Follow

Kattungarna!

 
 
Säg hej till Cisco och Iris!  
Ni som inte följer mig på Snapchat (emmagrann) har kanske missat totalt att jag har haft de här två sötnosarna hos mig i två veckors tid nu (och ni som följer mig kan omöjligt ha missat det, haha!). 
 
Min syster Sara fyllde 13 år i mitten på juli och åkte sedan på semester i drygt två veckor med mamma och pappa så jag valde att inte berätta om hennes present förrän hon kom hem (för om jag hade berättat hade hon ju inte velat åka iväg!). Men ja, jag köpte två kattungar (!!). Som sedan fick bo hos mig och Philip under de här veckorna och det har varit så mysigt och gosigt och puttinuttigt att det var jättesvårt att "lämna bort" dem nu. Det kommer bli så tomt nu utan deras enorma energi och lekfullhet och mysiga spinannde, men jag vet att de kommer till ett underbart hem där de kommer få leka ute och inne hur mycket de vill! 
 
Och fattar ni hur länge jag har velat blogga och instagramma urgulliga bilder på dem nu?! Åh! Så här kommer några utav bilderna jag tagit under veckorna, de är ganska svårfotade förutom när de sover (därav många sovbilder), men tro mig, de sover inte mycket! Jäklar vilken energi! 
 
 
 

Video: Bakom Kulisserna

Glöm inte att titta i HD och gilla gärna klippet om ni vill se fler liknande videos på min Youtubekanal!
 
 
Så jag gjorde ett försök till en vlogg!
Är det inte så det kallas om man pratar i en video eller är det bara jag som har fått för mig det? (Tantvarning om jag har fel nu?!). Det var nästan kolsvart ute när jag filmade min lilla prat-del eftersom att solen precis gått ner men jag hoppas att ni kan tycka att det är kul att titta på ändå! Resten av behind-the-scenes-videon är ju i alla fall solig, magisk och fin! 
 

Frågor & Svar

 
 
Hur hittade du lägenhet i Stockholm? Känns som att det är omöjligt...
Jag satte upp en gräns för hur mycket hyra jag/vi hade möjlighet att betala och sedan mejlade jag allt och alla som lade upp något nytt på Blocket dygnet runt i cirka två veckor. Jag skickade kanske totalt 50-60 mejl och fick svar på högst 10. Där sedan 5 svarade att de hade gått vidare med någon annan och resten frågade om jag kunde komma och kolla på lägenheten samma dag (haha!). Och där satt jag i Göteborg liksom, så jag bestämde mig för att åka upp till Stockholm över en dag och testa lyckan. Jag hade bestämt visning på en lägenhet innan jag åkte och på tågresan upp mejlade jag kanske 10 personer till, en av dem svarade att jag kunde få titta på lägenheten om jag kom NU (!). Så jag tog första bästa tunnelbana dit och åkte och tittade på lägenheten. Sedan tittade jag på två lägenheter till men bestämde mig senare under dagen för den första (som jag liksom mejlade om på tåget redan påväg mot Stockholm!). Så ja, det går snabbt och det gäller att vara snabbast helt enkelt. Stort lycka till i ert lägenhetsletande i Stockholm i framtiden! Jag är så glad att det är över för mig för tillfället! Nästa gång hoppas jag att jag har råd att köpa något istället...
 
 
Stockholm!
 
 
Vart har du köpt den fina koftan? (Angående det här inlägget). 
Det är Stinas fina kofta (som jag kommer sakna nu när vi inte bor ihop och jag inte kan låna den längre haha...). Den är från Hollister, köpt för kanske ett och ett halvt år sedan. 
 
Jag är nyfiken på hur du får till så fina hudtoner i motljus? Tycker det är det absolut svåraste. För mig blir det bara trötta mörka skuggor. Använder du reflexskärm?
Jag använder mig utav reflexskärm ibland (ni kan läsa mer om hur man använder en reflexskärm här), men oftast kör jag utan och fixar sedan hudtonerna i RAW-konverteraren och Photoshop. Känns ansiktet mörkt brukar jag antingen höja ISO-talet eller köra på en lite längre slutartid under fotograferingen. Men ja, hudtonerna är svåra i motljus och bilderna behöver nästan alltid lite extra hjälp i efterbehandlingen sedan. Vill ni läsa om hur jag redigerar mina motljusbilder så kan ni höra det → här
 
 
 
Sara i motljuset...
 
