Follow

400

 
 
Det har varit lite dåligt med uppdateringar i veckan och det gillar jag inte! 
Men (det finns alltid ett men) jag har haft mycket att göra och har jobbat varje dag i två veckor nu, och så fortsätter det fram tills på söndag om en vecka då jag är ledig (än så länge). Dock skall jag väl inte klaga, jag gör ju det jag tycker är så roligt för det mesta, och mer blir det! Jag har fått hem lite nya smycken och accessoarer från Sparv nu som jag skall fotografera i veckan om jag hinner. Det är så roligt när kunden är nöjd och beställer fler bilder hela tiden, speciellt när det är så fina grejer som skall fotograferas. 
 
Jag såg att jag nådde 400 följare på Bloglovin' också, så himla roligt att ni vill följa mig och mina bilder, det gör mig så glad i hjärtat! Alla era kommentarer och feedback får mig mer motiverad att fortsätta!! Jag lovar att det blir bättre uppdatering i veckan som kommer!
 
Ni kan följa mig på Bloglovin' och se när jag lägger upp nya inlägg → här!
Jag tycker det är så himla bra nu (okej, det har väl varit så i ett år kanske) när man kan se dem man följer på Bloglovin' när man är inloggad här på Blogg.se!
 
 

Så får du en grym Instagram

 
 
Jag fick en fråga från Maria häromdagen om jag kunde göra ett inlägg om "Hur man får en grym Instagram", och först tänkte jag att jag inte har en aning, jag bara lägger upp de bilder jag tycker är fina! Men vid närmare eftertanke så har jag faktiskt blivit lite nördig på Instagram det senaste 5-6 månaderna och jag tänker väldigt mycket på vad jag lägger upp och när jag lägger upp det. 
 
Här kommer ett inlägg till alla er Instagram-nördar! (Och ni som vill bli!).
 
 
 
 
Såhär tänker jag kring instagram:
Ni kan följa mig på Instagram här → @emmagrann 
 
Kvalitet
A och O. Det första jag tänker på när jag tittar på stora instagramkonton är den genomgående kvaliteten och den återkommande bildstilen. Det är viktigt att hålla en bra kvalitet och att inte bli för personlig (tyvärr). För att fånga en större målgrupp så är det viktigt att hitta din stil och hålla dig till den (återkommer till detta). 
 
På min Instagram hittar ni flest bilder tagna med min systemkamera. Det händer att jag slänger in en mobilbild, men då är det oftast för att jag inte har haft med mig kameran OCH jag ser till att bilden är av bra kvalitet ändå (inte för mörk eller suddig) och passar in i mitt flöde, om den inte är det så lägger jag inte upp den. Det är bättre med kvalitet framför kvantitet!
 
Se till att ni lägger på lite extra skärpa i Instagrams redigeringsverktyg när ni lägger upp bilder, det blir oftast mycket finare känsla och kvalitet. Jag brukar lägga på ungefär 15-20 i skärpa, lite beroende på hur mycket jag har lagt på i Photoshop på datorn. Är det en mobilbild kanske jag lägger på 20-30 i skärpa i Instagram. (Ni kan läsa mer om hur jag redigerar i Instagram här). 
 
 
Stil/Färger/Känsla
Det händer väldigt ofta att jag vill slänga upp en bild på mina vänner när vi är ute och fikar, på en söt hund jag träffade, på mina föräldrar när vi är ute oh äter eller på min pojkvänn när vi hittar en jätterolig tröja i en udda butik - och visst är det tråkigt att inte dela med sig av det personliga också, speciellt till sina nära och kära så att de vet vad jag gör och hur jag mår. Nu för tiden använder jag Snapchat för det, (och bloggen såklart!), men vill du ha en Instagram som fokuserar på en genomgående stil och kvalitet så kommer du få hoppa över att lägga upp de där mysiga personliga bilderna (om inte det blir din grej då, och du gör det med stil!).
 
