Follow

2017-listan

Och helt plötsligt var det bara några få dagar kvar på år 2017, det känns både lite jobbigt och lite härligt på något sätt. Det är alltid kul med ett nytt år tycker jag, jag ser fram emot så mycket saker och det känns som att man får ny kraft. Samtidigt är det lite tråkigt att lämna ett så bra år som jag har haft, ett utav de bästa i mitt liv än så länge. Med många motgångar men också så mycket energi, framgång, utveckling, lycka och kärlek! 
 
Men det nya året är på väg, oavsett om vi vill det eller inte. Så nu tänkte jag börja avrunda det här blogg-året med den väldigt klassiska "listan" som ni alla känner till. 
 
Gjorde du något 2017 som du aldrig gjort förut?
Många saker! Köpt en lägenhet, opererat mig, tältat (+ tältat offroad), badat i varma källor, simmat i en glaciärsjö, fått flera editorials publicerade på magasin online och i tryck, gjort fotojobb för större kunder, varit på spa, sett norrsken, sett midnattssolen, blivit nominerad till Årets Fotoblogg - och vunnit!! 
 
Cirka halv tre på natten i Nordnorge när jag och Johanna hade varit ute och kört och fotat så länge att ingen camping var öppen, så vi fick hitta en ramdom gräsplätt att sätta upp tältet på. 
 

Vilka länder besökte du?
USA, Tyskland, Estland, Norge, Storbrittanien och Island
 
Jag utforskade ödeplatser i Berlin med Mira och Thilda
 
Jag och Philip köpte en tavla av en konstnär på en trottoar i Tallin, den står nu på min TV-bänk
 
Åkte skidor i Hafjell en helg i mars med Pappa, min bror och min syster. 
 
Njöt av solnedgången på en av alla magiska platser på Fotoresan till USA i juni. 
 
Jag och Johanna på toppen av Djevelporten i Lofoten. 
 
En fantastisk kväll på Fotoresan till Island i september. 
 

Är det något du saknade år 2017 som du vill ha år 2018?
Mer egentid på sommaren. I år jobbade jag nästan hela sommaren och även om jag älskar mitt jobb så ledde det till att jag nästan inte fick någon "riktig" sommar alls. Jag var bara hemma på västkusten några få dagar och träffade knappt Philip (och vi bor ihop, haha) för att vi båda reste så mycket i jobbet. Det får det bli ändring på! 
 
Vilket datum från år 2017 kommer du alltid att minnas?
10/10. Min operationsdag. Det finns många andra dagar som betytt mer för mig men just det datumet har fastnat, jag har pratat med så många om just det datumet, både innan och efter. 
 
En gång du grät:
När jag fick veta att jag troligtvis behövde operera knät, exakt samtidigt (!) som Philip ringde och sa att vi hade högst bud på lägenheten vi ville ha och vi behövde skriva på inom någon timme om vi ville köpa den. Det hände verkligen exakt samtidigt och jag ville gråta av både ilska, ångest, glädje och panik. Så det blev en blandning av det hela, på en sten utanför Nacka sjukhus med mamma i telefon. 
 
En mobilanteckning: 
Det blev två. 
 
 

Vad var din största karriärsmässiga framgång?
Jag blev befordrad från att vara fotografassistent till att jobba heltid som juniorfotograf på Studio Emma Svensson vilket gör att jag får jobba mot större kunder och vara med i större fotoproduktioner. Jag jobbar även med Fotoresor på ett djupare plan. Nu är jag med i produktionen och skapar resor och workshops från grunden vilket båda har gjort att jag har utvecklats så otroligt mycket i mitt yrke det senaste året. 

Och din största framgång privat?
Vi köpte en lägenhet! Vilket är mer vuxenpoäng än jag någonsin samlat på mig tror jag. Sedan kändes det som en revolutionerande framgång när jag efter 10 veckor äntligen kunde gå vanligt i en trappa igen efter min operation i knät. Ni där ute som vet hur det är att leva utan ett fungerande ben, stor eloge till er! 

Bästa läsupplevelse?
När jag och Johanna (äntligen!!) nådde toppen av Segla i Norge, det var runt midnatt och allt var bara så magiskt. Jag minns att jag stod där uppe och försökte komma på ett ögonblick i mitt liv som var bättre än just det jag upplevde då, men jag kom aldrig på något. Så, topp-1 bästa jag gjort! 
 
