Follow

Året 2016

Några minuter in i år 2016...

 
Det här året har varit berikande på väldigt många sätt, jag har inte bara gjort massor av saker jag aldrig gjort förut, utan jag har också lärt känna många nya härliga människor som jag ser fram emot att lära känna bättre under 2017. Det har funnits både jobbiga och fina stunder under året men räknar jag ihop det så har det ändå varit allra flest fina minnen som skapats tror jag. 
 
 
Beskriv året med tre ord:
Givande, positivt och äventyrligt. 
 
Vart reste du?
Jag besökte många fina städer som ParisKöln och München. Nu i höst gjorde jag ju Fotoresan i USA också, som drog genom Kalifornien, Arizona, Utah, Nevada och till sist två veckor i Texas.  
 
Årets bästa bild:
Det här var så himla svårt att komma fram till (har suttit i flera dagar och funderat, haha!). Så jag valde den här, det blev årets mest gillade bild på min Instagram och jag kan faktiskt hålla med era likes där. Det här var en helt magisk januarimorgon i Göteborg där jag bodde då. 
 
 
 
Vad såg du mest fram emot?
Det måste nog vara resorna ändå. Jag älskar ju att resa. Jag bokade den där Roadtrippen i USA i början på året och jag har liksom suttit och taggat sen dess. Det kändes så sorgligt när den var över men jag åker ju till USA igen i juni så mig går det väl ingen nöd på egentligen... 
Jag såg också väldigt mycket fram emot sommaren, dels för att det är varmt och ljust men också för att jag spenderade hela sommaren i Göteborg och på västkusten vilket var så härligt! 
 
Vilken dag var bäst?
Så svår fråga ju, men om jag måste välja någon nu på en gång så blir det nog den sjätte oktober. Det var i alla fall den dagen jag verkligen tog vara på mest känns det som. Det var i USA och vi började dagen vid halv tio på morgonen då vi åkte in i Zion National Park, åkte runt i parken, besteg ett berg (Angels Landing) i Zion, bilade vidare till delstaten Nevada (vi stoppade några gånger för att bland annat dansa limbo vid vägkanten) och till sist nådde vi Las Vegas. Sedan dansade vi och hade så roligt hela natten och tidig morgon och jag gick och lade mig halv tio på morgonen igen. Så det var 24 timmar jag verkligen tog vara på. Hoppas på fler såna dagar!
 
Här kommer några till fina dagar jag kommer minnas från det här året: 
 
När jag hängde med Elin i Kungsträdgården en tidig vårmorgon. 
 
När jag träffade Alma och Julia för första gången och vi fotade massor hela dagen. Vi åt ingenting och bilen dog för att vi satt och värmde oss i den för länge men det var ändå en väldigt fin dag. 
 
Slutspurten på Fotoskolan STHLM, när allt skulle hinna bli klart innan examen. 
 
När jag och Philip åkte till Brännö över dagen. 
 
När jag, Stina, Tovali, Elsa, Sanna och Martin tog båten ut till Vaxholm en fin dag i maj.  
 
Examensutställningen!
 
När jag och Johanna åkte hela Skåne runt på 20 timmar. Här var vi i Skanör. 
 
Och när jag ensam åkte genom Yosemite National Park en hel dag. Jag tror ändå att den här delar förstaplatsen på bästa dagen i år, det var så galet magiskt. Och jag är faktiskt så himla glad att jag gjorde det helt själv, jag kunde liksom stanna och bara njuta på vilka ställen jag ville. Fota exakt hur mycket jag ville och vara borta hur länge jag ville. Svävar fortfarande lite på moln när jag tänker på den här dagen... 
 
Planer för 2017?
Jag kommer fortsätta jobba på Studio Emma Svensson, där jag assisterar och fotar, sedan kommer jag fortsätta jobba med Fotoresor tillsammans med dem också, och bland annat åka till USA och Berlin som det ser ut nu. KUL! Jag har inte hunnit fundera så mycket kring vad jag vill göra 2017 faktiskt. Jag gillar att ta det lite som det kommer... 
 
Men jag insåg nu när jag skrev det här att mina bästa minnen och mina favorit-dagar under året var när jag åkte någonstans eller hittade på nya saker. Så jag skall definitivt försöka göra mer sånt!
 

Stephany

 
 
Hår och smink: Mia Wahlström
 
 
I mitten på december hade jag en fotografering i studion då jag bland annat tog bilderna på Majken som jag redan har lagt upp. Här är den andra looken (av tre) vi körde den kvällen, och jag gillar verkligen enkelheten och känslan i de här bilderna. Och sminket! Som vanligt när jag jobbar med Mia ♥
 
Islutet på januari har jag och Mia en till fotografering i studion, så himla spännande! Jag älskar att skapa nytt!
 

Har jag uppnått mina mål 2016?

I somras på en åker någonstans på västkusten...
 
 
Den första januari i år skrev jag ett inlägg (ni kan läsa det här) med mina mål inför året och det är så himla kul att tänka tillbaka på hur jag satt där i min soffa i Örgryte i Göteborg och skrev det - helt oventande om allt det jag nu har upplevt och uppnått under 2016. 
 
Så här såg den listan ut: 
 
Ta hand om mig själv!   √
Jag satte en bock på den här även om jag inte är helt nöjd med hur jag tar hand om mig själv, men om jag jämför med 2015 så har jag tagit många kliv framåt. Jag vågar säga nej, tänker på vad jag stoppar i mig och planerar min vardag lite bättre. Små saker kan göra stor skillnad. 
 
Besöka andra delar av Sverige   —
Förutom några få besök i andra små städer så har jag inte utforskat Sverige speciellt mycket. Det kanske får bli ett nytt mål 2017, jag vill så gärna upptäcka till exempel Norrland och besöka Gotland (har varit där en vecka 2009 men vill verkligen tillbaka). 
 
Tatuera mig   √
Ja, det blev ju en liten sol på armen i Las Vegas! 
 
Hitta ett nytt fotoprojekt   —
Njaaa, det har ju blivit några små dags-projekt eller dagar i studion men jag skulle nog inte kalla det ett fotoprojekt. Det hade ju varit så kul att hitta på något större igen! Den här punkten för följa med till nästa år igen tror jag... 
 
Få fler följare på Instagram   
Det har både gått upp och ner under året men just nu står jag på ungefär samma antal som förra december. 
 
Totalnjuta av sommaren och VERKLIGEN ta vara på den   √
JA! Det var en väldigt fin sommar och jag är glad att jag kramade ur varje liten droppe av den. Längtar redan till nästa sommar! 
 
Köpa en hatt   √
Jag både fick en hatt och har köpt en hatt. Har dock inte använd dem så mycket (vågar liksom inte) men det kommer nog... 
 
Bli (mycket) mer sparsam   
Hahahaha... nej. Jag var nog mer sparsam under 2015 än vad jag har varit i år. Det får bli en ordentlig skärpning på den fronten inför nästa år. 
 
Köpa ett nytt objektiv   
Nej, inga nya objektiv, men två nya kameror, hehe!
Tre om man räknar polaroidkameran också...
 
Satsa mer på mig som fotograf   √
Jag tog min examen på Fotoskolan STHLM i juni och sedan fick jag jobb direkt på Studio Emma Svensson och har arbetat mer med foto än vad jag någonsin har gjort nu det här senaste halvåret. Så ja, det har jag absolut gjort! Och mer blir det - jag är så taggad! 
 
 
Så, jag lyckades med hälften av mina punkter i alla fall! Det känns inte som en total fail, men jag känner att jag borde ha klarat bättre (i alla fall när det gäller sparande). Snart är det ju dags att börja fundera på vad jag har för mål och drömmar inför 2017, är det bara jag eller är blir ni också lite pirriga när ett nytt år är på väg? Det är ju egentligen som vilken dag som helst men jag tycker alltid att det känns lite spänannde... 
 

Christmas snapshots

Nikon D610 + Nikkor 28mm 1,8
 
 
Jag hoppas att ni alla hade en mysig julafton ♥
Hemma hos oss regnade det nästan hela dagen. Men vad gör det när alla är samlade, skrattar, lagar mat, äter kakor tills vi spricker och spelar vändåtta vid matbordet i flera timmar? 
 
Jag har aldrig varit den sortens person som gillar när något är konsekvent, när det finns exakta rutiner och dagarna känns likadana. Men på julafton stannar alltid tiden hemma hos oss och det har faktiskt aldrig stressat min otåliga själ. Vi har samma traditioner som vi alltid har haft och det finns en mysig trygget i det på julen. Mormors köttbullar, tomtebloss, granen som alltid kläs dagen innan och den där julskivan som vi alltid spelar. I år var det samma visa och jag vaknade upp imorse och kände ett härligt lugn. Tills jag hörde världens kras när katterna lyckades välta hela granen, haha! 
 

Instax Mini 8

 
 
 INSTAX MINI 8
Ni kan hitta kameran här
...och film till den här
 
 
Nu äntligen har jag satt mig ner och skrivit ihop mina tankar kring min nyaste kamera i samlingen, nämligen min andra (fungerande) polaroidkamera, en Instax Mini 8 från Fujifilm. Jag köpte den på Urban Outfitters när jag var i Dallas i oktober efter att jag fick testa Fridas någon vecka tidigare på fotoresan i USA och blev lite kär. 
 
 
Plus
+ Enkel att förstå. 
+ Det finns olika inställningar beroende på vilket ljus man fotar i...
+ ...och kameran säger själv till vilken inställning den tycker att man skall välja! 
+ Bilderna blir klara snabbt.
+ Det är ju så kul!!
 

Minus
- Funkar inte i mörkter, om man inte fotar väldigt nära objektet så att blixten når. 
- Funkar heller inte i totalt mitt-på-dagen-på-sommaren-solljus, utan då får man försöka hitta skugga eller vänta. 
- Filmen är lite dyr för att man skall fota upp alla bilder på en gång (vilket man vill). 
 
 
 
 
Mina tankar kring kameran 
Jag tycker det är så kul med polaroid och har ju fotat till och från med det sedan början av 2013 om jag inte minns fel. Då har jag fotat med min "riktiga" polaroidkamera, alltså en som är gammal från 70-talet som jag har hittat på second hand och sedan köpt film till (se den här). Den hänger fortfarande med mig men den börjar bli lite opålitlig och skruttig tyvärr så jag har länge tänkt köpa en nyproducerad polaroidkamera för att vara lite mer säker på hur bilderna blir. 
 
När jag fick testa Fridas kamera i USA så kände jag att DEN skall jag ha! Och så blev det ju såklart. Inte så många dagar senare, haha!
 
Det är ju lite svårt och opålitligt med polaroidkameror över huvud taget men efter att jag textat och gjort fel några gånger så tycker jag att det var ganska enkelt att veta hur jag skulle hantera den och i vilka situationer den funkade och inte. Till exempel så funkar den inte speciellt bra i varken mörker eller när solen står som högst på himlen. Då blir bilderna antingen väldigt svarta eller vita, vilket är synd. Men oftast är ju ljuset finast på för- och eftermiddagen ändå, eller så får man hitta lite skugga eller någon ljus lampa om ljuset inte är optimalt. 
 
Men jag tycker att känslan av att fota direkt-bilder i en polaroidkamera, utan att egentligen ha så stor kontroll på hur bilden blir, väger upp allt det som är lite sämre med kameran. Jag gillar kameran hittills och skall försöka komma ihåg att använda den även här hemma i Sverige när det börjar bli lite finare ute. Eller om vi får snö igen? Det hade ju varit så mysigt med en vit jul! 
 
 
 
-Inlägget innehåller adlinks

Majken

 
 
Foto: Emma Grann 
Retusch: Mathilda Visionz
Modell: Majken E / Oh My Management
Hår och smink: Mia Wahlström
 
 
Jag vet att jag har sagt det hundra gånger men - det är så kul att jobba i team! Det är så häftigt när alla gör sin grej och vi skapar något tillsammans. Det är så fint på något sätt. 
 
Här är en utav looksen vi plåtade på Majken i tisdags och jag gillar verkligen färgerna i de här bilderna. Men det kanske beror på att den här mörkröda färgen är i princip den enda färgen (förutom svart, vitt och grått) som jag själv bär påkläder, haha! Den är så himla fin! 
 

Många timmar i studion just nu

Behind the scenes från studion igår
Nikon D610 + Nikkor 50mm 1,4
 
 
Just nu har jag gått och fått lite feeling och har plötsligt bokat in ganska mycket egna studiofotograferingar utöver de på Studio Emma Svensson. Igår återförenades jag med makeupartisten Mia Wahlström (som bland annat sminkade hela mitt blomster-projekt för två år sedan) och vi skapade lite beautybilder ihop, vilket kändes så kul! Jag och Mia har inte träffats eller jobbat ihop på jättelänge så det var så härligt att få skapa något fint tillsammans igen. Inspirationen och kreativiteten flödade i hela studion och jag älskar det!
 
Jag tycker dock att det är lite svårt med beauty faktiskt, för att det är fokus på bara ansikten så det är utmanande att hitta annorlunda vinklar och poser som blir fina. Men det kändes som att det gick väldigt bra igår så nu är jag peppad på att göra mycket mer sånt här...
 
Stay tuned för de färdiga bilderna inom kort! Iiih!
 

Allt för bilden

 
 
Igår hade jag en ledig dag och jag minns faktiskt inte ens sist jag hade en helt ledig dag från jobb och egna projekt så jag satt bara hemma och gjorde nästan ingenting, vilket nog var välbehövligt. När jag klev upp ur sängen möttes jag av den här fantastiska synen från balkongen. Snön som låg kvar på trädtopparna, solen som lyste upp Djurgården och den rosablå himlen såg helt drömsk ut. 
 
Jag stod och tittade ut över allt vackert ganska länge och plötsligt kom en liten båt på vattet och jag slet upp kameran och gick ut barfota på den snötäckta balkongen för att knäppa av bilden. I stressens ögonblick tänkte jag inte på att jag stod i bara trosor och grannarna en bit bort var ute och drack varm choklad på sin balkong, haha! Men vad gör man inte för an bra bild...
 

Inspirerande lördagslunch

 
 
Igår träffade jag Louise på förmiddagen och vi fotade lite snygga bilder på Stockholms snö/slask-täkta gator, vilket gick bättre än vi kanske hade trott.  Sedan promenerade vi en stund och åt supergod (!) lunch på en burgarställe i Kungsträdgården. Det är så kul att hänga med Louise för hon utstrålar alltid en så härlig energi och hon har jämt nya drömmar och fantastiska äventyr utplanerade inför framtiden så att man blir helt inspirerad! Jag älskar det! 
 
Idag hade jag en plåtning i studion också som gick jättebra och jag håller på att gå igenom bilderna nu, det skall bli så roligt att visa er sedan när allt är klart! 
 

Sara

 
 
Retusch: Emelie Persson
Modell: Sara Grann
Kamera: Nikon D610 + Nikkor 28mm 1,8
 
 
Min fina lillasyster!
När jag hade min syster på besök i Stockholm för några helger sedan passade vi på att fota lite i studion och vi båda blev så himla nöjda med bilderna. Jag är forever and always så avundsjuk på Saras fräknar!
 
 
 
 

Tips: De fem bästa fotoapparna

 
 
Förra veckan skrev jag det här inlägget till Emma Svenssons blogg men jag tänkte att jag delar med mig utav det här också. Nu under den mörka delen av året behövs all kreativ hjälp man kan få känns det som (eller det kanske bara är jag?). Ni får jättegärna dela med er utav era favoritappar eller andra tips och trix också!
 