Satsa på att hitta en stil och möjligtvis en färgskala som du använder mycket i dina bilder. Jag försöker ha en ganska genomgående stil på min Instagram, där jag kan byta färgskala lite då och då men jag håller mig till ungefär samma bildspråk. I höstas så var min Instagram väldigt orange, fylld med bilder på alla vackra löv och solnedgångar, men nu är mitt flöde plötsligt väldigt ljust, blått och rosa i dessa vintertider. Eftersom att jag fotograferar mycket utomhus så följer min Instagram liksom med i årstiderna. Och det kan ju hända att jag råkar ta en fin orange bild nu i vinter också, men då hamnar den oftast inte på Instagram om den inte passar i flödet (the everyday struggle, haha!). 
 
Jag försöker också att variera mycket i komposition, så att jag inte lägger upp två närbilder brevid varandra och (oftast) inte mer än en bild från en porträttfotografering/modefotografering. Ibland är det svårt att välja bara en bild, men då brukar jag vänta en stund med att lägga upp nästa, så att det blandas in fint i flödet. 
 
 
Min Instagram i höstas och min Instagram nu. Samma variation och bildspråk, men lite olika färgskalor. 
 
 
Hashtags/Geotags
Jag använde mig inte så mycket av hashtags, jag använder mest "min egen" #emmagrannfotografi på de bilder som jag gillar mest, så att jag kan gå in på hashtaggen sedan och se, plus att många utav dem som jag fotograferat använder hashtagen så det är roligt att alla mina bilder samlas på ett ställe. 
 
Men det händer att jag använder hashtags, absolut! Men högst tre stycken på en bild har jag som regel! Jag tycker det blir för mycket med alldeles för många hashtags, det ser lite oproffsigt ut och det enda du vinner på det är kanske en eller två extra "likes". 
 
Geotags är ju dock roligt! När bilden är tagen på en speciell strand, på en speciell restauang eller i en speciell skog så är det roligt att Geotagga. Alltså tagga vart bilden är tagen, och det står sedan över bilden i Instagram. Det är ju både roligt för de som följer dig (jag tycker i alla fall att det är kul att veta om det är någon fin location till exempel), men kanske mest roligt för att du skall kunna gå tillbaka sedan och minnas vart bilderna är tagna. 
 
 
Engagera dig!
Det tar tid att bygga upp något bra, så ge inte upp efter en vecka eller en månad. Engagera dig och det kommer bli fantasktiskt! Jag brukar försöka lägga upp en bild om dagen, men ibland har jag ingenting att lägga upp så då väntar jag eller lägger upp någon gammal bild som jag tycker passar in i flödet.  Det händer att jag helt plötsligt har fem bilder att lägga upp, men då brukar jag spara några bilder till "sämre tider", haha! 
 
Följ även andra på Instagram, personer som du inspireras av (här kan ni läsa om några som jag inspireras av) eller personer som helt enkelt tar snygga bilder. Det finns även många så kallade "Feature-konton" på Instagram som ger "shout outs" till andra instagrammare och många av dem har flera hundratusen följare så om ni vill passa på att synas så kan ni vara med i olika tävlingar på deras konton. Några utav de feature-sidorna som jag följer är bleachfilm, filmpalette, ofhumans, waitingontheworld och darkmornings. Och det allra bästa med att följa dem är ju att man får se så himla mycket fina bilder och jag hittar nya vackra konton varje vecka som jag börjar följa och inspireras av! 
 
 
 
 
Tajming!
Nu kommer jag låta supernördig (!!!) men: de allra flesta är inne på Instagram under morgonen (typ 8-10) och kvällen (typ 19-21) så jag brukar faktiskt försöka att lägga upp mina bilder någon gång runt de tiderna eftersom att det är störst chans att fler ser dem. Det är inte alla som orkar kolla hela vägen ner i sitt flöde när de vaknar eller efter jobbet så ibland kan många missa att jag ens har lagt upp en bild om jag lägger upp den på natten till exempel. 
 
