Follow

Fototips när du backpackar genom Australien

 
 
HÄR KOMMER ETT LÅNGT INLÄGG MED TIPS PÅ FOTOPLATSER I AUSTRALIEN
..med inslag av många Backpacker-tips
 
 
År 2014 gjorde jag världens bästa resa genom Australien med en av mina bästa vänner, Olivia, och nu är det nästan exakt fyra år sedan vi åkte på den resan. Fyra år! Jag kan knappt fatta att det har gått så lång tid. 
 
Jag började gå igenom min gamla hårddisk från den här resan under min sjukskrivningsperiod i höstas och hittade massor av bilder jag varken hade redigerat och vissa som jag ville redigera om lite. Det har hänt så väldigt mycket med min bildstil sen den tiden (ni kanske inte märker av det lite mycket som jag, eller?). 
 
Och eftersom att jag fortfarande tänker på den här resan, alla upplevelser och platser, människor, fester, stränder, himlar och drömska landskap ganska regelbundet så tänkte jag att jag skulle skriva ihop ett blogginlägg med mina bästa fototips på vad ni inte får missa om ni skall göra en liknande resa genom Australien någon gång. 
 
 
 
 
Hur vi reste
Vi reste från Melbourne i söder till Cairns i norr under sju veckors tid och gjorde nio stopp längs vägen. I ordningen: Melbourne, Canberra, Sydney, Byron Bay, Brisbane, Surfers Paradise, Hervey Bay, Fraser Island, Airlie Beach, Whitsundays, Carins. 
 
Vi reste med Greyhoundbussar och bodde på olika hostels längs vägen som vi bokade innan resan började. Men många vi träffade bokade under tiden också och vi ändrade oss lite under tiden och det gick fint att byta då med. Men för oss kändes det skönt att ha en ganska planerad rutt så att vi inte skulle bli kära i första staden och stanna där i två veckor (vilket skulle hänt annars, haha). 
 
 
 
MELBOURNE
En stad jag inte visste så mycket om när jag tog flyget ner dit för att möta upp Olivia som redan hade bott i Australien i flera månader när jag kom ner. Men den tog mig med storm och vi gjorde allt vi kunde tänkas hinna med under de få dagarna vi var där. Här är några fotofavoriter. 
 
 
Wirrawilla Rainforest Walk 
En utav de första grejerna vi gjorde i Melbourne var att besöka den här fantastiska platsen. Vi promenerade runt i den här regnskogen i flera timmar och bara njöt. Sedan var vägen hem genom mysiga småstäder med unika butiker och god mat, verkligen en fin upplevelse jag inte tycker att man skall missa bara för att det är en liten bit från stan. 
 
 
 
- The City
Ja, Melbourne var en utav favoritstäderna att hänga i. Så himla fin arkitektur och spårvagnarna som körde runt en till alla fina hörn av stan. 
 
- Luna Park 
Om ni har tid över är det här absolut ett roligt stopp. Vi gick aldrig in, men bara fasaden var ju kul att få med på bild! Och en promenadsträcka bort kan man se vilda pingviner vid hamnen - värt!
 
 
 
- Melbourne Zoo
 Vi avslutade vår resa genom Melbourne med en tripp till djurparken. Där kunde man klappa Wallabies på det enorma område där de bodde vilket var mer värt än allt annat och det är typ det enda jag kommer ihåg från parken för att jag älskade det så mycket. 
  
 
CANBERRA
 Huvudstaden i Australien och det var ungefär det enda coola med den staden. Vi stannade mest för att kunna "pricka av" huvudstaden och för att bussfärden från Melbourne till Sydney skulle bli så fruktansvärt lång utan stopp. Så efter cirka nio timmar på en buss var det rätt skönt att sträcka på benen och gå en promenad i Canberra. Det var en fin morgon och vi spelade lite kort på en brygga vid vattnet men något fotostopp blev det inte. Så skall ni till Australien för att ta snygga bilder är det här ingen höjdare. Vi tog nästa buss till Sydney några timmar senare... 
 