 
Instagram
Såklart! Instagram är världens mest nerladdade fotoapp och har varit det i flera år i rad. Förutom att det är en rolig kanal där man kan följa sina vänner och hitta mycket inspiration så bjuder appen faktiskt på ett ganska bra redigeringsverktyg. Du kan ändra och justera det mesta i bilden, så som att räta upp sneda linjer, ljusa upp och justera färger och skärpa. Det galna är att jag faktiskt har haft Instagram i snart sex år, sedan den allra första början, och har inte tröttnat än – snarare tvärt om – jag har blivit mer och mer nördig och jag älskar när det kommer nya filter eller redigeringsverktyg.
→ Ni kan följa mig på Instagram här.
 
VSCO
Det är en enkel och mycket stilren redigeringsapp med 10 högkvalitativa filter och bra redigeringsmöjligheter. Du justerar enkelt styrka på det filtret du gillar genom att svepa horisontellt över skärmen och du kan också ändra ljus, kontrast, vitbalans med samma teknik. Helt klart favoritappen när du snabbt och smidigt vill fixa till toner och ljus i din bild!
 
Afterlight
Afterlight kostar en liten slant men är väldigt uppskattad av många och har egentligen allt du behöver! Det finns en hel uppsjö av olika filter och ljuseffekter och det bästa – texturerna som appen har att erbjuda. Du kan även (såklart) ändra exponering, kontrast, färgmättnad, vitbalans och skuggor/högdagrar också om du vill.
 
SKRWT
Med hjälp av SKRWT kan du lätt räta upp sneda horisonter eller andra linjer, fixa perspektiv och till och med kompensera för objektiv om du skulle vilja. Är ni som jag och älskar symmetri och raka linjer är denna app ett solklart måste på er telefon.
 
Adobe Photoshop Fix/Photoshop Express
Sist men absolut inte minst har vi de här två apparna från Adobe, som ju också ligger bakom Photoshop och de andra program som de flesta kreatörer använder. Apparna är lika men skiljer sig lite och personligen använder jag för det mesta Photoshop Fix, men i perioder gillar jag även att använda mig utav Photoshop Express och jag tycker absolut att båda apparna är värda att testa. I apparna finns alla vanliga reglage för kontrast och mättnad men jag använder dem främst för att kunna göra lokaljusteringar. Till exempel ljusa upp en specifik del av bilden, dra ner mättnaden någonstans eller ta bort något jag inte vill ha med i bilden.
 
 
Gilla gärna inlägget om ni vill se fler tips-inlägg här på bloggen ♥
 

DW for everyone

 
 
Ända sedan Daniel Wellington släppte sin nya "Classic Black"-klocka har jag velat ha den runt min arm! 
Och när jag fick ett mejl från dem för några veckor sedan där de ville göra ett samarbete tillsammans blev jag så glad! Jag lever i princip i min klocka från dem sedan innan och nu kan jag ju byta lite till mina svarta varianter också vilket passar bra eftersom att min bruna börjar bli lite sliten efter allt den har varit med om... 
 
Jag har en rabattkod till er, perfekt såhär lagom till julhandeln! 
Om ni anger "EmmaG" i kassan så får ni 15% rabatt på allting på hemsidan www.danielwellington.com och detta gäller även på alla Holiday Offers som de har online nu och framåt. 
 
Det här inlägget är ett samarbete med Daniel Wellington

Helgmys på västkusten

 
 
Sent igår kväll rullade mitt tåg in på Göteborg Central och nu befinner jag mig på västkusten fram tills måndag och bara myser och hänger med mina favoriter här hela helgen. Bland annat de här två mysgalna katterna som bara fortsätter att växa och växa ♥
 
 

En dag i mit liv

Förra torsdagen fick jag plötsligt för mig att göra en vlogg, inte för att det hände något speciellt egentligen men det blev en ganska lång vlogg med mycket prat ändå. Så häng med under en vanlig dag i mitt liv!
 
 
Klicka här för att komma till min youtubekanal.