Och försök att inte lägga upp för mycket bilder, det är nästan aldrig roligt när någon har lagt upp 20 bilder i rad på instagram! Spara istället de bilderna till tillfällen då du inte har tid eller lust att fotografera så mycket!
 
 
Var dig själv!
Jag måste få avsluta med det här, för det är så viktigt. Var dig själv, för alla andra finns ju redan! 
 
Det är svårt att inte bry sig om vad folk tycker, och ibland leder det till prestationsångest och att man mår väldigt dåligt. Det ser ofta ut som att andra har ett så bra liv på sociala medier och det känns ofta som att andra får fler "likes" eller kommer på bättre idéer och har roligare jobb, men helt plötsligt står du där med en dunderidé eller ett jobberbjudande som andra bara skulle drömma om! 
 
Jag vet inte riktigt vart jag vill komma, men jag har under den senaste tiden försökt att sluta bry mig så mycket om vad andra tycker. Innan kunde jag radera en bild från Instagram om den inte fick över 100 "likes" men nu ser jag det som en möjlighet istället, att göra något bättre eller mer genomtänkt. Jag blir såklar peppad om jag får många likes och bra respons, men jag blir peppad på ett helt annat sätt om jag inte får det, förstår ni?
 
Som min pappa sa tll mig för inte så länge sedan: Det finns inga problem, bara möjligheter! 
 
 
 
 
Ut och fotografera med er nu! 
 
"Gilla" gärna det här inlägget ↓ om ni vill se fler tips och trix som detta!
Ni kan följa mig på Bloglovin' och se när jag lägger upp nya inlägg → här!
Kram på er, och ha en trevlig helg!
 
 

Nya projekt på gång

28 januari 2015
(Foto: Stina Magnusson)
 
 
Idag är det ett år sedan jag startade mitt Blomster-projekt i studion som sedan blev en serie med tio bilder som sedan blev en utställning! Ni kan se hela den serien → här!
 
Den senste tiden har jag varit så sugen på att starta något nytt projekt i studion och jag håller på att finslipa på idéer och inspiration nu. I mars flyttar jag till Stockholm igen och där har jag drygt 3 månader på mig innan jag tar examen och står utan studio (kan inte fatta att jag tar examen snart!). 
 
Här har ni några bilder bakom kulisserna från blomsterprojektet som jag inte har lagt upp tidigare! 
Fotade av Amanda Jona
 
 
 
Kika in under kategorin "Behind the Scenes" för fler bilder bakom kulisserna!
 

Tips: Hitta fokus i motljus

 
 
Ibland kan kameran ha väldigt svårt at hitta fokus när man fotograferar i motljus, det är ju knappt så att jag ser själv vad jag fotograferar om ljuset är för starkt så hur skall kameran kunna se det? Men nu är det slut på djupa suckar och onödig irritation, för det finns ett superenkelt tips som funkar varje gång som jag tänkte visa för er nu!
  
Du tar helt enkelt din andra hand (som du inte håller kameran med) och använder den som en keps för kameran. Håll för solen med handen och hitta fokus, sedan tar du bort handen och tar bilden! Så, hur enkelt som helst! 

 
 
Ni kan se alla bilder från den här fotograferingen → här!
Gilla gära inägget om ni vill se fler fototips!
 

Mina bilder på Formex

 
 
Hejsan från vår huvudstad! 
Nu är jag i Stockholm, jag tog tåget upp tidigt imorse för en rolig fotografering i studion (kommer nog visa någon bild därifrån snart) och efter det så rusade jag till centralen och åkte ner till Stockholmsmässan och Formex som har varit där i några dagar nu. Det är en jättestor mässa för inredning och design (ni kan läsa mer om den här), och Charlotta som är designer för Sparv hade en monter där. Jag har ju fotograferat bilder åt Charlotta och Sparv i ungefär ett år nu men vi har aldrig träffats, så det var jätteroligt att äntligen få träffas och prata lite! 
 
