Follow

Så redigerar jag i Instagram

Orginalbild från telefonen och sedan efter att jag lagt upp den på Instagram. 
 
 
Det händer inte så ofta att jag lägger upp mobilbilder på Instagram, jag vill egentligen vara så mycket bättre på det men det slutar oftast med att jag tar bort bilden efter en liten stund eller att jag inte lägger upp den alls. Jag är så himla petig men jag skall bli bättre! (För jag ser ju att ni som följer mig på instagram gillar mobilbilderna minst lika mycket så jag vet inte varför jag är så petig egentligen). 
 
Men när jag väl lägger upp en mobilbild (utan att ta bort den) så är det oftast på en spårvagn i morgonljuset eller en "bakom kulisserna"-bild från någon fotografering. Och jag tänkte visa er hur jag brukar använda Instagrams redigeringsverktyg för att göra bilden mer intressant och få den att passa in bättre i mitt flöde, med färger, ljus och komposition. 
 
 


Jag börjar med att ta bilden och öppna den i Instagram. Då ser det ut som bilden till vänster här ovan där man kan välja olika filter att lägga på bilden. Oftast lägger jag inte på något filter utan jag "gör mitt eget filter" med de olika verktygen som finns. Så jag klickar på den lilla skiftnyckeln för att komma in till "Verktyg". 

 


Jag tar det i ordningen som verktygen kommer, så jag börjar med "Justera" där jag beskär bilden och rätar upp den tills jag är nöjd med kompositionen, sedan brukar jag ljusa upp bilden under verktyget "Ljusstyrka", här brukar jag inte ta i för mycket i början, utan lägger på lite extra ljusstyrka i slutet om det fortfarande känns för mörkt. 
Sedan kommer vi till "Värme" (jag brukar hoppa över "Struktur" för det känns inte som min typ av verktyg). På just den här spårvagnsbilden valde jag att dra ner värmen så att bilden skulle kännas lite kallare, sedan lade jag på lite mättnad (mer färg) under verktyget "Mättnad". Just mättnaden skall man vara lite försiktig med, det kan lätt se "för mycket" ut om man lägger på för mycket mättnad. 
Sedan kommer vi till verktyget "Färg", som jag (nästan) alltid använder mig av. Här brukar jag lägga på blått i skuggorna, som jag oftast gör när jag redigerar en kamerabild i Photoshop också. Klickar man på färgen som man har valt (i mitt fall blå som ni ser på bilden till vänster här ovan) igen så kommer man till bilden till höger här ovan där man kan välja hur mycket färg man vill ha i skuggorna. Här vade jag att tona ner det lite. Jag tyckte att det blev lite för blått först. 
Sedan klickar jag på "Highlights" (fortfarande i verktyget "Färg"), där jag kan välja att lägga en speciell färg i de ljusaste delarna av bilden (vilket oftast är himlen om man har med den i bild). Här ser ni att jag även har dragit upp färgen i efterhand (bilden till höger här ovan) så att det blir mer rosa! Jämfört med den blå färgen i skuggorna som jag istället drog ner lite. 


 
Verktygen "Skuggor" och "Högdagrar" som kommer sedan brukar jag pilla lite i om det känns som att jag vill ändra något mer, om skuggorna är för mörka till exempel. Men i den här bilden kände jag mig nöjd så då avslutade jag med att lägga på lite skärpa (det allra sista verktyget i Instagram) och sedan avsluta med att gå tillbaka till "Ljusstyrka" och ljusa upp bilden lite till!
 

Klart! 
 
Vill ni se fler fototips så klicka gärna "gilla" här nedanför!
 
 
Postat av: Yohanna af Skovde

Brukar använda "highlights". Tycker det är så smidigt att ge det där lilla lilla extra som filtrerna inte grejar :)

2016-01-18, 20:30:40 - URL: http://yohannaafskovde.se/
Postat av: Sophia

Jag vill gärna se tips på hur du redigera dina bilder tagna med din systemkamera! Kanske något program man kan redigera i som är lite enklare ( är fortfarande amatörfotograf men tycker det är så kul och vill utveckla det)!:)

Svar: Jag har många såna inlägg under "Fototips" som du kan kolla in :)
Emma Grann Fotografi

2016-01-18, 21:53:32 - URL: http://fiiaan.se
Postat av: Jennifers.nu - Fotograf & mamma tack vare IVF

snyggt :) sjukt mycket man kan göra i instagram haha

2016-01-18, 22:20:36 - URL: http://jennifers.nu/
Postat av: Linn Strömberg

Jätteroligt att se och läsa :D

2016-01-18, 22:32:56 - URL: http://cigarettesncush.blogg.se/
Postat av: Netti Starby

Åh vad fint det blev! Kram

2016-01-18, 22:40:24 - URL: http://nettistarby.blogg.se/
Postat av: Johanna

kul att se hur andra gör! jag använder oftast appen Afterlight när jag redigerar mina mobilbilder innan instagram, men ibland instagrams redigeringsverktyg, lite beroende på bild och humör :)

2016-01-18, 22:48:42 - URL: http://nouw.com/lindholm
Postat av: Marie

Så bra tips du skriver om!

2016-01-19, 07:50:39 - URL: http://maarrre.blogg.se
Postat av: Anna Sofia

Intressant inlägg! Min mobil med 20,7 MP är sönder i skärmen så blir inte lika många instabilder för mig tills den är lagad, använder mig utav en "gammal" mobil tills dess med 5MP kamera så... hehe men kan ju ta med systemkameran tills dess, lite mer jobb bara :)

2016-01-19, 10:01:44 - URL: http://annasofiaphoto.blogg.se
Postat av: Amanda

Åh gud vilket bra tips, tack så mycket!

2016-01-19, 10:49:34 - URL: http://nouw.com/amandamaria
Postat av: sandra

bra tips! är precis likadan när det gäller att lägga upp nya bilder på instagram, är det inte fint nog får det vara haha

2016-01-19, 12:48:56 - URL: http://www.sandramusic.spotlife.se
Postat av: Sara - h o b b y f o t o g r a f

sv. ja visst är den :)

...och det där blev ju jättebra! Har du för övrigt tips på någon annan redigeringsapp till iPhone? :)

2016-01-19, 16:27:16 - URL: http://saraagustavsson.blogg.se
Postat av: Madde / ★ Livet som mamma, lärare och doula i Dalarna ★

Brukar också grejar så i instagram, när jag orkar visserligen. Min är ofta ganska spontan :).

2016-01-19, 18:00:26 - URL: http://www.saramadeleine.se

Tjäna pengar på din blogg! (adlink)


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: