Follow

Så får du en grym Instagram

 
 
Jag fick en fråga från Maria häromdagen om jag kunde göra ett inlägg om "Hur man får en grym Instagram", och först tänkte jag att jag inte har en aning, jag bara lägger upp de bilder jag tycker är fina! Men vid närmare eftertanke så har jag faktiskt blivit lite nördig på Instagram det senaste 5-6 månaderna och jag tänker väldigt mycket på vad jag lägger upp och när jag lägger upp det. 
 
Här kommer ett inlägg till alla er Instagram-nördar! (Och ni som vill bli!).
 
 
 
 
Såhär tänker jag kring instagram:
Ni kan följa mig på Instagram här → @emmagrann 
 
Kvalitet
A och O. Det första jag tänker på när jag tittar på stora instagramkonton är den genomgående kvaliteten och den återkommande bildstilen. Det är viktigt att hålla en bra kvalitet och att inte bli för personlig (tyvärr). För att fånga en större målgrupp så är det viktigt att hitta din stil och hålla dig till den (återkommer till detta). 
 
På min Instagram hittar ni flest bilder tagna med min systemkamera. Det händer att jag slänger in en mobilbild, men då är det oftast för att jag inte har haft med mig kameran OCH jag ser till att bilden är av bra kvalitet ändå (inte för mörk eller suddig) och passar in i mitt flöde, om den inte är det så lägger jag inte upp den. Det är bättre med kvalitet framför kvantitet!
 
Se till att ni lägger på lite extra skärpa i Instagrams redigeringsverktyg när ni lägger upp bilder, det blir oftast mycket finare känsla och kvalitet. Jag brukar lägga på ungefär 15-20 i skärpa, lite beroende på hur mycket jag har lagt på i Photoshop på datorn. Är det en mobilbild kanske jag lägger på 20-30 i skärpa i Instagram. (Ni kan läsa mer om hur jag redigerar i Instagram här). 
 
 
Stil/Färger/Känsla
Det händer väldigt ofta att jag vill slänga upp en bild på mina vänner när vi är ute och fikar, på en söt hund jag träffade, på mina föräldrar när vi är ute oh äter eller på min pojkvänn när vi hittar en jätterolig tröja i en udda butik - och visst är det tråkigt att inte dela med sig av det personliga också, speciellt till sina nära och kära så att de vet vad jag gör och hur jag mår. Nu för tiden använder jag Snapchat för det, (och bloggen såklart!), men vill du ha en Instagram som fokuserar på en genomgående stil och kvalitet så kommer du få hoppa över att lägga upp de där mysiga personliga bilderna (om inte det blir din grej då, och du gör det med stil!).
 
Satsa på att hitta en stil och möjligtvis en färgskala som du använder mycket i dina bilder. Jag försöker ha en ganska genomgående stil på min Instagram, där jag kan byta färgskala lite då och då men jag håller mig till ungefär samma bildspråk. I höstas så var min Instagram väldigt orange, fylld med bilder på alla vackra löv och solnedgångar, men nu är mitt flöde plötsligt väldigt ljust, blått och rosa i dessa vintertider. Eftersom att jag fotograferar mycket utomhus så följer min Instagram liksom med i årstiderna. Och det kan ju hända att jag råkar ta en fin orange bild nu i vinter också, men då hamnar den oftast inte på Instagram om den inte passar i flödet (the everyday struggle, haha!). 
 
Jag försöker också att variera mycket i komposition, så att jag inte lägger upp två närbilder brevid varandra och (oftast) inte mer än en bild från en porträttfotografering/modefotografering. Ibland är det svårt att välja bara en bild, men då brukar jag vänta en stund med att lägga upp nästa, så att det blandas in fint i flödet. 
 
 
Min Instagram i höstas och min Instagram nu. Samma variation och bildspråk, men lite olika färgskalor. 
 
 
Hashtags/Geotags
Jag använde mig inte så mycket av hashtags, jag använder mest "min egen" #emmagrannfotografi på de bilder som jag gillar mest, så att jag kan gå in på hashtaggen sedan och se, plus att många utav dem som jag fotograferat använder hashtagen så det är roligt att alla mina bilder samlas på ett ställe. 
 
Men det händer att jag använder hashtags, absolut! Men högst tre stycken på en bild har jag som regel! Jag tycker det blir för mycket med alldeles för många hashtags, det ser lite oproffsigt ut och det enda du vinner på det är kanske en eller två extra "likes". 
 
Geotags är ju dock roligt! När bilden är tagen på en speciell strand, på en speciell restauang eller i en speciell skog så är det roligt att Geotagga. Alltså tagga vart bilden är tagen, och det står sedan över bilden i Instagram. Det är ju både roligt för de som följer dig (jag tycker i alla fall att det är kul att veta om det är någon fin location till exempel), men kanske mest roligt för att du skall kunna gå tillbaka sedan och minnas vart bilderna är tagna. 
 
 
Engagera dig!
Det tar tid att bygga upp något bra, så ge inte upp efter en vecka eller en månad. Engagera dig och det kommer bli fantasktiskt! Jag brukar försöka lägga upp en bild om dagen, men ibland har jag ingenting att lägga upp så då väntar jag eller lägger upp någon gammal bild som jag tycker passar in i flödet.  Det händer att jag helt plötsligt har fem bilder att lägga upp, men då brukar jag spara några bilder till "sämre tider", haha! 
 
Följ även andra på Instagram, personer som du inspireras av (här kan ni läsa om några som jag inspireras av) eller personer som helt enkelt tar snygga bilder. Det finns även många så kallade "Feature-konton" på Instagram som ger "shout outs" till andra instagrammare och många av dem har flera hundratusen följare så om ni vill passa på att synas så kan ni vara med i olika tävlingar på deras konton. Några utav de feature-sidorna som jag följer är bleachfilm, filmpalette, ofhumans, waitingontheworld och darkmornings. Och det allra bästa med att följa dem är ju att man får se så himla mycket fina bilder och jag hittar nya vackra konton varje vecka som jag börjar följa och inspireras av! 
 
 
 
 
Tajming!
Nu kommer jag låta supernördig (!!!) men: de allra flesta är inne på Instagram under morgonen (typ 8-10) och kvällen (typ 19-21) så jag brukar faktiskt försöka att lägga upp mina bilder någon gång runt de tiderna eftersom att det är störst chans att fler ser dem. Det är inte alla som orkar kolla hela vägen ner i sitt flöde när de vaknar eller efter jobbet så ibland kan många missa att jag ens har lagt upp en bild om jag lägger upp den på natten till exempel. 
 
Och försök att inte lägga upp för mycket bilder, det är nästan aldrig roligt när någon har lagt upp 20 bilder i rad på instagram! Spara istället de bilderna till tillfällen då du inte har tid eller lust att fotografera så mycket!
 
 
Var dig själv!
Jag måste få avsluta med det här, för det är så viktigt. Var dig själv, för alla andra finns ju redan! 
 
Det är svårt att inte bry sig om vad folk tycker, och ibland leder det till prestationsångest och att man mår väldigt dåligt. Det ser ofta ut som att andra har ett så bra liv på sociala medier och det känns ofta som att andra får fler "likes" eller kommer på bättre idéer och har roligare jobb, men helt plötsligt står du där med en dunderidé eller ett jobberbjudande som andra bara skulle drömma om! 
 
Jag vet inte riktigt vart jag vill komma, men jag har under den senaste tiden försökt att sluta bry mig så mycket om vad andra tycker. Innan kunde jag radera en bild från Instagram om den inte fick över 100 "likes" men nu ser jag det som en möjlighet istället, att göra något bättre eller mer genomtänkt. Jag blir såklar peppad om jag får många likes och bra respons, men jag blir peppad på ett helt annat sätt om jag inte får det, förstår ni?
 
Som min pappa sa tll mig för inte så länge sedan: Det finns inga problem, bara möjligheter! 
 
 
 
 
Ut och fotografera med er nu! 
 
"Gilla" gärna det här inlägget ↓ om ni vill se fler tips och trix som detta!
Ni kan följa mig på Bloglovin' och se när jag lägger upp nya inlägg → här!
Kram på er, och ha en trevlig helg!
 
 
Postat av: Annika

Tack snälla för bra tips!! Nu har jag mycket att tänka på när jag ska lägga upp bilder på instagram. Ha en skön fredag. kram Annika

2016-01-29, 09:20:29 - URL: http://www.jeansfashion.se
Postat av: alma

Intressant inlägg! Är så himla dålig på instagram haha :)

2016-01-29, 09:25:19 - URL: http://almabengtsson.se/
Postat av: Netti Starby

Vilka bra tips att tänka på och jag är visst alldeles för personlig på min instagram! Kram

Svar: Det är absolut inget dåligt att vara personlig! :) men vill du satsa på många följare och sånt så får man nog välja bort lite av det till en början!
Emma Grann Fotografi

2016-01-29, 09:41:16 - URL: http://nettistarby.blogg.se/
Postat av: Sandra'

vilka bra tips :) ja använder inte instagram så mycket, men om jag börjar göra det så ska ja lätt tänka på dina tips :)

2016-01-29, 12:27:15 - URL: http://ssandras.se
Postat av: sandra

så bra tips, vill bli bättre på instagram men det går sådär

2016-01-29, 13:34:06 - URL: http://www.sandramusic.spotlife.se
Postat av: Emma -Merakibeauty.se

bra tips :)

2016-01-29, 13:35:53 - URL: http://merakibeauty.se
Postat av: Fanny

Bra tips! :D

2016-01-29, 13:42:13 - URL: http://catchtheworld.se
Postat av: Jessica

Bra tips :)

2016-01-29, 15:16:14 - URL: http://www.jessicaantemyr.vione.se
Postat av: Sara Ekman

Bra tips!:) Älskar Instagram :)

2016-01-29, 15:16:40 - URL: http://aamaziing.se/
Postat av: Maja

Alltså tiden när man lägger ut bilden är verkligen det viktigaste haha!!!!

Svar: Hahaha ;) Lite överkurs kanske!
Emma Grann Fotografi

2016-01-29, 15:31:58 - URL: http://nouw.com/majasl
Postat av: Yohanna af Skovde

Bra tips! :)

2016-01-29, 15:45:57 - URL: http://yohannaafskovde.se/
Postat av: Henrietta Nylund

Riktigt grymma tips!

2016-01-29, 16:46:35 - URL: http://ettass.blogg.se/
Postat av: Sigrid

Så bra tips! :)

2016-01-29, 17:02:05 - URL: http://nouw.com/sigridalicia
Postat av: Elsa Ohrås

Var har du hittat din bloggdesign? Den är så fin :))

Svar: Tack :) den är hemmagjord!
Emma Grann Fotografi

2016-01-29, 17:35:31 - URL: http://ohras.blogg.se/
Postat av: Tea Rajkovic

Så bra och roligt inlägg!

2016-01-29, 18:14:07 - URL: http://texies.se
Postat av: Hanna Karlsson

Så himla snygga bilder du har på din instagram. Men det där med taggar alltså. Mitt instagramkonto handlar framförallt om träning och löpning och hashtaggar används flitigt. Utan dem hade jag aldrig fått över 100 nya följare bara nu i januari. Det verkar dessutom bara vara inom bloggvärlden man inte ska ha för många hashtags för kikar jag runt på olika stora konton så använder vissa väldigt många taggar... Bara en reflektion efter att UnderbaraClara sagt samma sak om bara tre taggar. Har man ett populärt konto så tror jag inte att folk i allmänhet stör sig på hur många/lite taggar man använder. Haha, det blev visst en hel novell om just taggar. Bra tips iallafall.

2016-01-29, 19:00:23 - URL: http://hannafialotta.blogg.se/
Postat av: Linn Strömberg

Jättebra tips :D

2016-01-29, 19:12:58 - URL: http://cigarettesncush.blogg.se/
Postat av: Maria

Tack för bra tips
Kram

2016-01-29, 20:08:53 - URL: http://www.houseforus.blogg.se
Postat av: Angelica

Men åh, så fin instagram du har!

2016-01-29, 22:49:11 - URL: http://angelchanelle.blogg.se
Postat av: Sarah

De e kul me insta :)

2016-01-30, 00:38:49 - URL: http://CheerSarah.devote.se
Postat av: MALIN

Jättebra inlägg! Väldigt inspirerande och motiverande :) Kram

2016-01-30, 01:18:05 - URL: http://malinkirstine.se
Postat av: Emma -Merakibeauty.se

svar; tack! ellerhur, de är mer återfuktande :)

2016-01-30, 08:54:44 - URL: http://merakibeauty.se
Postat av: Ida Lindborg ♡

älskar dessa tips, oooo ditt flöde på insta! *.*

2016-01-30, 15:34:08 - URL: http://photobylove.se/
Postat av: Cassandra Haraldsson

Superbra inlägg!