Och det är ju som sagt alltid kul att se sina bilder i print! Charlotta hade valt sex utav bilderna jag har tagit som hon hade printat stort och även gjort kort utav, så jag tog med nig några kort, hehe. Nu har det kommit lite nya smycken så snart blir det fler smyckesplåtningar för mig också, så kul! 
 
Alla hennes fina smycken och fler bilder finner ni på sparv.se!
 
 
Charlotta på Formexmässan!
 

Nytt till datorn 
I samarbete med Caseapp.se 
 
Idag hämtade jag mitt nya skin till datorn, som jag designat med min egen bild på Caseapps hemsida. Det är alltid så kul att se sina egna bilder i tryck tycker jag, oavsett om det är som en tavla eller som en pryl. Det känns liksom mer verkligt på någt sätt. Jag har tidigare gjort mitt Iphoneskal på Caseapp också (se det här!), och jag är så himla nöjd med det, älskar att att det är matt, precis som mitt nya skin också! 
 
Just nu får ni 20% rabatt på Caseapp.se om ni använder koden: EMMAG20
 

 

Bland granarna...

 
  
Det var så himla fint i helgen med all frost och snö (inget att jämföra med de här senaste dagarna som varit fyllda med vackert snökaos här omkring Göteborg men ändå!). 
 
Jag och Sara tog en tripp till det här fina stället som odlar granar (tror vi?), det är i alla fall väldigt fint och jag har åkt förbi där många gånger och tänkt att jag skall fotografera där på vintern någon gång men det har aldrig liksom blivit av, förrän nu! Med min nya hatt som jag fick av Stina i lördags och en glad (men kall) syster fotograferades dessa bilderna i morgonljuset. Har jag nämnt någon gång innan att jag älskar motljus? 
 
 
 

Ett vackert kaos

 
 
Igår somnade jag i centrala Göteborg och idag vaknade jag upp i ett vinterparadis!
Det var så himla vackert idag, men det var ju också totalkaos i kollektivtrafiken. Så imorse fick jag promenera till praktiken (eller jag vet inte om jag skall kalla det promenera, snarare hoppa/vingla fram i snön), vilket tog mig väldigt mycket längre tid än jag planerat, men jag fick ju se allt det vackra i alla fall! Och jag ville så gärna bara ut och leka (eller ja, fota)  hela dagen men när jag slutar så börjar det ju redan bli mörkt...
 
Spårvagnarna började rulla någon gång på dagen idag så jag kunde i alla fall åka hela vägen hem (och ta några bilder på vägen). Så kallt men så vackert!!
 
 
 

Så redigerar jag i Instagram

Orginalbild från telefonen och sedan efter att jag lagt upp den på Instagram. 
 
 
Det händer inte så ofta att jag lägger upp mobilbilder på Instagram, jag vill egentligen vara så mycket bättre på det men det slutar oftast med att jag tar bort bilden efter en liten stund eller att jag inte lägger upp den alls. Jag är så himla petig men jag skall bli bättre! (För jag ser ju att ni som följer mig på instagram gillar mobilbilderna minst lika mycket så jag vet inte varför jag är så petig egentligen). 
 
Men när jag väl lägger upp en mobilbild (utan att ta bort den) så är det oftast på en spårvagn i morgonljuset eller en "bakom kulisserna"-bild från någon fotografering. Och jag tänkte visa er hur jag brukar använda Instagrams redigeringsverktyg för att göra bilden mer intressant och få den att passa in bättre i mitt flöde, med färger, ljus och komposition. 
 