Bilder från toppen, ni kan läsa hela det inlägget här
 

Bästa tv-serie?
Skam, Orange is the new black, Stranger Things, Game of Thrones, Modern Family. 
Samt att jag tittade på hela Grey's Anatomys 14 säsonger (har aldrig sett ett enda avsnitt innan) på cirka 10 veckor. Hehe. 
 
Dina 5 mest gillade blogginlägg 2017: 
- Tips: Så fotar du en stjärnhimmel
- Det häftigaste jag någonsin gjort
- Öppet brev till mitt 14-åriga jag 
- 3 steg: Såhär organiserar jag mina bilder
- Tips: 15 saker du alltid borde ha i din kameraväska

Var du gladare eller ledsnare i år jämfört med tidigare år?
Det känns som att jag har lärt känna mig själv på en djupare nivå. Att jag vet varför jag reagerar på olika sätt nu, som jag kanske inte visste innan. Jag vet inte om det gör mig gladade eller ledsnare, men det har gjort mig mer säker i mig själv. Men over all har jag nog varit gladare. Det har varit ett jättebra år för mig! 
 
Den maträtt du åt oftast 2017?
Säkert pasta av olika slag. Och sjukt mycket dumplings. Väldigt mycket! 
 
Vad gjorde du på din födelsedag 2017?
Jag var i New York med Philip :) 
 
Just på min födelsedag åt vi middag på den här mysiga restaurangen som heter Freemans. (Deras artichoke-dipp är fantastisk!) 
 
 
Högsta önskan just nu?
Att mitt knä läker ordentligt utan komplikationer och att jag blir helt återställd och kommer kunna hoppa/springa/dansa igen snart. 

Vad fick dig att må bra?
Min familj, mina vänner, mina arbetskamrater, foto och god mat! Och såklart Philip, som har varit min trygga pelare, både när jag har haft det väldigt stressigt under perioder och under min sjukskrivning när jag inte orkade gå upp eller ibland hade för lite att göra (och fick ångest över det).

Vem saknade du?
Alla! När jag var i Stockholm saknade jag min familj och mina vänner på västkusten, när jag var utomlands på jobb saknade jag Philip och när jag var sjukskriven i över sex veckor saknade jag mina kollegor på jobbet. 

Planer för 2018? 
Massor! Det händer för det första så mycket nytt och roligt på Studion nästa år, jag har jättemånga nya projekt och fotograferingar inplanerade och jag och Philip håller på att sätta ihop en sommarresa som jag tror kommer bli helt fantastisk. Göra nya saker, saker som jag aldrig gjort förut, prata med nya människor, utmana mig själv fysiskt och psykiskt! 
 
 
Årssammanfattningar tidigare år: 
2016 - 2015 2014 
 

Har jag uppnått mina mål 2017?

 
 
I januari skrev jag det här inlägget där jag listade sju mål jag hade med år 2017. Nu är det bara dagar kvar av det här året och dessa dagar går (för mig) ofta ut på att reflektera över året som varit och sätta nya planer inför nästa år. Så jag tänkte börja med att se hur det har gått för mina mål jag satte för snart 12 månader sedan. 
 
 
Hitta ett nytt fotoprojekt  —
Nja, jag har fotograferat väldigt mycket (mer än något annat år i mitt liv skulle jag tro) men inget större projekt har det blivit. Inte så som jag minns att jag drömde om när jag skrev listan i alla fall. 
 
Lägga mer tid på film √
I slutet på förra året startade jag en Youtubekanal och hade som mål att fortsätta uppdatera och träna och bli bättre på film. Jag har inte uppdaterat så ofta som jag hade velat men jag har definitivt lagt ner mer tid på film och blivit mycket bättre på det. Så kvalitet framför kvantitet här! 
 
Äventyra 
Ja! Alltså jag har äventyrat så mycket det här året. Ni som har hängt med här vet ju att jag knappt hunnit uppdatera på grund av allt äventyrande. Stor check på den!! 
 
Publicera fler tips-inlägg på bloggen 
Jag var så sjukt duktig på det här under första halvan av året (jag publicerade ett nästan varje vecka!) men under den senare halvan har det varit lite segt på den fronten. Men fler inlägg har det definitivt blivit, och fler skall det bli! Vad skulle ni vilja se mig göra ett tipsinlägg om? 
→ Ni hittar alla mina foto- och redigeringstips här!
 
Våga (miss)lyckas mer 
Många saker har gått väldigt bra för mig det här året men jag hade aldrig tagit alla dessa steg framåt om jag inte vågade misslyckas lite också. Känns skönt att se tillbaka och känna att jag har vuxit i det här. Vissa gånger har det gått så dåligt att jag känt att jag inte orkat fortsätta men nu kan jag bara se tillbaka på de ögonblicken och vara glad att det hände, för det gjorde mig till en bättre människa och en bättre fotograf. 
 
Besöka andra delar av Sverige 
Yes! Den här har varit på min lista under flera års tid men jag har aldrig lyckats pricka av den förrän nu! I år var jag hela vägen uppe i Kiruna och på riksgränsen mellan Sverige och Norge. Så himla fint där uppe (men sååå mycket mygg!). 
 
Spara pengar (på riktigt) —
Hahaha, alltså nej. Jag köpte en lägehtet (vilket ju är en investering, blabla, men vilket också har gjort mig luspank pga har köpt inredningsgrejer + har nu ett lån på flera miljoner). Vet inte ens om jag vågar sätta detta på nästa års lista, känns som att det här med att vara sparsam är något man antingen kan eller inte kan. Och jag kan inte. Tips mottages gärna! 
 
 - 
 
Ja men hallå, 5/7 är ju ändå bra jobbat, klapp på axeln till mig!
Men kanske satte jag för enkla mål, nästa år blir det 10 hårda mål för jag känner på mig att jag kommer ha massor av ny kraft och inspiration, det bubblar över inom mig redan, älskar den känslan! 
 

Video från fotoresan till Island 2017

 
 
I veckan lanserade vi Fotoresor internationellt!
Det skall bli så spännande att bygga upp det här ännu mer och få en större publik nästa år. Vi har redan massor av nya idéer och jag tror det kommer bli riktigt bra! 
 
I september i år åkte vi på årets sista fotoresa, till Island. Det var även min allra första gång på Island och jag blev såklart helt blown away som alla andra och är redan såå taggad på nästa års fotoresa dit! Ni kan se några favoritklipp från den resan i videon här ovanför, och vill ni se alla mina blogginlägg från resan (varning för många bilder, haha!) så kan ni klicka här! 
 

Hejdå Stockholm, ses nästa år!

 
 
Idag gjorde jag min sista jobbdag för det här året på Studio Emma Svensson. Jag var iväg och plåtade bloggbilder till Brita Zackari, vilket var väldigt roligt och jag glömde nästan av att jag skulle sitta på ett tåg mot Göteborg ett par timmar senare. 
 
Imorse skulle jag inte vara hos Brita förrän halv elva så jag passade på att ta en promenad genom stan och fotade lite i morgonsolen. Älskar när vintern ser ut såhär och när man faktiskt har tid att vara ute i ljuset, en sån skön omväxling mot alla mörka gråa kvällar och nätter (och dagar för den delen). 
 
Nu sitter jag på det där tåget som skall ta mig hem över jul och nyår. Det skall bli så skönt att få ett par veckor med familjen och vännerna där nere. Jjag tror det var ett och ett halvt år sedan sist jag var hemma fler än 9 dagar i rad, så jag hoppas på att hinna landa och mysa riktigt mycket nu. 
 

Intervju med mig på Instaview

 
 
I söndags kom det ut en lång intervju med mig på Instaview. Det känns så roligt att få vara med på den sidan för jag minns att jag för flera år sedan blev inspirerad av dem som jag såg blev intervjuade där. Jag tycker att det är en bra sida för att hitta nya kreatörer att följa och intervjuerna känns genomtänkta och lite längre än de jag vanligtvis läser. 
 
Här kan ni läsa intervjun med mig!
 
 

Video från vår resa till Lofoten

 
 
God morgon måndag!
Iskalla gråa decembermåndag. 
 
