Follow

Fashion Week Stockholm

Nikon D610 + Nikkor 28mm 1,8 + Nikon Speedlight SB-700
 
 
De senaste dagarna har jag hängt mer på Berns Hotel än någon annan stans. Hela Studio Emma Svenssons team var på plats och vi dokumenterade allt som hände, både ute, inne och backstage på nästan alla visningar på Fashion Week. Så himla roligt! 
Jag hängde med Emma Svensson nästan hela tiden och hjälpte henne med hennes egna projekt men jag hann ta några snabba bilder i alla fall, och här kommer några favoriter från dagarna. 
 
Nikon D610 + Nikkor 28mm 1,8 + Nikon Speedlight SB-700
 

Rosa drömmar

 
Nikon D610 + Nikkor 28mm 1,8
 
 
Förra veckan bestod av många sena jobbkvällar, gråa och mörka dagar. Men plötsligt, när jag var ledig i fredags och satt i soffan hela eftermiddagen under en filt (så skönt!) blev hela rummet plötsligt rosa och jag tittade ut genom fönstret och möttes av en vacker rosa-blå-grå himmel. 
 
Så jag ålade mig ur soffan, plockade upp kameran och knäppte några bilder från balkongen. Sexton för att vara exakt. Och här är fyra av dem. Jag tyckte de blev väldigt drömmiga och härliga, sånt man behöver mer av nu under vintern känns det som. 
 

Majken & Stephany

 
 
Retusch: Axel Persson
Hår och smink: Mia Wahlström
 
 
Idag har jag och Mia fullt upp i studion med två nya modeller som hon har sminkat och jag har fotat, det är så himla spännande och roligt! Jag har också testat lite nya ljussättningar i studion vilket kändes extra kul faktiskt för det gick verkligen över förväntan. 
 
Inlägget pryder de sista färdiga bilderna från vår fotografering i december, då vi under den sista halvtimmen slog ihop Majken och Stephany tillsammans i några bilder. Jag tyckte det blev väldigt effektfullt med två modeller tillsammans. Det blir ett helt annat liv i bilderna liksom och det känns väldigt mycket mer utmanande att få till en bra bild vilket är roligt (när det funkar!). 
 
Nu skall jag snart försöka krypa till korgs här hemma för imorgon startar modeveckan här i Stockholm och hela Studio Emma Svenssons team är på plats alla dagar! Hetsigt och stressigt men så roligt! 
 
PS: Kika in på mina Instagramstories (där heter jag emmagrann) för lite behind the scenes från dagens plåtning och på modeveckan de kommande dagarna.
 

Tips: 5 saker att tänka på när du fotar

 
 
VECKANS FOTOTIPS
 
 
Linjer & Horisonter
Fotograferar du landskap eller solnedgången är chansen ganska stor att horisonten hamnar på bild och det finns faktiskt inte mycket här i livet som irriterar min hjärna mer än sneda horisonter, haha. Det är något som ibland är svårt att uppnå direkt i kameran när du forograferar men det finns enkla sätt att fixa det i efterhand i både Photoshop och Lightroom (och nästan alla foto-appar om du fotar med mobilen). 
 
För att göra din bild lite mer intressant kan du också försöka hitta "ledande linjer" i din bild. Alltså linjer som drar betraktarens blick in i bilden och för att skapa ett djup och en dynamik. Typiska bra saker som oftast skapar såna här ledande linjer är vägar, höga hus och alléer. 
 
Skärpedjup
Själv älskar jag bilder med härligt kort skärpedjup och de vackraste bilderna är inte alltid de skarpa! För att få till ett kort skärpedjup behöver du ställa in bländaren så att den är så stor som möjligt och ett bra motiv att träna på är till exempel stadsljus (när det har börjat mörkna) eller att ha ett träd som bakgrund i ett porträtt, eftersom det skapar ljusa "prickar" - det som kallas bokeh. Ni kan läsa mer om kamerainställningar i det här inlägget
 
 
Olika sätt att jobba med skärpedjup i bilden. Samma motiv taget med olika stora bländare på kameran. 
Till vänster: Bländare 1,4, Slutare 1/1250 och ISO 200 = Stor bländare. 
Till höger: Bländare 11, Slutare 1/80 och ISO 200 = Liten bländare. 
 
 
Rörelse
När jag tröttnar på ett motiv eller har svårt att försöka hitta en bra vinkel så brukar jag använda mig utav rörelse i mina bilder. Det kan vara svårt att fotografera rörelser men det är absolut värt att testa. Jag ber ofta modellen att flänga lite med håret eller gå några steg fram och tillbaka för att skapa lite rörelse och liv i bilden. 
 