 


Jag börjar med att ta bilden och öppna den i Instagram. Då ser det ut som bilden till vänster här ovan där man kan välja olika filter att lägga på bilden. Oftast lägger jag inte på något filter utan jag "gör mitt eget filter" med de olika verktygen som finns. Så jag klickar på den lilla skiftnyckeln för att komma in till "Verktyg". 

 


Jag tar det i ordningen som verktygen kommer, så jag börjar med "Justera" där jag beskär bilden och rätar upp den tills jag är nöjd med kompositionen, sedan brukar jag ljusa upp bilden under verktyget "Ljusstyrka", här brukar jag inte ta i för mycket i början, utan lägger på lite extra ljusstyrka i slutet om det fortfarande känns för mörkt. 
Sedan kommer vi till "Värme" (jag brukar hoppa över "Struktur" för det känns inte som min typ av verktyg). På just den här spårvagnsbilden valde jag att dra ner värmen så att bilden skulle kännas lite kallare, sedan lade jag på lite mättnad (mer färg) under verktyget "Mättnad". Just mättnaden skall man vara lite försiktig med, det kan lätt se "för mycket" ut om man lägger på för mycket mättnad. 
Sedan kommer vi till verktyget "Färg", som jag (nästan) alltid använder mig av. Här brukar jag lägga på blått i skuggorna, som jag oftast gör när jag redigerar en kamerabild i Photoshop också. Klickar man på färgen som man har valt (i mitt fall blå som ni ser på bilden till vänster här ovan) igen så kommer man till bilden till höger här ovan där man kan välja hur mycket färg man vill ha i skuggorna. Här vade jag att tona ner det lite. Jag tyckte att det blev lite för blått först. 
Sedan klickar jag på "Highlights" (fortfarande i verktyget "Färg"), där jag kan välja att lägga en speciell färg i de ljusaste delarna av bilden (vilket oftast är himlen om man har med den i bild). Här ser ni att jag även har dragit upp färgen i efterhand (bilden till höger här ovan) så att det blir mer rosa! Jämfört med den blå färgen i skuggorna som jag istället drog ner lite. 


 
Verktygen "Skuggor" och "Högdagrar" som kommer sedan brukar jag pilla lite i om det känns som att jag vill ändra något mer, om skuggorna är för mörka till exempel. Men i den här bilden kände jag mig nöjd så då avslutade jag med att lägga på lite skärpa (det allra sista verktyget i Instagram) och sedan avsluta med att gå tillbaka till "Ljusstyrka" och ljusa upp bilden lite till!
 

Klart! 
 
Vill ni se fler fototips så klicka gärna "gilla" här nedanför!
 
 

En händelserik helg

 
 
Förutom att jag råkade få i mig hasselnötter på lunchen i lördags vilket slutade med att jag fick åka ambulans och hänga på sjukhuset i fem-sex timmar med cirka tio sladdar och slangar på eller i min kropp så var min helg faktiskt väldigt bra.
 
Det var fint väder, jag fick träffa och luncha/fika med både familjen och Stina och i fredags var jag på en härlig inflyttningsfest. Idag åkte jag och Sara ut på lite äventyr med kameran och sedan var det kalas för lillebror som blivit 20. Så fler positiva grejer tar jag med mig ändå från denna händelserika helg.
 
Men herregud vad kallt det var idag! 17 minusgrader stod termometern på imorse!
Allt var gjort av frost och is ute...
 
 
 

Netflix and chill

 
 
På dagarna sitter jag inomhus på praktiken och längtar ut till solen, och på kvällarna är det mörkt och jag kommer hem helt utslagen och kollar några avsnitt på någon serie. Igår fotograferade jag och min handledare Peter massor av bakelser och jag fick ta med några muffins och en tårta hem (woho!) så nu skall jag äta en god äpplemuffins och kolla på något mer avsnitt innan jag ska krypa under täcket och sova.
 