Här kommer en 2-minuters-dos med värme, äventyr och glädje från sommarens bästa ögonblick i Nordnorge med min kära vän Johanna. Det pirrar ordentligt i magen (och i äventyrslusten) när jag tittar på de här små klippen, jag valde att lägga på en musikslinga, men hade ni hört ljusupptagningen hade det varit "OMG JAG DÖR" i princip hela tiden, haha. Det blandat med disneylåtar i bilen och massor av övertrötta skratt. 
 
Vill ni se alla mina blogginlägg från den här resan - klicka här

Julklappsinslagning

 
Det här inlägget är ett samarbete med Daniel Wellington 
 
 
Igår kväll satt jag uppe sent och slog in mina sista julklappar som jag tar med mig hem till västkusten nästa vecka. Jag har alltid gillat att slå in presenter, när jag var liten drömde jag om att jobba i en butik bara för att de fick slå in paket om någon köpte en present. När jag var 17 började jag dock jobba i butik men det var inom badrum och rörmokeri så jag fick bara slå in ett fåtal presenter på de fem åren jag jobbade där, haha! 
 
När jag släpper loss min kreativa ådra så finns det liksom inget stopp. Jag gick ut till skogen igår morse och plockade lite granris som jag snörade fast vid paketen och nu luktar det verkligen jul här hemma. Doftljusen doftar kanel, pepparkakorna ligger framme och mina julklappar luktar julgran. 
 
Har ni inte hunnit köpa era sista julklappar ännu (eller om du är värd en fin klocka själv), så har jag ett samarbete just nu med Daniel Wellington där ni får 15% rabatt när ni använder rabattkoden EMMAGRANN i kassan. Det som är extra bra är att koden går att kombinera med andra erbjudanden och rabatter och det är gratis frakt över hela världen! Plus att de här fina, stilrena presentaskarna är redo att läggas under granen direkt ♥
 
 

De 9 mest gillade bilderna på min Instagram 2017

 
Jag såg att Flora hade lagt upp ett likadant blogginlägg med hennes "Best Nine" från Instagram och jag tycker själv det är roligt att kolla in vilka bilder ni gillar mest så här kommer mina mest gillade bilder 2017! Totalt har jag alltså lagt upp 272 bilder (än så länge) i år och fått över 51 000 likes. Och här är de nio mest gillade bilderna under hela året: 
 
Nionde plats
En fantastisk natt i Yosemite National Park (en tillbakablick från 2016). Har aldrig någonsin sett så mycket stjärnor som den här natten. 
 
Åttonde plats
En av alla idylliska små stugor i Lofoten. Jag vet att jag hade sett exakt den här stugan på en annan instagrambild innan vi åkte till Lofoten och tyckte den var så fin så vi letade upp den på plats. Och den verkar ju ha funkat bra även i mitt flöde. 
 
Sjunde plats
En selfie från Island, jäklar vad jag höll på fram och tillbaka till kameran för den här bilden (hade inte fjärrutlösaren med mig). Calle som var med på resan tog även den här bilden på mig (utan att jag visste det) medan jag höll på, lite kul att se hur annorlunda en bild kan bli från två vinklar och med olika redigering. 
 
Sjätte plats
Också en tillbakablick från 2016, en väldigt snöig vinterdag i Göteborg. 
 
Femte plats
Fantastiska Alabama Hills från Fotoresan till USA i somras. En av favoritkvällarna den resan, och framför allt den med finast solnedgång. 
 
Fjärde plats
Jag, strax efter midnatt, på väg ner från en toppbestigning i Lofoten. Troligtvis det vackraste jag någonsin vart med om. 
 
Tredje plats
Ett eftermiddagsdopp i den Blå Lagunen på Fotoresan till Island. Fotograferad av duktiga Natalie Greppi
 
Andra plats
Bilden jag la upp i onsdags när jag berättade att jag vunnit Årets Fotoblogg 2017 på blogg.se. Woho! Som jag spontan-fotade i mitt kök precis innan jag skulle åka till jobbet, haha! 
 
Första plats! 
Natalie på en äng av bomull, med norrsken och stjärnor över sig. What's not to like? Det här är en utav mina favoritbilder från året så det är kul att ni också gillade den så mycket (bokstavligt talat). 
 
Följ mig på Instagram här
Klicka här för mina 9 mest gillade bilder på Instagram 2016. 
Klicka här för mina 9 mest gillade bilder på Instagram 2015. 
 