 
 
SYDNEY
Fem buss-timmar till och vi var i Sydney! Här är mina fotofavoriter: 
 
 
- Harbor Bridge
Såklart, en klassiker. Det går ju inte att missa om du spenderar en dag i Sydney. Den är lika fin på natten som på dagen och passa även på att ta en tur över den om ni får tid för fin utsikt över vattnet och Sydney. 
 
 
 
- Manly Beach 
Efter en härlig båttur från Sydneys hamn kan du vara i Manly Beach, som jag gillade väldigt mycket. En lite lugnare och inte lika turistig plats som många andra. Men minst lika vackert! 
 
 
- Bondi Beach 
Såklart måste ni besöka Bondi om ni nu tagit er hela vägen till Sydney. Ett tips är att ta en buss och hoppa av några ststioner tidigare för att få chansen att ta en lång promenad längs den vackra strandpromenaden för att sedan anlända till Bondi. Drömmigt!
 
Andra Sydney-tips: Darling Harbor, Botanical Gardens, Queen Victoria Building och såklart Operahuset (passa också på att åka dit på kvällen, då är det är upplyst, väldigt vackert och inte lika mycket turister). 
 
 
BYRON BAY
Byron Bay tog liksom tag i mitt hjärta på något sätt. På kartan ser det inte ut att vara mycket till stad, och det var det liksom inte egentligen. Men mentaliteten, stranden och bara känslan jag fick av den här staden är något jag fortfarande kan gå runt och tänka på. 
 
 
- Stranden
Vill man fånga bilder på surfare är ju detta en utav de bästa platserna! Så många surfare! Ett tips är också strandpromenaden mot Cape Byron Light som går längs med vattnet. Jättefin utsikt. 
 
 
 
Andra tips: om ni promenerar längs med den stora gatan så kommer ni gå förbi The Rainbow Shop och det är verkligen värt en kik! Så härlig affär, jag tror vi köpte grejer där varje dag, haha! Annars, väldigt mysig stad med många fler mysiga butiker och caféer att upptäcka. Hade velat spendera mer tid här någon gång. 
 
 
BRISBANE
När vi kom till Brisbane var det regnigt och kameran fick stanna i väskan för det mesta tyvärr. Vi var i stan i 2-3 dagar, vilket jag tyckte var lagom. Det är en storstad och har det mesta som en storstad har. Det var mysogt att promenera längs vattnet och om jag inte minns fel så tror jag att vi tog en båttur inne i stan också (fanns mycket vatten i staden). Annars var vi mest ute och dansade på nätterna här, i våra flipflops. 
 
 
SURFERS PARADISE
Jag minns att vi kom fram till Surfers och det regnade så otroligt mycket att vi knappt såg en meter framför oss. Vi hade kollat upp hostellet innan och trodde det låg i närheten men det visade sig vara en dryg 20-minuters promenad dit. Med tre stora resväskor plaskade vi genom stan, och vi var tvugna att hänga upp precis allt i våra resväskor när vi kom fram till hostellet. Jag hade ändå såna hårda resväskor, men precis ALLT var blött. Plus att wifi bara fungerade utomhus så efter att vi torkat av oss lite ställde vi oss under en trappa (för skydd mot regnet) för att höra av oss hem till Sverige. Så det var mitt första intryck av Surfers Paradise, haha, men vi spenderade två nätter där och hann se lite mer än bara regn. Här är några fotofavoriter: 
 
 
- Q1
230 meter upp i byggnaden Q1 finns ett observationsdäck där man kan se ut över hela staden med stora fönster åt alla håll. Det kostade en liten slant, men man kunde få riktigt snygga bilder därifrån! 
 
 
 
- "Surfers Paradise"-skylten och stranden
Såklart kunde vi inte missa skylten! Och stranden var faktiskt väldigt fin (och lång!!). Perfekt för lite vila efter några långa nätter och kvällar i både Brisbane och här i Surfers. 
 
 
HERVEY BAY
Hervey Bay var ett sånt mellan-ställe de flesta bodde på innan man åkte med en grupp till Fraser Island. Så vi stannade här, på ett litet hostel med hängmattor där vi låg och läste böcker i solen. Hervey Bay är väldigt litet och det fanns absolut inget internet så långt vi kunde nå (och tro mig, vi försökte, haha), men vi hittade en strand som bjöd på två spännande fotomöjligheter: 
 
 
Det var så extremt stor skillnad på tidvattnet vid den här stranden. Det kunde handla om 20-30 meters skillnad från när vi kom dit på morgonen till att vi gick därifrån på eftermiddagen. Och när tidvattnet var som lägst så ploppade det upp små små krabbor ur sanden - överallt!! Det var tusentals, och alla var små och blå, inte större än min stortå.. 
 
 
FRASER ISLAND
Någon dag senare var det dags för vår resa till Fraser Island. Ett självklart stopp på en resa på Austraiens östkust om ni frågar mig. Vad ni än gör, missa inte detta! Vi bodde i tält på stranden (hela ön är gjord av sand) och gjorde utflykter med ett gäng guider och en grupp på 15-20 personer. Vi reste i bilar som för det mesta körde på stranden och genom skogen (som också endast bestod av sand och träd). Här är mina fotofavoriter: 
 
 
Lake Wabby + Hiken dit
Lake Wabby är en liten grön sötvattensjö. Det ligger i Great Sandy National Park på östra sidan av Fraser Island och vi hikade dit med vår grupp. Det tog ungefär 45 minuter att gå dit (man kan inte gå så snabbt för man går hela tiden på sand). Det var så skönt att ta ett dopp där när vi hade gått så långt i värmen. Vi gick ju bokstavligt talat genom öknen. Helt fantastiskt vackert! 
 
 
 
- The Maheno Wreck
Om man har tagit sig hela vägen till Fraser Island kan man inte gå miste om det här förlista gamla skeppet som ligger uppspolat på stranden. Så snyggt med det rostiga mot den klarblå himlen, definitivt värt ett fotostopp! 
 
 
 
Champagne Pools
I princip det enda stället på Fraser där man kan bada i havet. Det är naturliga pooler som skapats i berget, så mysigt! 
 
- Indian Head
En kort hike upp på den här kullen väntar en fantastisk utsikt över havet och stränder i närheten. Har man tur kan man till och med se en haj eller två simma nedanför klipporna. 
 
 
Andra Fraser Island tips: Den kritvita stranden vid Lake McKenzie, och all strand och skogen i allmänhet. Håll utkik efter dingos och andra djur. Men håll dig borta från vattnet för det kryllar av hajar och det är helt förbjudet att bada nästan överallt!
 
 
AIRLIE BEACH
Airlie, precis som Hervey Bay, är ett mellan-ställe som de flesta bor på i väntan på deras resa till Whitsundays. Vilket vi också gjorde. Jag tror vi bodde där i två dagar innan vår Whitsundays-resa började. Vi utforskade inte så mycket foto-locations här utan tog det mest lugnt. Men palmerna, vattnet och hamnen med alla fina båtar gör sig fint på bild!
 
 
 
WHITSUNDAYS
Ni kan inte besöka Australiens östkust utan att besöka Whitsundays! Oavsett hur mycket ni ogillar turistiga platser så kan jag lova er att det här är värt det. Jag minns att vår guide nämnde att det var världens näst vackraste strand (vet inte om den fortfarande är det men jag minns att jag verkligen tyckte att den var värd det priset där och då!). Så sjukt stort och vackert! 
 
Och själva resan var bara den så bra! Vi bodde på en båt i två nätter, och den tog oss runt till alla dessa fantastiska öarna med ett större gäng människor. Vi besökte många olika platser som jag tyvärr inte vet namnet på, men vill man besöka Whitsundays (och inte äger en egen båt) så måste man åka på någon av dessa båtar med guider. De lagade mat, vi snorklade bland de fina barriärreven och badade på helt fantastiska stränder. På kvällarna drack vi vin tillsammans, lekte lekar och låg och tittade upp mot det oändliga havet av stjärnor ovanför. Det här var nog ett av de mest magiska ögonblicken på resan och jag hade gjort om det imorgon om jag kunde! Här är några favoribilder från de dagarna på havet: 
 
 
 
CAIRNS 
Vårt sista stopp på resan. Det var lite vemodigt att komma fram till Cairns för vi visste att det snart skulle vara över, men vi hade sjukt mycket äventyr kvar på schemat! Här är mina fotofavoriter: 
 
 
- The Great Barrier Reef
Efter att vi kom tillbaka till Airlie Beach från vår båtresa kom det en orkan som svepte över vår del av landet. Den gjorde att alla bussar blev inställda och vi kunde inte ta oss vidare mot Cairns förrän flera dagar senare. Vi hade bokat och planerat att ta vårt dykarcertifikat men det blev endast en dag i havet istället för en vecka, så någon certifikat blev det inte tyvärr, men vi fick testa på att dyka i Stora Barriärrevet i alla fall vilket var något utav det läskigaste men häftigaste jag gjort!
 