Vintern är en väldigt tråkig årstid om man jobbar jämt, jag känner verkligen för er alla 9-17 jobbare där ute! Det här är första året som jag jobbar heltid (+ lite till) under vinterhalvåret och jag hoppas att det blir sista gången också! Nästa år vid den här tiden vill jag vara frilansfotograf på heltid, och bestämma mina egna tider. Det är en lång väg att gå men det SKA gå! 
 
Nu i veckorna framöver har jag lite spännande frilans-uppdrag faktiskt! Jag vågar inte avslöja så mycket ännu men jag är riktigt peppad! Det är så kul att det äntligen börjar trilla in lite "riktiga" jobb! 
 
 

Sol + Frost = ♥

 
 
Det ääär sååå kallt att ta såna här bilder, men sedan när man sitter där under en filt och tittar igenom dem så känns det oftast värt det! Eller ja, i vanliga fall är ju jag ordentligt påklädd bakom kameran, men här fotograferade Stina mig först (se de bilderna här) så jag hade hunnit frysa ganska länge innan jag tog några bilder på henne. Sedan rusade vi till bilen och drog på all värme som fanns, haha!
 
Hoppas att ni har det bra vart ni än är den här onsdagen (eller när ni nu läser detta), kom ihåg att ta vara på era dagar och krama om dem som ni älskar! Nu skall jag iväg till praktiken och fotografera bakelser hela dagen!
 
 

Ett snabbt redigeringstips

 
Just det här tipset lärde jag mig för ungefär ett år sedan nu och det har jag använt mig så mycket av sedan dess så jag tänkte visa er det, och förhoppningsvis hjälper det er att få ett snabbare och finare resultat också!
 
 
 
 
Många gånger vill jag ändra färgen (eller dämpa färgen) på till exempel ett klädesplagg eller något i bakgrunden som jag tycker stör i bilden. Det går att använda sig i stor utsträckning av verktyget Selective Color (mitt favoritverktyg!!) men ibland funkar det inte så bra och då funkar det här både snabbare och bättre! Här ville jag dämpa ner färgen på skjortan i bild...
 
 
 
 
Då använder jag ett verktyg som heter Hue/Saturation, och klickar på det. Då får jag upp den här rutan och där finns en liten knapp som heter "Master" (vet tyvärr inte vad den heter på svenska, men det är den lilla handen som pilen pekar på i andra bilden ovan). Klicka på den handen och klicka sedan på det området i bilden som du vill ändra färg på. Sedan kan du dra i de olika reglagen för att antingen ta bort färgen helt (då drar du i "Saturation") eller om du vill ändra färgen ("Hue"), det går också att ändra bara ljusheten i färgen ("Lightness"). Eller dra i alla om du så vill, testa dig fram! I den här bilden drog jag ner "saturation" ganska långt så att skjortan nästan blev grå istället för blå.
 
 
 
 
I just den här bilden så dämpades även mycket utav de blåa i hatten och runt om. Det går att fixa genom att sudda bort en del av lagret! Använd då en vanlig pensel med svart färg och klicka i rutan som är markerad i bilden ovan, sedan kan du måla i de ställen i bilden som du inte vill ha någon färgändrig på. Den rutan är helt vit från början och där du sedan målar i de ställen av bilden som du inte vill ha färgändrig på så visas det i den lilla rutan som svart. Jag valde att ta bort lite av färgändringen i håret, men inte så mycket på andra ställen, jag tyckte det blev fint med en gråare ton. 
 
 
Sedan när du har hittat ett läge som du är nöjd med så är det klart! Lätt va? 
 
 
"Gilla" inlägget om ni vill se fler små och stora redigeringstips!
 
 

Ett fryst vattenfall

 
 
I veckan var jag och Stina vid Ramhultafallet i närheten av våra hemtrakter. Jag har bara varit där en gång innan när det har varit fryst och det är så himla fint! Det var synd att det inte var så mycket (eller ja, ingen) snö men då såg man ju vattenfallet desto bättre. 
 
VI hängde vid vattenfallet i mer än en timme inna vi tvingades gå tillbaka till bilen i brist på känsel i fingrar och tår (det var sjukt kallt!). Eftersom att vattenfallet inte var 100% fryst så hade vi svårt att kommunicera med varandra eftersom att vattnet lät så mycket, men vi fick ihop ganska många bilder i alla fall! Det var verkligen en vacker vinterdag, jag får försöka ta vara på fler såna, men det är svårt när jag jobbar nästan jämt, haha. 
 
Påminn mig att åka hit i sommar och fotografera om jag klagar på molniga dagar!
 
 
 
 

Tips: Låt naturen bli din studio

 
 
Det behövs ingen studio för att ta bilder mot en ren bakgrund!
De få gånger som himlen faktiskt är helt blå i Sverige (eller vart ni nu än befinner er) så går det fint att använda himlen som en bakgrund (eller fond som det kallas i studion). Det är möjligt att göra det när himlen är helt vit också men det kan bli svårt att exponera om himlen är väldigt ljus.
 
Såhär gör du...
 
- Hitta ett platt område
Det är bra att befinna sig i ett område utan höga träd eller hus i närheten, så att du kan använda dig utav hela himlen. Det går ju även bra att ta sig upp på en kulle eller ett berg för att få mycket himmel runt om sig. 
 
- Fotografera på morgonen eller kvällen
Himlen skall helst inte vara superljus, då det kan vara svårt att fotografera och få ett jämt ljus. Här har jag fotograferat med solen framför Sara vilket gör att hon får mycket ljus på sig. Det går att fotografera i motljus också men det kan som sagt bli svårt att få ljuset jämt. 
 
- Huka dig/sätt dig ner
Eftersom att himlen antagligen är ovanför ditt motiv (om du inte står väldigt högt upp) så behöver du som fotograf komma längre ner än modellen/motivet och sedan tilta kameran uppåt, så att motivet bara skall ha himmel bakom sig. 
 
 
Såhär såg det ut när vi fotograferade, hukar jag mig lite till så syns inte marken utan hon får bara himmel bakom sig i bild. 
 
 

Det blev en hatt ändå

 
 
Ni som läste min lista häromdagen såg att jag skrev om att jag ville köpa en hatt i år. Det gick inte så fort som det kanske ser ut, utan Stina såg min lista; tog med sig sin hatt när vi var ute och fotograferade och insisterade på att fotografera mig i den också, haha! Hon är så himla bra! 
 
Jag tror dock jag skall satsa på att köpa en svart hatt till att börja med, eller är det får safe och tråkigt? Vi får se.. Har ni några hatt-tips? 
 
 
 

Det magiska morgonljuset...

 
 
Imorse ringde klockan tidigt och jag tog bilen till Stina och plockade upp henne + frukost och vi åkte vidare bland åkrar och ängar i morgonsolen. Det var så himla vackert! Dimman låg precis över vattnet på sjön och solen lyste med knappt ett enda moln på himlen. Men det var riktigt (!!!!!) kallt, minus tio grader och isiga vindar, så vi kunde bara stanna här vid sjön i några minuter innan fingrarna var frusna. Men det var så himla vackert!!
 
Sedan hoppade vi in i bilen och åkte till Ramhultafallet (ett vackert stort vattenfall) som var helt fruset och där åt vi frukost och fortsatte att fotografera i någon timme. Men det får ni se någon annan gång! (Det finns dock fortfarande lite bilder och videos bakom kulisserna på min snapchat: emmagrann)
 
 
 

Vad jag vill uppnå år 2016

 
Jag har sett på en del andra bloggar att det dyker upp listor på mål och drömmar för det nya året, och jag tänkte att det skulle vara väldigt roligt att skriva upp det själv också. Tanken är väl att jag i slutet på året skall kolla tillbaka på listan igen och diskutera med mig själv och er vad jag har och inte har uppnått, och varför det har blivit som det blivit! 
 