Jag vann Årets Fotoblogg 2017!!

 
 
Wow!! Jag vann!! 
 
Av två miljoner bloggar på nordens största bloggportal har alltså jag vunnit Årets Fotoblogg 2017?! 
 
Jag skulle vilja skicka ut ett riktigt stort, varmt tack till alla ni som valde att rösta på mig och min blogg. Till er där ute som läser min blogg, kommenterar, mejlar mig, hejar på mig och ni som jag har fått chansen att träffa och jobba tillsammans med genom sociala medier. 
 
Det här priset är ett så fint kvitto på allt jobb jag har lagt ner på bloggen under åren - och en sån stor kick med ny inspiration att skapa nytt material, fotografera och inspirera ♥
 
 

Tips: 3 sätt att få dina bilder att se mer professionella ut

 

1. Tänk på ljuset innan du tänker på vart du skall ta bilden!

Ett bra mantra att hålla sig till är att alltid tänka på ljuset först och platsen sedan. Minns du det varje gång du höjer din kamera upp till ögat kommer du genast ha en bra bas för att skapa fina bilder.

När du tar ett foto är det första du skall tänka på vart ljuset är i relation till ditt motiv och hur du bäst kan utnyttja det ljuset. Det finns många sätt att ljussätta ett motiv (bakifrån, framifrån, från sidan och så vidare) men vad du använder beror på hur du vill att ditt motiv skall framhävas. Möjligheterna är oändliga! Flytta runt dig själv och ditt motiv – gör en annan vinkel att ljuset blir mer intressant?

Det främsta tipset för att hitta bra ljus är helt enkelt att använda dina ögon. Om personen du skall fotografera knappt kan öppna ögonen för att det är så ljust eller om ditt motiv är i mörker utan att något ljus når dem kommer det inte bli bra. Alltså: om det inte ser bra ut med blotta ögat kommer det inte att se bra ut i kameran.

Om du inte känner dig helt säker på hur du exponerar rätt i sin kamera så skall du undvika soliga dagar (i solen) och speciellt mitt på dagen. Det är mycket svårare att få en snygg bild vid den tiden, bara på grund av solens läge i himlen (över ditt huvud = dåligt). Det gör att skuggorna i ansiktet faller på ett sätt som gör ögon mörka och näsan och munnen går ihop av skuggan från näsan. Om du fotograferar en solig dag är det lättare att hitta en skuggig plats (under ett träd eller i en tunnel) för att få ett mer lättjobbat och stilrent ljus. Molniga dagar är mycket lättare att arbeta med, bara för att solen är diffuserad av molnen som gdå skapar ett mjukare ljus. Men som sagt kan du fortfarande undvika att fota mitt på dagen eftersom att solen fortfarande riktar ljuset rakt uppifrån vilket oftast inte ger det bästa ljuset. När jag har möjlighet att bestämma tillfälle för mina fotograferingar väljer jag nästan uteslutande att fotografera på morgonen eller på kvällen, detta endast på grund av att ljuset är finare och lättare att jobba med. 


Om du verkligen vill ha wow-faktor-bilder, ta dig ut med kameran när solen kommer upp eller går ner – ungefär en timme före solnedgången och en timme efter soluppgången är bäst. Då kan ljuset vara riktigt magiskt. 

 

 

Använd  bländaren på bästa sätt!
Du kan enkelt lägga till en riktigt professionell touch på dina bilder genom att välja rätt bländare för den bild du försöker skapa. Det finns två misstag som nybörjare använder när de väljer en bländare, det första misstaget är att de använder en för liten en bländare (för stort F-nummer) när de fotograferar en enda person eller ett motiv. Detta ger dig ett större område i fokus, men tenderar också att ge dina bilder en ”snapshot”-look. Det beror på att din kamera ofta använder en mindre bländare än du behöver på AUTO, eftersom det inte vet om du fotograferar en grupp människor, ett landskap eller en enskild person.

Det andra misstaget är när du går för långt åt andra hållet, och använder en för stor bländare för det du fotograferar, vilket gör att bara en liten del av bilden hamnar i fokus. Det här är helt fantastiskt om du fokuserar helt och hållet på ett motiv men det är inte så bra om du saknar fokus, även med en bråkdel. Om du fotograferar en person, även om du fokuserar på rätt område, kan det grunda skärpedjupet innebära att du slutar med bara ett öga eller ett öra i fokus. Så se till att använda en något mindre bländare, om du inte är övertygad om ditt fokus och är säker på var och hur du ska fokusera. Fotograferar du till exempel fler än en person och vill ha båda i fokus är det viktigt att tänka på bländaren så att du får fokus hela vägen. 