2016-01-30, 19:47:52 - URL: http://sensor.blogg.se/
Postat av: Emmi i Österrike - explorista.se

Vilka bra tips!

2016-01-30, 19:54:13 - URL: http://explorista.se
Postat av: Emma Engström

Jättebra tips verkligen, din instagram ser ju ut att vara otroligt vacker! :D

2016-01-30, 20:24:06 - URL: http://emmaengstrom.vione.se
Postat av: Celine

Jättebra tips!

2016-01-30, 20:29:20 - URL: http://celinelf.blogg.se
Postat av: Felicia - Everyday / Fashion / Modeling

Jättebra tips:)

2016-01-31, 16:23:25 - URL: http://feliciao.se/
Postat av: ISABELLA

Så bra tips!! :)

2016-02-01, 22:11:10 - URL: http://isabella.vione.se
Postat av: OLIVIA | 17,8 årig tjej i medievärlden

Tokgillar verkligen detta inlägg, dock hur orkar du ta med dig systemkamera överallt?

Svar: Jag tar inte med den överallt, men oftast ja :) Det är en vanegrej nu, den väger inte så myclet och har man en stor snygg väska så märks den knappt :)
Emma Grann Fotografi

2016-02-02, 02:20:25 - URL: http://www.kaffedrickare.blogg.se
Postat av: Amanda Aikioniemi Persson - Träning & Hjälpa ungdomar

Älskar din Instagram, så inspirerande :)

2016-02-02, 17:59:30 - URL: http://aaikioniemi.se
Postat av: Emiza - Träning & Outfit & Tatuering

bra tips

2016-02-03, 09:30:55 - URL: http://emiza.se/
Postat av: MADDISENJ.SE

Bra tips tjejen och vilken fin instagram du har!

2016-02-03, 09:54:15 - URL: http://maddisenj.se
Postat av: Linnéa Svensson

Tack å tack å tack jag satsar stenhårt på fler följare och precis startat upp.
Go och glad tjej som förälskat mig produkter från Forever och vill testa C9 och söker dom som vill hänga på mig i 9 dagar.
Vi kickstartar våren med en detox på 9 dagar, fokus på ett hälsosammare liv och vi lägger grunden för att må bättre.
Någon som vill hänga på mig...
gå in på Instagram och följ med/mig
linnea.goes.forever

hoppas vi ses

2016-02-03, 10:33:51 -
Postat av: Malin

Vi arbetar riktigt tatt med Instagram pa jobbet och ar pa deras kontor i Dublin ett par ganger i manaden. Geotags ska man absolut anvanda for bilder som ar geotaggade far 70% fler likes an bilder som inte ar geotaggade. I snitt.

Svar: Är det sant? :D Kul ju!!
Emma Grann Fotografi

2016-02-03, 10:36:06 - URL: http://piccadillytears.blogg.se
Postat av: Cecilia Johansson

Härliga bilder du tar ;)

2016-02-03, 10:41:00 - URL: http://www.ceciliajohansson.nu
Postat av: My - Morgonkaffet.se

JÄTTEnice inlägg :D Jag har dock fastnat helt när det gäller insta för jag tycker det är så svårt att inte blanda "fina" bilder med vardagsbilder... Vilket gör att jag inte lägger upp något alls, haha.

Svar: Åh tack :D ja jag vet.. Det är sjukt svårt!! Kämpar lite med det fortfarande ;)
Emma Grann Fotografi

2016-02-03, 11:22:06 - URL: http://morgonkaffet.se/
Postat av: Madeleine

Bra inlägg, tack för tipsen!

Kika gärna in på min nya blogg
http://inredningochmode.blogg.se

2016-02-03, 13:17:10 - URL: http://inredningochmode.blogg.se
Postat av: Petra

Så hilma bra tips!! :)

2016-02-03, 16:01:58 - URL: http://knokk.se
Postat av: Victoria

Tack för alla tips :)

2016-02-03, 16:31:23 - URL: http://mittfinaliv.se
Postat av: Lovisa

Nu blev man verkligen motiverad!!