 
 
 
- Ta hand om mig själv! 
Det viktigaste! 2015 blev ett väldigt stressigt och påfrestande år på många sätt, dels för att jag är så dålig på att tacka nej men också för att jag tänkte för lite på mig själv och vad jag ville istället för vad jag "borde göra" eller vad andra tycker att jag skall göra. 
 
Besöka andra delar av Sverige 
Sverige är ett så himla vackert land, och efter att ha följt bland annat Jonna Jinton på instagram så är jag så himla sugen på att besöka Norrland och se norrsken och vilda renar. Gotland är också ett svenskt resemål som står högt på listan, det var många år sedan jag var där senast och det är så himla vackert! 
 
- Tatuera mig 
Det var lite mer än tre år sedan sist och jag har en som jag har funderat på ganska länge nu, om jag får tid och råd så blir den nog av snart! 
 

Min första av tre tatueringar. 
 
 
- Hitta ett nytt fotoprojekt 
Jag saknar att inte ha ett större projekt att jobba med, jag hoppas att jag även under 2016 kan hitta massor av inspiration till ett nytt fotoprojekt eller en specifik fotoserie. Tips på bra inspirationsbloggar/instagramkonton är välkommet!
 
Få fler följare på Instagram
Under 2015 började jag intressera mig mer för Instagram, det är ju så roligt! Och nu känner jag mig som världens nörd där och är väldigt noga med vad jag lägger upp och hur och när och varför. Det börjar redan dyka upp fler och fler följare (vilket är så roligt!) men och det skulle vara jätteroligt att kanske dubbla mitt följarantal under året, det kanske är möjligt att nå 10k? (Ni kan hitta mig på instagram under användarnamnet emmagrann
 
Totalnjuta av sommaren och VERKLIGEN ta vara på den 
Sommaren är meningen med mitt liv typ, speciellt alla sommarkvällar ute på fälten med kameran. Det är något så himla speciellt med den känslan. Jag längtar så mycket! 
 
- Köpa en hatt
Jag har länge velat äga en cool hatt, men jag har aldrig vågat köpa en. 
 
 
 
 
Bli (mycket) mer sparsam 
Det säger jag väl varje år, och det har inte gått bra hittills... men nu är det slut på att köpa frukost på vägen till jobbet och handla en ny stickad tröja i månaden (hur mycket jag än tycker om det!) 
 
Köpa ett nytt objektiv 
(Kul att det kommer efter punkten som handlar om att vara sparsam, hehe). Jag är både sugen på ett 85mm 1,4 eller kanske en zoom... Har inte bestämt mig! 
 
- Satsa mer på mig som fotograf(!)
En väldigt viktig punkt. I juni tar jag examen från Fotoskolan STHLM (herregud vad fort det gått!) och sedan är mitt schema tomt. Så nu gäller det att jag satsar på mig själv och syns och hörs och framför allt - får jobb! 
 
 
 
 
Så, där har vi det. Det kanske inte är så galna drömmar men jag känner att om jag skulle få bocka av den här listan i år så skulle jag nog vara riktigt nöjd i slutet på december när jag tittar tillbaka på den. Har ni några nyårslöften eller drömmar för det nya året?
 
 

Tvåtusensexton

 
 
Jag minns 2015 som om det vore igår! (hehe)
Kvällen började vid hamnen i Göteborg när de årliga fyrverkerierna smällde klockan fem (det var såå mycket folk!) och efter det åkte vi (jag, Johanna Olivia, Mulle och min syster Sara) hem och vi hade bara en lång, mysig, lugn kväll tillsammans med sällskapsspel och massor av god mat och alldeles för mycket godis! Det var så skönt att bara ha ett lungt nyår tillsammans, utan obekväma festkläder och massor av folk på någon stor fest. Det var nog precis vad vi alla behövde och ville ha... 
 
Gott nytt år allihop!