Sedan kan man ju testa att fotografera med långa slutartider också för att fånga en rörelse i oskärpa, som håret som flänger eller ett vackert vattenfall. Då är det bra att använda sig av stativ och bilderna kan bli helt magiska om man verkligen får till det! Ni kan läsa mer om att fotografera med långa slutartider i det här inlägget
 
 
Olika sätt att jobba med slutartid i bilden. Samma motiv taget med olika lång slutartid på kameran. 
Till vänster: Bländare 1,4, Slutare 1/1250 och ISO 200 = Kort slutartid. 
Till höger:  Bländare 8, Slutare 1/30 och ISO 400 = Lång slutartid. 
 
Avstånd
När du fotar någonting – ta ett steg tillbaka. Ser motivet annorlunda ut därifrån, är det bättre eller sämre? Kanske passar det bättre om du istället tar några kliv framåt och försöker fånga detaljerna. Att gå närmare är ofta ett bra sätt att skapa något mer intressant med motivet. 
 
Ljus
Ljuset är den allra viktigaste delen när du skall ta en bra bild. Det finsn oändligt med bra knep och trix som ger jättehäftiga och fina effekter när det gäller ljus och jag kanske skall skriva ett helt inlägg om just ljus någon gång eftersom att jag har så mycket jag vill säga om det!
 
Du kan låta det lysa in sol genom ett fönster och skapa häftiga skuggor eller solkatter (♥) på väggen. Du kan också fotografera i motljus (som ligger mig varmt om hjärtat), eller med blixt rakt på eller blixt i taket. Det finns som sagt en hel del sätt att ljussätta din bild. Det viktiga är att du alltid skall tänka på att belysa det motiv du har på ett bra sätt. Om du tycker att ljuset är fint så blir det så mycket lättare att skapa bilder. Känner du att något inte riktigt stämmer så är det antagligen ljuset som spökar... 
 
 
→ Läs alla mina inlägg med foto- och redigeringstips här! 
 
 
Gilla gärna inlägget om ni tyckte om det ♥
Och glöm inte att följa mig på Bloglovin  för att inte missa nya inlägg!

Den ikoniska trappan

Nikon D610 + Nikkor 28mm 1,8 
 
 
För några veckor sedan fotograferade jag de här bilderna på Louise till ett blogginlägg jag skrev till Emmas blogg. Vi kände inte alls för att fota utomhus som vi har gjort för det mesta nu i vinter så jag kom att tänka på den här trappan (som typ alla bloggaren redan har varit och fotat i) och vi bestämde oss för att åka dit eftersom att ingen utav oss har varit där förut. Jag har tidigare bott typ 50 meter från den här trappan (under hösten 2014) utan att veta att den låg så nära, haha! 
 
Jag fattar ju varför bloggarna har varit här, det är en häftig plats. Och fantastiskt ljus med fönster åt alla håll! Jag fick lite lust att plåta något mer galet där någon gång. Det hade nog blivit rätt bra mot en så clean men cool bakgrund. 
 

Frågor & Svar

Min GoPro Hero 4 Silver som jag använder när jag vloggar. Här vid otroligt vackra Mono Lake i USA. 
 
 
Vad använder du för kamera när du gör vloggar? 
Jag använder mig utav min Gopro Hero 4 Silver för det mesta och ibland min Nikon D610 när jag gör videos till min Youtubekanal
 
Angående det här inlägget:
Ett tag var jag helt inne på att jag skulle lära mig fota stjärnor, försökte ett par gånger, men sedan blev det sommar eller nått. Jag har inte försökt på länge i alla fall, men jag fick inte riktigt till det. Jag fattar inte hur man gör det bra? För jag har läst överallt, så som du beskriver så himla bra (!) i inlägget, så har jag gjort. Så varför funkar det inte? Blir så frustrerad! Kanske har det varit för ljust, även då det känts mörkt, jaja, har du något mer tips är jag idel öra!
Hmm... nu vet jag inte vad som gick snett för dig men när jag har testat innan så har det blivit dåligt på grund av att det var för ljust, som du säger! Man måste ta sig till en väldigt mörk plats för att det ska funka, och helst med ett väldigt ljuskänsligt objektiv! Sedan går det inte varje gång, du skulle bara veta hur många gånger jag fick försöka innan det gick rätt! Fortsätt kämpa på!
 
 
 
Såhär kan det se ut när man jobbar i team i fotostudion (fotat av Alma Bengtsson). 
 
 
Tycker det är så väldigt kul och intressant att se hur foto-team jobbar. Blir faktiskt väldigt sugen på att jobba som fotograf, det enda som alltid håller mig tillbaka är ju det där med hur mycket jobb man får och hur ens ekonomi kan se ut. Jag är så nojig för att jag skulle stå en dag och inte fått in tillräckligt i lön för att klara hyran eller liknande någon månad. 
Jag var exakt där du är i tankarna, för kanske 3-4 år sedan. Så orolig över vad jag gav mig in i, men samtidigt kunde jag inte se mig själv göra något annat så jag satsade helhjärtat! Jag har såklart gjort misstag och kanske tagit jobb som jag inte var 100% säker på att jag skulle klara av, fått mejl med kritik i efterhand och funderat på om jag skulle kunna leva på detta. Men jag gav liksom aldrig upp, oavsett hur dålig jag kände mig i vissa situationer. Och jag tror att det är allt som betyder något, att fortsätta kämpa och tro på sig själv. För då kan du komma exakt hur långt du vill i livet! 
Pengarna betyder såklart något, men långt ifrån allt! Jag har levt på lånade pengar, ätit spagetti till middag i 2 veckor för att spara och ligger just nu back ett par tusenlappar - allt för att jag satsade på det jag ville göra. Men jag har heller aldrig varit lyckligare än jag är nu! 
 
Kan du inte framöver skriva ut vad du fotar med och inställningar när du lägger upp bilder? 
Jag har tänkt den här tanken förut men eftersom att jag fotograferar manuellt så har jag oftast olika inställningar för varje bild, eftersom att ljuset kanske ändras lite eller om jag vill ha mer skärpedjup om jag går närmare motivet. Så det skulle bli väldigt svårt att skriva ut inställningar varje gång eftersom att jag konstant ändrar och byter när jag fotograferar. Om det finns någon speciell bild du vill veta inställningarna på så kan jag absolut kolla upp det, det är bara att fråga!
 
Jag undrar om du skulle kunna förklara hur en extern blixt som man fäster på kameran fungerar? 
Vad kul! Det kan jag göra! Jag börjar skriva på inlägget direkt så blir det "Veckans Fototips" inom kort! Ni får gärna komma med fler förslag i kommentarsfältet på vad ni vill att jag skall skriva om i kommande tips-inlägg. 
 
 
Exempel på en bild jag fotade med en extern blixt under Fashion Week i Stockholm i höstas. Jag skall berätta mer om hur man använder en extern blixt på bästa sätt i ett kommanade inlägg! 
 
 
Juste!
Jag får ofta mycket frågor kring Fotoskolan STHLM och utbildningen som jag gick där. Jag var med i en podd förra veckan där jag berättade typ allt man kan tänkas vilja veta om skolan, antagningen, vad jag gör nu och massor av annat kring blogg, instagram och så! Den heter Fotopodden och finns på iTunes, eller så kan ni kolla in hemsidan där den också finns att lyssna på! Den hittar ni → här!
 
Vill också (än en gång) passa på att tacka för alla fina ord, mejl och kommentarer jag fått efter min medverkan i podden. Ni är så himla fina, och jag blir taggad och inspirerad att skapa nytt när ni peppar så mycket! Det är lätt att se förbi alla likes och glömma bort att ni faktiskt sitter där bakom er egen skärm och läser, gillar och kommenterar. Det är så himla häftigt att ni alla finns på riktigt liksom! 
 
 
Fortsätt kommentera era frågor och funderingar så svarar jag på dem i kommande Frågor & Svar inlägg! 

Tips: 5 fina fotolocations på vintern

 
 
VECKANS FOTOTIPS
 
 
På vinterhalvåret känns det alltid svårare att hitta fina locations att fota på, speciellt när det inte är någon snö och allt bara känns mörkt och slaskigt. Så här kommer en lista på mina favoritlocations när den här delen av världen känns för grå och tråkig att fota på. 
 
 
 
1. I mörkret med blixt 
Istället för att se mörkret som en nackdel kan du utnyttja det! Ta med en blixt (eller hitta en lampa i närheten) och ta lite snygga porträtt på stan till exempel. Det kan bli snyggt med kort skärpedjup så att du får mycket stadsljus-bokeh i bakgrunden. 
 
Utrustning: Nikon D610 + Nikkor 28mm 1,8 + Nikon Speedlight SB-700
 
Utrustning: Nikon D610 + Nikkor 28mm 1,8 + Nikon Speedlight SB-700
 
 
2. Stranden/Havet
Ta på dig lite extra kläder och ta dig ut till havet (eller en strand vid en sjö kanske?). Fotograferar du ut mot vattnet, bland klipporna eller på sandstranden så är det ingen som ser att det egentligen är superkallt och halvslaskigt. Superbra location även på tidiga våren när träden fortfrande är "fula" och ännu inte fått sina nya löv - men varning för iskalla vindar! 
 
 
Utrustning: Nikon D600 + Nikkor 28mm 1,8
 
 
3. Snygga väggar
Hitta snygga väggar att fotografera mot. Kanske en sliten betongvägg eller en snygg graffitivägg? Eller bara en husvägg? Då slipper du få med tråkiga nakna träd eller brunt gräs och slask = woho! 
 
Utrustning: Nikon D600 + Nikkor 50mm 1,8
 
 
4. Grustag
Så länge det inte är allt för slaskigt kan ett helt vanligt grustag bli väldigt fint på bild, även på vintern! Se till att åka dit när det inte är någon som jobbar bara, helger brukar fungera bäst! 
 
 
Utrustning: Nikon D610 + Nikkor 28mm 1,8
 
 
5. Granar
Såklart är det allra finast när snön ligger på grenarna men har du ingen tur med snön så funkar även granar och granskogar på vintern. Granar håller sig fina året om och man får också en så härlig vintrig känsla med dem i bilderna tycker jag. Det ser så mysigt ut! 
 
Utrustning: Nikon D600 + Nikkor 28mm 1,8 
 
Utrustning: Nikon D610 + Nikkor 28mm 1,8 
  
 
Gilla gärna inlägget om ni tyckte om det ♥
Och glöm inte att följa mig på Bloglovin för att inte missa nya inlägg!
 

Konferens på Yasuragi


Här ser ni alla mina fina arbetskamrater på Studio Emma Svensson (förutom Emma S då). 


Den här veckan startade med två dagar på Yasuragi tillsammans med hela teamet från Studio Emma Svensson. Vi hade konferens och hängde i spat, åt massor av god mat, konferensade, spaáde lite till, var på yoga, åt lite mer och hängde i spat lite till. 
 
Det var verkligen två välbehövliga dagar för oss alla efter stressiga veckor efter jul. Och kommande stressiga veckor med mycket att göra. Det är verkligen ett fint gäng jag har hamnat med här på jobbet ♥
 
Resten av den här veckan går åt till retusch och mer och mer retusch, lika så nästa vecka som det ser ut nu. Men det är ändå lite mysigt att vi sitter allihop i studion tillsammans, det händer nästan aldrig att vi träffas alla samtidigt eftersom att vi ofta är ute på fotojobb eller uppdrag på dagarna och kvällarna. 


Nikon D610 + Nikkor 28 mm 1,8
 

Behind the Scenes med MQ

Behind the scenes med MQ
 
 
Den här veckan kom MQs nya kampanj upp på deras hemsida och i butiker runt om i landet. Det var Emma som plåtade den och jag assisterade henne under de två dagarna. Det var fantastiskt roligt (och lärorikt) att få vara med på en sån stor kampanjplåtning, att få se hur allt går till och träffa alla duktiga männsikor som är med på en sån produktion. 
 
Jag assisterar ofta Emma på stora och små kampanjplåtningar under veckorna, men jag får sällan dela med mig utav allt det roliga på sociala medier på en gång eftersom att det är hemligt. Den här fotograferingen gjorde vi i november och vi har gjort en del roliga grejer efter det också. Tycker ni att det är kul att se vad jag gör på jobbet, eller känns det tråkigt att läsa om? Ni kan väl gilla inlägget om ni vill se fler bilder från vad jag jobbar med på Studio Emma Svensson! ♥
 
- Inlägget innehåller adlinks

Hemma hos oss

Nikon 610 + Nikkor 28mm 1,8
 
 
Nu är det ett halvår sedan jag och Philip flyttade upp till Stockholm "på riktigt" och startade ett nytt liv här och under den här tiden har jag fått flera kommentarer och önskningar om att visa upp vart jag bor. Förra helgen fick jag äntligen lite tid över (när det var ljust ute) att ta bilder på vår lägenhet i lugn och ro, samtidigt som jag streck-tittade på tredje säsongen av Skam, hehe. 
 
Så här över kan ni se en liten översikt och några utav mina favoit-detaljer från vårt hem. Vi bor inte så stort men vi trivs bra och utsikten är ju magisk, vilket är ett stort plus. 
 
Och i samarbete med lightboxdeco.com har jag fått hem den supersöta A4-ljusboxen (som syns i några bilder här över) som man kan byta och välja text i. Jag har inte riktigt bestämt mig vart jag vill ha den ännu, men den går på batterier så den är väldigt enkel att flytta runt. Visst är den fin?
 
 
 
Gilla inlägget om ni vill att jag gör en "house-tour" video på min Youtubekanal

Stjärnan

 
 
Foto: Emma Grann 
Retusch: Axel Persson
Modell: Majken E Oh My Management
Hår och smink: Mia Wahlström
 
 
Det här är min favorit-look från studiofotograferingen jag hade i december. Jag älskar stjärnan! Vi alla var så kära i den här looken under fotograferingen att jag hade fler bilder på minneskortet än jag någonsin skulle kunna välja mellan efteråt, hehe. Och Majken åkte hem på tunnelbanan med stjärnan kvar i ansiktet, så himla kul!
 
Idag hade jag en snabb fotografering i studion tillsammans med Mohammedi Al-Debis också. Det kändes som att vi var så kreativa och bilderna blev riktigt bra! Ni kan nog fortfarande se lite behind the scenes på min Instagram-story (emmagrann). 
 

Tips: 15 saker du alltid borde ha i din kameraväska

 
 
VECKANS FOTOTIPS
 
 
Förra året skrev jag den här listan till Emmas blogg och hittade den nyligen igen när jag läste igenom gamla inlägg där. Jag tyckte att den var relevant och bra fortfarande så jag delar med mig av den här också för er som missade den. 
 
Det är inte bara viktigt att ta med sig kameran och rätt objektiv när man skall fotografera utan det finns en hel del andra grejer som kan underlätta och faktiskt rädda en fotografering. Så här kommer en lista på sånt som du alltid borde ha i din kameraväska!
 
Putsduk för objektiv
”Must-have” i kameraväskan! Smutsigt objektiv = smutsig bild.

Extra minneskort
Ta med två extra, eller tre. Man vet aldrig om du kanske tappar ett, ett slutar funka eller om du på vägen hem ser något du verkligen vill ta kort på och dina andra minneskort är fulla!

AA batterier
Det som man alltid behöver när man inte har det! Till blixten, synken eller allt vad det nu kan behövas till. Jag brukar ha minst ett 6-pack med mig i kameraväskan.

Extra kamerabatterier
Utan batteri i kameran kommer du inte så långt så se alltid till att ta extra batterier med dig!

Batteriladdare
Ibland räcker det inte med extra batterier, så se alltid till att du har med dig laddaren också, du kommer tacka dig själv i efterhand!

USB-sladd
Kanonbra om du plötsligt måste lägga över bilderna till en dator eller liknande!

Tejp
Många gånger är tejp den enda och bästa lösningen på problemet, så se alltid till att ha en rulle i väskan.

Fjärrutlösare
Det perfekta lilla verktyget om du till exempel skall fotografera med lång slutartid (för att förhindra rörelseoskärpa) eller om du vill ta en bild på dig själv eller kanske hela kamerateamet utan att någon skall behöva stå bakom kameran? En smidig liten pryl som knappt tar någon plats i väskan men som kan vara till stor nytta!

Enkrona
Det perfekta verktyget att skruva åt stativ med - och det tar ingen plats! 

(Hyfsat stor) Plastpåse
Har du ingen assistent med ett paraply? Se till att du har en kasse undanstoppad i kameraväskan om du skulle råka ut för ett oväntat regnoväder, vilket inte är så ovanligt. Allt du behöver är ett hål i påsen för objektivet, och vips så har du ett billigt sätt att hålla kameran torr och ändå få din perfekta bild.

Våtservetter
En liten förpackning med våtservetter kan vara en livräddare. Perfekt för rengöring av dina händer, torka smuts av kläder (du vet aldrig vad som kan hända) eller om du försöker att äta en glass med en hand och hålla kameran i den andra, de är perfekta för att torka droppar av kamerahuset!

Klämma
Man vet aldrig när man kan behöva en schysst klämma! För att snygga till ett klädesplagg, för att sätta upp din reflexskärm eller för att hålla något annat på plats, det är en fiffig uppfinning som kan rädda dagen.

Sy-kit
Fotograferar du till exempel bröllop eller mode så kan du bli utsedd till dagens hjälte om du har ett sy-kit i väskan!

Tops
En mycket behändig uppfinning! Perfekt (till exempel) för att torka bort droppar av sås om du fotograferar mat eller för att snabb-fixa sminket om du fotograferar människor.

Vattenflaska!
Är du inte 100% säker på att den inte läcker så kanske du inte skall stoppa den inuti kameraväskan, men har du möjlighet – ta med vatten! Uttorkning rekommenderas inte!
 
 
 
Gilla gärna inlägget om ni tyckte om det ♥
Och glöm inte att följa mig på Bloglovin  för att inte missa nya inlägg!
 

Min nya kameraryggsäck

 
Nikon D610 + Nikkor 28mm 1,8
 
 
Kolla in min nya kameraryggsäck!
Alltså kolla!! Mina pupiller formades om till små hjärtan när jag fick den här ryggsäcken i (en lite försenad) julklapp. Den har både plats för mina kameragrejer (i tryggt förvar), ett fack för min 15" laptop och två extra fack (+ de på sidorna) för annat man vill ha med sig. Och den är jättefin = så mycket materiell lycka!
 
Ryggsäcken är av märket ONA, och jag har även deras lilla kameraväska som är perfekt när jag bara skall ta med en kamera och ett objektiv. Men jag har saknat att kunna ta med fler grejer utan att väskan sprängs, och min stora laptop i samma väska, så när jag hittade den här kändes det så himla bra. 
 
Tack världens bästa mamma och pappa ♥
 

Från ett snöigt Södermalm

 
 
 
Nikon D610 + Nikkor 28mm 1,8
 
 
Herregud vad kallt det har varit! 
Förra veckan var det riktigt kallt i Stockholm, riktigt riktigt kallt. En utav de där kalla kvällarna tog jag en promenad på stan efter jobbet och fotade lite tills mina fingrar och min näsa frös till is. 
 
Även om det inte är så praktiskt med snö i storstäder så är det ändå väldigt vackert och jag kan inte låta bli att tycka om det, även om bussen är sen, alla är blöta och jag halkade på en stor isläck...
 

Gabriella Juhlin Womenswear

 
 
 
 
 
 
Designer och stylist: Gabriella Juhlin
Modell: Scarlet S / MIKAs
Hår och smink: Sally Abduljabar
Fotoassistenter: Alma Bengtsson och Erik Ögnelooh
 
 
För ett par veckor sedan fotograferade jag hela Gabiella Juhlins nya klädkollektion tillsammans med ett fantastiskt härligt team männiksor som alla är listade här ovanför. Nu är bilderna äntligen klara och här är mina personliga favoriter från dagen. 
 
Jag har också lagt upp en ny video på min Youtubekanal där ni kan följa med behind the scenes under den här fotograferingen. Klicka här för att komma till den! 
 

Tips: Så fotar du en stjärnhimmel

VECKANS FOTOTIPS
 
 
En sak som faktiskt är lättare att fotografera under vinterhalvåret är ju stjärnhimlen. Jag fick många frågor om hur jag fångade den här bilden i Yosemite i höstas och tänkte förklara ungefär hur det går till när man skall fotografera en stjärnhimmel. Jag är absolut inget proffs men det är faktiskt lättare än man tror! 
 
 
Du behöver 
- Kamera (som du kan ställa in manuella inställningar på)
Ett så vidvinkligt och ljuskänsligt objektiv som möjligt. 
- Stativ 
- Fjärrutlösare (går också att använda sig utav självutlösaren på kameran om du inte har någon) 
- Ett riktigt mörkt ställe och en stjärnklar himmel (lättast när månen inte är framme). 
 
 
Inställningar på kameran
Anledningen till att det är bättre att ha ett vidvinkligt objektiv är både för att du får med fler stjärnor och för att de oftast har bättre stabilisering (så att bilden inte blir skakig). Jag har kört med mitt Nikon 28mm 1,8. 
 
ISO
Ställ in ett högt ISO. Lite sådär så att det gör ont i kroppen liksom, haha! Jag brukar sällan gå över 1000 i ISO när jag fotar men skall du fånga en stjärnhimmel på det här sättet måste du ha minst 3200 ISO, antagligen ännu högre. Här kan du testa dig fram vad som funkar på just din kamera. 
 