2016-02-03, 17:58:22 - URL: http://lovisashatsliv.blogg.se
Postat av: CAMILLAESI

Super bra tips :D

2016-02-03, 18:38:12 - URL: http://camillaesi.blogg.se
Postat av: Anna

Åh härligt! Ska absolut tänka på dina tips för din instagram var ju sjukt fin! Kram

2016-02-03, 20:56:27 - URL: http://aannaberggren.blogg.se
Postat av: Tilda Barkselius

Bra tips!

2016-02-03, 21:02:56 - URL: http://fluring.blogg.se/
Postat av: johnas.blogg.se

Bra tips! :D

2016-02-03, 21:05:31 - URL: http://johnas.blogg.se/
Postat av: Ida-Marie

Super bra tips, tacks ska du ha :)

2016-02-03, 21:34:14 - URL: http://ziio.se
Postat av: Ingrid Wenell

Stort tack för bra tips!! känner att jag absolut kan bli bättre på IG och ska tänka på dina tips :)

2016-02-03, 21:51:15 - URL: http://ingridw.se/
Postat av: Julia

Gött!

Du verkar ha en riktigt bra blogg! Ska bli roligt att läsa! :)

2016-02-03, 22:17:26 - URL: http://averyvview.blogg.se
Postat av: Angelin

Fint!! Och fina bilder.. Tycker själv de är svårt att få det bra! :/

2016-02-03, 22:24:35 - URL: http://angelinfrejd.blogg.se/
Postat av: Emmy

Alltså nu till den eviga frågan jag ställt påen massa fotobloggar (denna hitta jagnyss ochverkar vara den vetigaste!) JO hur lägger du upp dina bilder som du tagit med din systemkamra på instagram?!

Tacksam för svar :)

MVH Emmy

Svar: Hej Emmy :) Jag använder mig utav dropbox. Så lägger jag över de bilder jag vill lägga upp på instagram i min dropbox på datorn, sedan använder jag dropbox-appen i telefonen och får dem direkt dit :) Funkar även att mejla bilderna till sig själv!
Emma Grann Fotografi

2016-02-04, 11:02:14 - URL: http://twisted-e.tumblr.com/
Postat av: Anna

Åh, vilket härligt inlägg! :)

2016-02-04, 14:22:01 - URL: http://https://inredningsanna.wordpress.com/
Postat av: Katarina

Så bra tips!! :D

2016-02-04, 16:48:25 - URL: http://mekatta.blogg.se/
Postat av: Nora Bååth

Såå bra tips :D

2016-02-04, 18:21:17 - URL: http://norasfoto.se/
Postat av: JUNITJEJ

Fantastiska tips!

2016-02-04, 19:52:50 - URL: http://www.junitjejen.se
Postat av: Kashma Izat

Tack så mycket för tipsen! Vad är det för kamera du använder? Tar så sjukt fina bilder!

Svar: Tack :) jag använder Nikon D600!
Emma Grann Fotografi

2016-02-04, 22:44:49 - URL: http://kashmaizat.blogg.se/
Postat av: Martina Gullback

Sjukt bra tips :D Tack!

2016-02-05, 14:56:36 - URL: http://marty.webblogg.se/
Postat av: Mina

Tack för riktigt bra tips.

Jag älskar att fotografera och har precis startat en ny Instagram där jag kommer att vara "opersonlig". Har insett precis som du att blir man för privat så är ens vänner mest intresserade av inläggen.

Dina bilder är fantastiska.

2016-02-05, 18:39:28 - URL: http://minasvarld.blogg.se
Postat av: Rebecca Wahl

JÄTTEBRA TIPS JU!1

2016-02-05, 19:28:33 - URL: http://fettmedfoto.blogg.se/
Postat av: malin

Jättefina bilder och väldigt bra tips!

2016-02-06, 10:09:35 - URL: http://malinsjolander.se
Postat av: Viktoria Eriksson

Så bra tips!! :D

2016-02-06, 13:57:40 - URL: http://vickons.blogg.se/
Postat av: Per

Tack för tipsen!! :)

2016-02-08, 06:02:13 - URL: http://jpflytt.se

Tjäna pengar på din blogg! (adlink)


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: