kladdkakan utan grädde - flera veckor efter att jag nämnde det. Bara sånt smått kan göra mig så glad! Jag försöker själv komma ihåg såna små saker om personer, både vänner, bekanta och andra man träffar, för jag vet själv hur glad man blir när någon har lagt ner energi på att faktiskt lyssna och komma ihåg det. 
 
 
 
 
4. Stickade tröjor
Jag tror, helt ärligt, att halva min garderob består av stickade tröjor i olika versioner och färger. Jag hade kunnat leva hela mitt liv i en stickad tröja. Och det gör jag nästan, haha!
 
 
5. Resor
Fast vem älskar inte resor? Jag har varit väldigt lyckligt bortskämd med mycket resor under hela min uppväxt, till väldigt många olika fantastiska platser och nu är jag fast i det. Jag älskar det. Älskar att upptäcka nya platser, älskar flygplatser och känslan jag har när jag är där. Nästa planerade utlandsresa blir i maj, då drar jag och några i klassen till Paris. Längtar så himla mycket!
 
 
6. Jämna pengar
Ni vet när man ska köpa några saker i affären och det blir exakt 100 kronor eller exakt 400 kronor! Det händer så sällan, men varje gång blir jag liksom extra glad, vet inte varför egentligen, haha! Är det bara jag?
 
 
7. Att jag fick ett spännande mejl idag!
När jag kollade min mejl imorse så fick jag en (glad) chock av ett specifikt mejl. Jag vill inte dela med mig riktigt än av vad det innehöll eller vem det var ifrån men.... iiiip, jag blev så glad! Hihihi!
 
 
De här bilderna är tagna av min duktiga syster! 
 

Himmel grå

Modell: Julia Rajkovic  II  Utrustning: Nikon D600 + Nikon 28mm 1,8 + reflexskärm
 
 
Mer svarvitt!
Hoppas ni gillar att jag redigerar mer i svartvitt nu för här kommer några färglösa bilder till. Jag tycker att det bev en härlig effekt när den blå himlen blev mörkgrå i redigeringen. Redan innan vi började fotografera de här bilderna bestämdes det att de skulle bli svartvita i slutändan, det var lättare att tänka på kompositionen då, och strunta lite i olika färgnyanser på himmel, kläder och omgivning (så skönt!). 
 
Nu längtar jag mer än någonsin (säger jag det varje gång..?) till våren och sommaren då det blir mycket fler utomhusfotograferingar på spännande ställen! Plannerar även att filma lite i sommar, stay tuned!
 
 
Bakom kulisserna fångat av Alma Bengtsson!
 

Så redigerar jag mina vardagsbilder

Ett exempel på en vardagsbild, före och efter redigering. 
 
 
En fråga jag har fått ett par gånger nu är hur jag redigerar mina vardagsbilder, och självklart skall jag svara på det! Efter att ha bloggat och ständigt fotograferat och fixat bilder såpass länge som jag har nu så har jag liksom skapat en liten process som jag i princip alltid följer. 
 
Jag valde att visa processen på den här bilden, en härlig vardagsbild från förra våren när jag och Stina åt middag på Skinnarviksberget med utsikt över Stockholm. Såhär såg bilden ut direkt från kameran... 
 
 
...helt sned och lite trist i färgerna!
 
 
Steg Ett: Camera Raw
 
Jag har sagt det förut, men säger det igen: Fotografera i RAW! Jag fotograferar bara i RAW sedan några år tillbaka, det tar större plats på alla hårddiskar och minneskort, men det är värt det alla gånger, för i Camera Raw eller Lightroom kan du "rädda" och fixa nästan allt om du har fotograferat i RAW, så som ljus och färger som ibland kan bli fel. 
 
 
I Camera Raw börjar min process, där fixar jag lite med färger och ljus så som jag vill ha det. Här kan man experimentera ganska mycket, men var försiktig med att dra för mycket i "Contrast" eller "Clarity", vill du ha mer kontrast fixar du det lättare och snyggare i Photoshop sedan. Här kan ni se att jag har rätat upp bilden och gjort den lite varmare, samt dragit upp färgerna och kontrasten lite. 
 
 
Steg Två: Photoshop
 
 
Jag valde att använda "Curves" (Kurvor) för att få till lite mer kontrast i bilden, sedan använder jag mitt favoritverktyg: Selective Color (Selektiv Färgändring på svenska tror jag). Med Selective Color kan man experimentera mycket med färger, där kan man verkligen ändra en hel bild! (Kolla in ett exempel här!). På mina vardagsbilder, och även många andra bilder, drar jag ner det gula i skuggorna, så att de får en lite blåare ton, och oftast drar jag upp cyan-färgerna i det vita för att få en lite härligare blå ton på till exempel himlen. 
 
Jag har även använt verktyget "Spot Healing Brush Tool" (det lilla plåstret i menyn till vänster) för att ta bort lite skräp, till exempel muggen på klipporna och några vita fläckar i vattnet. 
 
 
Steg Tre: Skärpa & Storlek
 
 
När jag skall blogga bilderna (vilket jag ju för det mesta gör) så klipper jag ner bilden till den bredd jag har på bilderna på min blogg. Jag laddar till exempel upp bilder i 900 px här på bloggen så då klipper jag bilden till 900 px på bredden. Sedan lägger jag på en liten skärpa (Filter > Sharpen > Smart Sharpen) för att bilden skall få en extra "umf". Var försiktiga med att lägga på skärpa, det kan lätt se konstigt ut om det är för mycket! 
 
 
Steg Fyra: Spara till webb
 
 
Sedan är det bara att spara till webben! Då klickar jag på File > Save for web... och får upp den här rutan. Jag ser till att rutan med "Convert to sRGB" är ikryssad och sedan sparar jag som JPEG 100% kvalitet. Svårare än så är det inte, det tar sin lilla tid att få in "flowet" men nu är det bara en vanegrej för mig och det går supersnabbt! 
 
 
Klart!
 
 
Fler inlägg med foto- och redgeringstips: 
Så redigerar jag motljusbilder
Fem steg för att förstå din kamera & ta bättre bilder
Rädda en solnedgång
 
 Se alla mina tips-inlägg → här!
 
 
 Ett till före&efter-exempel på en vardagsbild som jag kunde "rädda" (ljusa upp och fixa med färger) med Camera Raw på grund av att jag fotograferat i RAW-format. 
 
 
Kom ihåg att "gilla" inlägget om ni tyckte om det! ♥
 

Blåsigt vid klipporna
Fina, fina Stephanie!
Allt började med att jag skulle fixa en modell till ett fotoprojekt jag hade för tre år sedan och i sista stund frågade jag Stephanie, som gick på samma gymnasieskola som jag precis hade tagit studenten från. Vi hade väl egentligen inte pratat så mycket innan det (nästan ingenting) men Stephanie var superpositiv och vi fotograferade några väldigt gula bilder tillsammans en sensommardag 2013. Efter det har vi setts lite då och då och plåtat ihop, så himla mysigt och roligt! Och Stephanie är ju väldigt lättfotad också så jag tackar inte nej!
 
De här bilderna fotograferade vi i måndags, Stephanie hörde av sig dagen innan och sa att hon blivit förkyld och inte borde vara ute och frysa så mycket kanske, så jag tog med henne till det blåsigaste stället vi kunde hitta där vi båda höll på att frysa fingrarna av oss.... hehe. Men med lite varm redigering så ser det ju inte ut som att det var så kallt, eller? 
 
 
 

Alma


Modell: Alma Bengtsson  II  Utrustning: Nikon D600 + Nikon 28mm 1,8 + Reflexskärm
 
 
Fem grader och blåsigt vid stranden, men där står vi och plåtar våriga porträtt!
Kul hade vi i alla fall, och vädret vände verkligen från någon timme tidigare då vi var på en annan strand och fotograferade de här bilderna på Julia.
 
Sedan körde vi två outfits till, men de bilderna har jag inte ens hunnit gå igenom ännu! Jag har verkligen fotograferat mycket den senaste veckan och har så många bilder att gå igenom, sååå kul! 
 
 

En promenad i solnedgången

Nikon D600 + Nikon 28mm 1,8 
 
 
Jag kan knappt fatta att solen var uppe till åtta igår! 
Livet återvänder äntligen, det är såna här kvällar jag lever för och det var härligt att få spendera den här sista marskvällen med min familj. Jag, mamma, Mathias och Sara tog en härlig och lång promenad tillsammans efter middagen och bara njöt av det fina vårvädret! Jag blir bara mer och mer taggad på sommar... 
 
Lycka till med alla era skämt idag och se upp för att bli lurade! Nu skall jag strax iväg på en fotografering. Jag tror att det kan bli riktigt grymma bilder (no pressure) så ni lär se dem här på bloggen och instagram snart!