Slutartid
Den måste vara lång (därav stativ), men du kan inte heller gå så långt som 30 sekunder för då har jorden faktiskt hunnit snurra såpass långt att du får oskärpa i stjärnorna på grund av det (så coolt ändå!). Jag har kommit fram till att ungefär 15 sekunder funkar bra, ibland kanske 20 sekunder i nödfall. Anledningen till att du behöver en fjärrutlösare/självutlösare till kameran är för att kameran skakar såpass mycket när du själv trycker av kameran att det kommer bli rörelseoskärpa i bilden, så därför är det bäst att använda sig utav en fjärrutlösare eller självutlösaren på kameran för att du inte skall behöva röra kameran när bilden tas. 
 
Bländare
Ställ in din kamera på en så stor bländare som möjligt, alltså 1,8 i mitt fall. Detta för att få in så mycket ljus som möjligt under den tiden som bilden tas. Det här gör det ju dock svårt att ställa in fokus rätt. 
 
Fokus
Ställ in kamera och objektiv på manuell fokus. Sedan drar du fokuset till evighetstecknet (∞) på ditt objektiv och drar sedan tillbaka det lite grann (kanske 3-4 millimeter) för att fokuset skall bli rätt. Jag vet inte varför det är såhär men efter mycket testade fram och tillbaka så har jag kommit fram till den här metoden. 
 
 
Gör såhär 
Ta dig till en riktigt mörk plats, det skall inte finnas lampor, ljus eller städer så långt ögat kan nå. När jag tog de här bilderna i Yosemite såg jag inte ens bilen som stod några meter ifrån mig, det var så galet mörkt! 
Sedan sätter du upp ditt stativ och vinklar kameran åt det hållet du vill ta din bild och ställer in inställningarna. Sen klickar du av på din fjärrutlösare och står där och fryser och väntar i 15 sekunder innan du kan kolla hur bilden blev (mössa och vantar rekommenderas!). 
 
Blir bilden för mörk kan du höja ditt ISO eller möjligtvis ta en lite längre slutartid. Blir bilden för ljus kan du bara sänka ISO-talet tills det känns bra. 
 
Hoppas at ni förstod och blev sugna på att testa! Själv blev jag peppad på att dra ut och fotografera stjärnor snart igen faktiskt. Jag hoppas på någon stjärnklar himmel snart igen då! 
 
 
 
Gilla gärna inlägget om ni tyckte om det ♥
Och glöm inte att följa mig på Bloglovin för att inte missa nya inlägg!

Statement Necklace

 
Nikon D610 + Nikkor 28mm 1,8 
 
 
En molnig eftermiddag någon gång mellan jul och nyår plockade jag upp kameran (efter några dagars paus) och jag och Sara tog en promenad till skogen. Vi hittade flera fina ställen, grusiga stigar och klippor med utsikt över vår lilla by men det slutade med att vi fotade inne i en gran instället, haha! 
 
Men det blev ju också fint. Det här stora halsbandet behövde lite mysiga grenar och kort skärpedjup för att "poppa" ordetnligt kände jag - så att ni kan se de fina detaljerna! Halsbandet kommer från Happiness Boutique och är bara ett av många fina smycken som finns på deras sida. Jag tyckte det passade så fint med den här spräckliga skjortan att jag nästan snodde med syrrans skjorta hem till Stockholm, hehe...
 
I sammarbete med Happiness Boutique
 

Tre favoriter

Solnedgången vid Half Dome i Yosemite National Park. 
 
 
Nu har jag äntligen (alltså äntligen!) redigerat klart alla mina vloggar från USA!
Det blev ju en liten (typ två månaders) paus där när vi precis kom hem, eftersom att jag hade ganska mycket jobb och annat inplanerat under de veckorna. Men nu är alla videos uppe på min kanal (för er som vill "titta klart" på min resa) och här nedan ser ni mina tre favoriter från resan. Speciellt Yosemite, jag kollade på den vloggen för första gången nu sedan jag gjorde den i höstas och började nästan gråta. Det var verkligen en så fin och helt magisk dag! Jag är så sjukt lycklig att jag antagligen skall få besöka den här platsen igen i juni ♥
 
 
 
 
 
 
 
 Nu skall jag sätta mig och titta igenom hela resan i ett svep! Så kul att ha det på film! 

Mina mål 2017

 
 
Jag tyckte att det var så kul att läsa igenom mina tankar om hur jag ville att mitt 2016 skulle bli att jag skrev ihop en liten lista om vad jag vill uppnå i år också. Det är kanske inte löften utan mer riktlinjer och tankar kring hur jag skulle vilja att mitt 2017 blir. Det blev tio punkter förra året, vilket tydligen var lite svårt att uppnå så jag satsar på sju lite större mål istället. 
 