Vill du läsa mer om inställningar på kameran kan du klicka här! 

 

 

Var uppmärksam!
Nästa sak som kan göra en väldigt stor skillnad för dina bilder är om du gör ett visuellt svep av hela bilden och ser till att det inte finns några distraktioner eller något som drar ögat från ditt motiv.

Om det dyker upp något så kan du se till att snabbt flytta det eller försöka använda en annan vinkel så att du helt enkelt blockerar det. Det kan vara en annan människa i bakgrunden, en vägskylt, skräp på marken, ett träd som sticker upp ur huvudet på modellen eller något annat som kan synas i bakgrunden eller förgrunden på din bild. Ibland kan det vara en sådan liten detalj som gör att en bild känns stökig. 

 

Det årliga pepparkaksbaket

 
 
Så länge jag kan minnas har jag och familjen bakat pepparkakor med mormor och morfar någon helg i december. De två senaste åren har jag inte varit hemma under det årliga pepparkaksbaket men det här året lyckades jag boka rätt helg hemma med familjen! 
 
Det går alltid till på samma sätt. Vi sätter på oss förkläderna som hänger i skåpet, några av dem har mamma eller mormor sytt själva för länge sedan. Morfar kavlar ut den hemmagjorda pepparkaksdegen som han och mormor har gjort, vi trycker ut våra motiv, mormor och mamma gräddar kakorna och så fortsätter det så i några timmar. Vi kanske äter lite av pepparkaksdegen också bara för att den är så god. Mormor kanske lagar en av våra skjortor eller en tröjor vid symaskinen (man passar på när duktiga mormor är på besök) och sedan avslutar vi med att dekorera kakorna med kristyr efter lunchen. 
 
Det är inte många dagar och saker i mitt liv som är konsekventa, ingen dag är den andra lik på jobbet eller i vardagen (och jag trivs väldigt bra med att leva så), men det är något speciellt med julen och de traditionerna som hänger med, som har hängt med så länge jag kan minnas. 
 
 
 
 
 
 
 

Världens bästa Sara

 
 

I helgen var jag och hälsade på familjen hemma på västkusten. Jag och min syster tog bilen till havet på adventsmorgonen och tog lite bilder i soluppgången tillsammans. Det var lerigt och kallt men vi skrattade så mycket åt allt och ingenting att det inte märktes.  

Jag älskar det, att man liksom glömmer allt det jobbiga när man umgås med någon man verkligen tycker om och som gör en glad och varm inombords ♥

 
Juste, innan jag glömmer!
Idag är också sista chansen om ni vill vara med och påverka vem som vinner Årets Fotoblogg, där jag är en av de nominerade. Ni kan gå in på den här länken för att läsa en kort intervju med mig och de andra nominerade bloggarna och klicka här för att rösta! ♥ 

Söker julstämning med en önskelista

 
 
 
Känns som en väldigt klyschig sak att säga men; vad fort tiden går! 
Idag är det december, på söndag är det första advent och plötsligt skall man känna julstämning. Just nu sitter jag på ett tåg ner mot Göteborg med julmusik i lurarna och i helgen skall jag baka pepparkakor med min familj. Så jag hoppas att jag får lite julstämning då. Jag kan redan känna lukten av mormor och morfars hemmagjorda pepparkaksdeg och apelsiner lite för många nejlikor i. 
 
 
 
Adlinks: Powerbank här I Skor här I Skärp här I Halsband här I Fotobok här Träningstights här 
Klocka här I Parfym här I Ram till polaroidbilder här I Polaroidfilm  här I Tröja här 
 
  
Här är några saker jag önskar mig utav tomten i år, kanske det också kan vara tips på julkpappar om du har kört fast och inte vet vad du skall köpa till en person nära dig. Men det jag önskar mig allra mest just nu är att mitt knä blir helt och friskt igen. Och ett besök hos frisören, för herregud vad mitt hår skulle behöva det.