 
Åhh, kan inte du berätta lite mer om ditt utbytesår i USA? 
Oj, vad vill ni veta? Jag bodde i ett litet samhälle som hette Rowlett i utkanten av Dallas i Texas. Där bodde jag från augusti 2010 till juni 2011 med en amerikansk familj och deras två katter och två hundar. Jag gick "Junior Year" på High School och läste alla ämnen som de andra Juniorerna gjorde. Skolan var så stor att jag var tvungen att ha en karta de första två veckorna innan jag förstod hur och vart alla klassrum låg, haha! Det tog lång tid att hitta nära vänner i skolan eftersom att man inte har samma lektioner med samma personer (och eftersom att skolan var väldigt strikt så man hann knappt prata med någon).
Jag åkte till USA och intalade mig själv att inte ha några fördomar om hur det skulle vara men det var verkligen exakt som man ser på filmer. Cheerleaders sitter med andra cheerleaders, fotbollsspelarna med fotbollsspelarna, nördarna hänger bara med nördarna. Man var tvungen att köpa sin egna mat i skolan där det fanns lite olika "restauranger" att välja mellan. På mornarna kastade brevbäraren upp tidningen på gräsmattan och på biograferna fanns det inga specifika platser utan man satte sig liksom där man fick plats och drickorna var så stora att jag var tvungen att hålla med båda händerna, haha! 
De första månaderna var tuffa, men sedan hade jag så himla roligt och jag växte verkligen som person där borta. Även om jag saknade min familj så otroligt mycket! Jag är glad att jag gjorde det, det har liksom gjort mig till mig och nu har jag vänner från hela världen. 
 
 
En favoritbild från min senaste USA-resa sommaren 2014 (se alla bilder från den resan här). 
 
 
Kan du inte nämna några platser ni besökte i Skåne? Bilderna var ju så himla fina! (angående det här inlägget). 
Absolut!! Vi åkte till (bland annat) Mölle, Kullaberg, Ale Stenar, Skanör, Ravlanda och Brösarps Backar!
 
Hur många tatueringar har du?
Jag har tre. En kamera (Olympus OM-1) i nacken, en drömfångare (som min bror har ritat) på handleden och en text på foten där det står "Längtan bor i mina steg". Men nu var det många år sedan jag låg under nålen och jag börjar bli sugen igen!
 
 
 
 
Kom ihåg att ni alltid kan fråga mig vad ni vill → här ← så fortsätter jag att svara på alla era frågor i kommande Frågor-&-Svar-inlägg! 
 

Brännö

Nikon D600 + Nikkor 28mm 1,8
 
 
I söndags sken solen över hela Göteborg och jag och Philip åkte ut i skärgården och hamnade på Brännö. En så himla vacker ö, precis som alla andra fantastiska öar där ute! Men just Brännö ligger mig varmt om hjärtat, jag har många fina minnen sedan många år tillbaka från de bryggorna och klipporna där ute. 
 
 
 

På en grusväg någonstans innan min kamera gick sönder...

Nikon D600 + Nikkor 28mm 1,8
 
 
Ljuset var så himla vackert häromkvällen när jag och Stina fotograferade de här bilderna! Verkligen sådär perfekt som man vill ha det, och varmt var det också! Vi spelade även in en liten behind-the-scenes-video som dyker upp på min Youtubekanal så fort den är klar. 
 
Ungefär 30 sekunder efter att jag tagit den sista av dessa bilder slutar kameran fungera. Mitt under vår fina fotokväll ute på den lilla öde grusvägen med så himla vackert ljus och location. "Error" är det enda som syns och först förstår vi ingenting men senare på kvällen kunde vi konstatera att slutaren hade lagt av. Bara sådär från ingenstans. Och nu står jag plötsligt utan min stora kamera i två månader medan den är på lagning, allt känns så tomt! (Ångest!!!). 
 
Men jag kan ta hela den historien en annan gång, för nu måste jag packa färdigt, om några minuter åker jag mot Stockholm över en natt! 
 
 

Äntligen lite sommar!

Olympus OM-D E-M10
 
 
Igår kväll efter jobbet var jag på en härlig grillkväll i Slottskogen, med mat, kubb, lekar, sol, värme och skratt! Det var verkligen sommar och ingenting kan riktigt slå de där fina svenska sommarkvällarna tror jag. Det var så mysigt och jag tror att vi i Göteborg behövde lite sol efter en väldigt molnig och grå sommar hittills. Jag promenerade hem i kjol och linne klockan elva på kvällen och njöt så mycket jag bara kunde... 
 