 
Mina mål 2017
 
Hitta ett nytt fotoprojekt  
En punkt som fick hänga med från förra årets lista eftersom att jag inte tycker att jag har uppfyllt den till de kriterier jag tänkte. Jag vill göra en genomtänkt och fin bildserie eller ett projekt av något slag. Har några små tankar och idéer men inget konkret ännu. Hoppas verkligen att jag hittar inspirationen till det. 
 
Lägga mer tid på film 
Jag har så smått börjat filma lite mer, och startade en Youtubekanal förra året som jag planerar att fortsätta uppdatera under året. Jag kanske inte är ett proffs på film men jag tycker att det är väldigt kul att titta tillbaka på film, på ett annat sätt än bilder. Så mer film år 2017 tack!
 
- Äventyra
Små äventyr, stora äventyr, korta eller långa. Jag vill ut och hitta på fler saker! Det är så enkelt att bara åka hem efter jobbet och sätta sig i soffan, eller sova bort hela helgen. Men det finns så många timmar att hitta på roliga saker, jag vill utnyttja fler av dem. 
 
- Publicera fler tips-inlägg på bloggen
Japp! Jag tänker faktiskt satsa på ett i veckan!
Jag vill bli bättre på att dela med mig utav mina tips och trix här på bloggen för jag vet själv hur kul jag tycker det är att läsa andras fototips, både stora och små! Så skriv gärna en kommentar om vad ni vill veta mer om. Inställningar på kameran? Redigering? Hårddiskar? Studiofoto? Blixtar? Locations? Före/Efter? Videos? 
→ Ni hittar alla mina foto- och redigeringstips här!
 
- (Miss)lyckas mer
En sak som min gamla gymnasielärare alltid sa (om och om igen!) var hur viktigt det är att totalt misslyckas ibland. Jag är en sån perfektionist när det gäller mina kreativa sidor (exempelvis kan det vara kaos hemma i lägenheten men min Instagram är alltid städad och genomtänkt) och jag vill alltid leverera det absolut bästa jag kan. Det gör ofta att jag faller tillbaka i samma spår och gör och fotar saker som jag redan gjort hundra gånger förut, för jag vet att jag kan göra det bra och jag vet att jag får många likes om jag lägger upp en viss typ av bilder. Men jag lär mig ju inte så mycket av det, och det absolut roligaste är ju att utvecklas! Så jag har bestämt mig för att misslyckas oftare. Att testa nya spänannde sätt att göra och se på saker för att se hur det går. 
 
Besöka andra delar av Sverige 
Också ett mål som jag inte jobbade med så mycket under förra året men som jag hoppas att jag kan uppfylla i år istället. Fast nu är jag lite mer sugen på Norge istället faktiskt, men vi får se! Kanske hinner med båda? 
 
- Spara pengar (på riktigt)
Sista punkten. Kanske för att den är viktigast, kanske för att jag ville skjuta upp det lite...
Efter USA-resan jag gjorde i höstas är mitt bankkonto inte så sprudlande glatt faktiskt, så jag skall verkligen börja tänka på det här. Jag skall sätta upp mål och delmål för mig själv och verkligen försöka hålla det. Från och med imorgon då....för jag och Philip bokade precis en resa till New York, hehe. 
 
 
 
 
Det är så sjukt spännande att jag om knappt 12 månader skall sitta och pricka av den här listan, då helt medveten om vad som har hänt under året och nu har jag liksom ingen aning! Känns som ett nytt långt kapitel skall skrivas, och jag kan knappt vänta!
 

Kungsgatan 33

 
 
 
Nikon D610 + Nikkor 28mm 1,8 + Nikon Speedlight SB-700 
 
 
Under november och december fotograferade jag ovanligt mycket outfits och bloggare på Stockholms gator och torg (och trapphus). En av dem är Louise, vi har verkligen fått feeling och har fotograferat mer än vanligt den senaste tiden. Jag brukar ju vanligtvis inte lägga upp outfit-bilder jag tar på andra bloggare men den här fotograferingen var så himla rolig och speciell! Louise har själv designat klänningen och vi fotade så sjukt mycket bilder att minneskortet blev helt varmt och överhettat, haha! 
 
Vill ni se fler bilder från den här fotograferingen så kan ni klicka in på Louise blogg, där det lär komma fler bilder inom kort också. Både jag och Louise bestämde oss för att göra fler såna här roliga fotograferingar tillsammans, med hennes egna designs och på coola locations instället för de "vanliga" outfit-bilderna vi brukar ta tillsammans! Vi både bubblade av adrenalin den här kvällen för att vi hade så kul!