Och även idag skiner solen här och ikväll jobbar jag på Ullevi på Bruce Springsteens sista (av tre!) konserter för sommaren här i Göteborg. Vi kanske ses där!
 

Olivia

 Nikon D600 + Nikkor 28mm 1,8
 
 
Här är några av bilderna från tisdagskvällens äventyr ute på åkrarna och ängarna med Johanna och Olivia. Det var synd att solen inte dök upp, men de här tjejerna är mina små solar ändå och vi hade en jättemysig kväll trots att den blev molnig. 
 
Ni kan se en liten video jag klippte ihop från kvällen här nedan! 
 
 
Kolla gärma i HD och glöm inte att prenumenera på min Youtubekanal för att inte missa när jag lägger upp nya videos (för alla dyker inte upp här på bloggen)!

Jakten på solen...

 
 
Igår kväll åkte jag, Johanna och Olivia ut på en liten fotorunda. Vi tappade tillslut hoppet (efter typ en timmes jakt) om att solen skulle dyka upp men vi fotograferade lite ändå. Och några fina bilder blev det allt! 
 
Men de skall jag gå igenom sedan, för nu måste jag ut i solen och fota!! Woho!! 
 
 
 

Min bild i SOLO

 
 
Jag fick en snapchat från Moa häromdagen att min bild på henne fanns med i det senaste numret av SOLO så jag var såklart tvungen att köpa ett eget exemplar! Det är så himla kul att se sina bilder i print, nästan alla bilder kommer ju inte längre än till skärmen liksom. 
 
Just nu skiner solen här utanför och jag planerar nya fotograferingar för fullt den där veckan! När solen dyker upp dyker liksom min inspiration upp också. Jag vill bara ut och fota! 
 
 
Utsikten från balkongen just nu...

Från en junikväll

Nikon D600 + Nikkor 28mm 1,8
 
 
Här är några bilder jag tog på Sara en solig kväll i juni. Vi tog många bilder den hät kvällen, bland annat de här (← klick) och några till som jag skall gå igenom ordenligt snart tänkte jag. Vi fotograferade massor av bilder till motljusguiden jag skrev på Emma Svenssons blogg och jag ville spara lite på bilderna innan det inlägget var publicerat så ni får se extrabilderna först nu. Jag saknar verkligen kvällar som dessa, det har ju inte varit så många den senaste tiden (här på västkusten i alla fall).
 
Kom igen nu sommaren! Några magiska kvällar till kan vi väl få?
 

Många kära återseenden i München!

Nikon D600 + Nikkor 28mm 1,8
 
 
Jag spenderade mina tre sista dagar i Tyskland i München. Där regnade det nästan konstant (och mycket dessutom!) så jag tog inte lika mycket bilder som jag hade hoppats på. Men jag samlade ihop bilderna från alla de tre dagarna och fick ändå några stycken så det blev ett blogginlägg ändå. 
 
Och (igen) lång story kort: Jag bodde i USA i ett år när jag var 17-18 år (2010-2011) och då bodde jag med en amerikansk familj och gick på High School lite utanför Dallas i Texas. Den här amerikanska familjen har haft några andra utbytesstudenter, en från Tyskland och Danmark och jag har träffat dem tidigare i andra delar av världen men nu fick vi samlas allihop (!!) för sörsta gången, vilket var så himla kul!!
 
Vi är som en liten egen familj och när vi var ute och åt middag och någon frågade vart vi kom ifrån så skrattade vi bara, haha! För vi kommer ju från så många ställen men vi är ändå som en stor familj. Det var svårförklarat, men jag hoppas och tror att ni förstod i alla fall! Jag saknar allihop redan! Vi hade så himla mysigt och roligt... 
 
 
Och that moment när vi skall ta en bild tillsammans med en sån cool gubbe (som är helt målad i färg och står sådär still på gatan ni vet), och han istället insisterar på att ta en bild på oss och sedan tar en selfie med min kamera hahaha! 
 

Video från Köln

 
 
Det där med uppdateringen gick ju lite sådär... 
Men här kommer en video från första dagarna på min resa, ni som följer mig på Youtube har säkert redan sett den men då får ni hålla er tills imorgon då jag skall gå igenom resten utav bilderna och klippa ihop en till video från dagarna i München! Stay tuned... 
 
Och jag har förresten skrivit en stor  motljusguide på Emma Svenssons (alltså min nya chefs) blogg! Ni kan läsa hela motljusguiden här, hoppas att ni gillar den!!
 

Hej från Köln!

 
 
Jag lämnade Köln bakom mig imorse! Jag skrev det här inlägget igår men det lades aldrig upp så jag lägger upp det nu!
 
Det har precis (eller ja, för några timmar sedan) mörknat och fönstret står öppet. Med ljud av staden utanför sitter vi här och myser, spelar kort och dricker juice efter en jättehärlig dag! Det är ju sommar på riktigt här i Tyskland!
 
När jag och Corinna möttes på flygplatsen igår kväll och insåg att det var fyra år sedan vi träffades sist så kändes det så sjukt, för det var som att ingen tid hade gått! Visst hade det hänt jättemycket i våra liv men vi hittade tillbaka till varandra på några sekunder!
 
För er som inte vet så träffade jag Corinna i Kalifornien under mitt utbytesår i USA år 2011. (Lång story kort: Vi var båda utbytesstudenter, hon i Indiana och jag i Texas, men vi träffades i Kalifornien när vi var på en liten resa där med andra utbytesstudenter och blev bra vänner). Sedan hälsade jag på henne i Tyskland sommaren 2012 och sedan har bara åren sprungit iväg men nu fick vi äntligen träffas igen! 
 
 

Från RAW-fil till bloggbild!

Före och efter redigering. 
 
 
När jag satt och redigerade den här bilden så insåg jag hur mycket en RAW-fil verkligen kan "räddas". Det är ju en sån stor skillnad på själva RAW-filen och bilden jag sedan lägger upp! Även om ljuset den här kvällen såg mer ut som min färdiga bild så är motljus ett svårt ljus att fotografera i, speciellt när det börjar bli väldigt mörkt. Då kan det lätt bli blått, mörkt och dassigt, men fotograferar man i RAW (som jag predikar jämt om här känns det som) så går det verkligen att göra "vad som helst" med bilden... 
 
 
 
 
Såhär såg bilden ut när den fotograferades. Det är Stina som har fotat mig när vi var på väg hem från den här kvällen. Ganska (väldigt!) tråkig rakt från kameran men den hade absolut potential att bli så fin!
 
 
 
 
Såhär såg den ut efter cirka fyra minuter i Camera Raw och Photoshop CS6. Mycket bättre! Det drömmiga ljuset som vi upplevde den kvällen fick liv igen och färgerna lyfts fram ordentligt och i mycket varmare toner.
 
Jag valde att spela in när jag redigerade bilden och gjorde en liten video av det som ni kan se här nedan. Inte lika snabbspolad som förra gången men jag vet att jag kan redigera snabbt så om ni vill hänga med så kanske ni får pausa och kolla igen om det känns som att jag är för snabb. Men jag använder mig utav verktygen Selective Color (♥), Curves, Exposure och ett varmt filter i Photo Filters. Gilla gärna om ni vill se fler videos! 
 
 

Dreamer

Nikon D600 + Nikkor 28mm 1,8 
Fotat av Stina Magnusson  I  Redigerat av mig
 
 
Gissa om mina vita skor var vita efter detta?
Svar: nej! Haha! Men ljuset var så himla fint och ni som har hängt här ett tag vet ju om att jag inte kan motstå en vacker åker i motljuset. Det går ju liksom inte! Så även om klockan var mycket och vi skulle upp tidigt dagen därpå så stannade jag och Stina och fotograferade här i de sista solstrålarna. Och det var det värt! 
 
Just nu är jag på väg mot Tyskland för lite äventyr! Se till att följa mig på snapchat och instagram för att vara säkra på att ni inte missar något, där heter jag "emmagrann". 
 
Jag skall försöka hålla igång bloggen som vanligt men jag vet ju hur det kan bli när jag är ute och reser. Jag kommer vilja njuta fullt ut av de här dagarna efter väldigt mycket jobb och fix de senaste veckorna/månaderna. 
 
 

Alma & Julia

Nikon D600 + Nikkor 28mm 1,8
 
 
Ännu fler bilder från kvällen vid Hornsjön! 
Det är lite kul för när jag åkte därifrån på kvällen så kändes det inte som att jag hade hunnit fotografera så mycket men nu känns det som att det är fjärde eller femte inlägget med bilder från samma kväll? Haha! Kul hade vi i alla fall! Jag är glad att de här två tjejerna skall flytta till Stockholm också så att vi kan göra fler såna här mysiga små foto-äventyr tillsammans! 
 
...och jusste, klicka här för att komma till Almas och Julias video som Alma har klippt ihop från det vi filmade under kvällen! Den är så mysig! Jag måste börja göra fler videos!
 
 

En drömmig kväll

Nikon D600 + Nikkor 28 mm 1,8
 
 
Igår var jag och Stina och filmade ett jobb åt en golfklubb i närheten av där vi bor. Efter det drog vi ut på åkrarna och ängarna där allt började. För typ tre år sedan när vi i princip fotograferade något tillsammans varje vecka, om inte oftare. Och det enda jag lade ut på bloggen var bilder på Stina, haha! Jag minns det verkligen som en så härlig tid. 
 
Vi var lite ringrostiga men med ett galet vackert ljus och efter några skrattanfall kom vi in i det igen, som om det var igår! Jag älskar verkligen såna här kvällar...
 
 
 

En tripp till Stockholm

 
 
Igår morse när jag spontant (köpte biljetter sent kvällen innan) tog tåget upp till Stockholm. Detta i jakt på en ny lägenhet från och med mitten på augusti då jag och Philip flyttar dit! Jag satt och mejlade på allt som kom ut på tågresan upp och fick svar på en fin liten lägenhet. Kravet var att jag behövde komma NU för hon skulle iväg och jobba under dagen. 
 
 
 
 
Så jag skyndade mig dit och gick även och tittade på några andra lägenheter men jag kunde inte få ut den där första ur huvudet och tillslut bestämde vi oss för den. Och skrev på och allt! Så himla skönt att ha det fixat! 
 
 
 
 
Och så skönt att slippa uppdatera varje sekund av varje dag för att vara först att höra av sig till alla. Till er som söker lägenhet i Stockholm eller någonsin kommer göra det - stort lycka till! Jag vet hur det är!
 
 
 
 
Men allt kunde ju inte gå tipp topp under dagen så mitt plan hem till Göteborg på kvällen blev såklart försenat med cirka tre timmar. Tur att internet finns. 
 
 
 
 
Har äntligen satt mig på planet och fick besök av min favorit: Solen! 
 
 
 
 
...och fick en rätt härlig utsikt över Stockholm på vägen trots allt! Och på den första utsiktsbilden (där man ser Gröna Lund, Djurgården och lite av Nacka) tror jag till och med att jag ser vår nya lägenhet...
 
 

Skåne runt på 20 timmar

Nikon D600 + Nikon 28mm 1,8
 
 
Dagen inann midsommar, även den här härliga tjejens födelsedag, åkte vi ner till Skåne tillsammans och kollade in några locations. Vi åkte drygt 80 mil och bokstavligt talat runt hela Skåne! Det var en jättehärlig dag och vi besökte så himla fina platser. Skåne är allt bra vackert! Det här med att Skåne är platt: en myt! Herrejösses vad vi klättrade över kullar och vandrade över höga klippor. Men det var det värt!
 
Och efter att ha lämnat min lägehet klockan 06 på morgonen så kröp jag ner i min säng igen klockan 02 på natten dagen efter. Ett helt galet dygn, vi fångade verkligen den dagen om man säger så. En hel veckas semester på 20 timmar typ, haha!
 
 

Plötsligt dök solen upp


Nikon D600 + Nikon 28mm 1,8 & Nikon 50 mm 1,4

 
I onsdags fotograferade jag Pernilla i Vasastan här i Göteborg. Det hade regnat hela (!) dagen och jag var så orolig att det inte skulle sluta men helt plötsligt, från ingenstans, kom den här fina kvällssolen fram! Bästa känslan!! Oftast lägger jag inte upp bilder från mina små fotojobb men jag tyckte så mycket om de här bilderna att jag ville visa dem för er också! 
 
Vi gick sedan hem till Pernilla och fotograferade lite i hennes fina lägenhet också, ni kan kika in fler bilder från kvällen på min hemsida → emmagrann.se 
 
 
 

Sitter på en sten vid en sjö i en skog

Modell: Julia Rajkovic  I  Nikon D600 + Nikon 28mm 1,8
 
 
Här sitter jag och redigerar bilder dag ut och dag in! 
Jag klagar absolut inte, det är ju så himla kul och jag vet själv hur tråkigt det känns när jag knappt har några bilder alls att fixa med om dagarna och kvällarna. Det var "längesedan" jag tog några nya bilder dock och jag börjar bli sugen nu, det kliar lite i mina kamerafingrar... 
 
Jag längtar extra mycket till såna här sommarkvällar! När man bara fotograferar för kul och när ljuset aldrig verkar tar slut. Jag älskar det!