 
 
- Koala Gardens
Jag kunde ju inte lämna Australien utan att se en koala, så vi åkte till ett ställe som heter Koala Gardens, som är ett center för djur som är/har varit tama eller som räddats från olika cirkusar eller som på annat sätt inte klarat sig i naturen på egen hand. Här fick vi träffa Koalor och en väldigt trött och gammal Kängru som gillade att bli klappad. 
 
 
 
- Skydive!
Vi avslutade den här resan på topp (bokstavligt talat) med att hoppa ut från ett flygplan från drygt 4000 meters höjd. Jag lovade mig själv där och då att jag inte skulle göra det igen men ska jag vara helt ärlig så börjar jag bli sugen igen, haha! Just en skydive kan man göra på flera olika ställen längs kusten, men vi spontanbokade det här bara några dagar innan så det var därför det blev Cairns. "Tyvärr" kunde jag ju inte ta med mig kameran i hoppet, men han jag hoppade med filmade det hela och tog några bilder med gopro. 
 
 
Vill ni se fler bilder och läsa samtliga av mina blogginlägg från resan kan ni klicka här!
 

Vårkänslor på balkongen!

 
Min blus hittar ni här! (adlink)
 
 
Idag har spenderat dagen hemma för mig själv. Så härligt ändå!
Jag har varit nere i källaren och plockat fram lite sommarkläder, planterat olika frön och blommor (och kastanjer) på min balkong, läst några tidningar, kollat på serier med mina fönster öppna och bara tagit det lugnt. 
 
Är lite kär i min balkong förresten, så ni kanske får se rätt mycket av den i sommar... 
 

Signe

 
Foton av mig för Fotoresor
 
Hårstylist: Daniel Phu Huynh 
Makeupartist: Galina Nurmi 
Stylist: Martina Axtelius 
Modell: Signe / Slash.ten Models
 
 
Just nu jobbar jag mycket med Fotoresor och våra workshops i modefoto (där vi fotograferar 8 modeller på en dag) och jag hinner knappt redigera mina bilder innan det är dags igen, haha! 
 
Här är bilder på en utav modellerna vi hade med oss vid förra tillfället i mars. Gillar verkligen den här looken, färgerna går ihop så fint och Signe var super framför kameran! 
 

En tur i skärgården

 
 
Igår var jag och Philip lediga (för en gångs skull samtidigt) så vi passade på att ta en båt ut till skärgården på eftermiddagen och åt middag ute i ett soligt Vaxholm. Det var kyligt i luften men vi kände verkligen att våren var på väg. 
 
Nu börjar ju vår/sommar perioden vilket betyder att jag och Philip inte hinner ses särskilt mycket då vi båda jobbar mycket och på olika platser i världen. Fantastiskt kul för oss som individer men lite tråkigt för oss som par i en relation. Så då gäller det att ses så mycket som möjligt och göra det bästa av de dagarna vi får tillsammans. 
 
Nu jobbar jag hela helgen och på måndag åker Philip till Frankrike och är sedan borta i fyra veckor där och i Göteborg på jobb, sedan har vi ungefär en dag tillsammans hemma i Stockholm innan jag åker till Berlin i en vecka på jobb och sedan rullar det på så ungefär till september för oss. Förutom två veckor i augusti som vi skall spendera tillsammans!! (woho!) 
 
Därför betyder de här vardagliga små äventyren så mycket för mig, att bara så hänga, äta, promenera, kramas och prata om allt tillsammans ♥
 

Vårkänslor i luften

 
 
Älskar såna här kvällar med vårkänslor i luften som bara får mig att längta ännu mer efter oändliga sommarkvällar och ljusa nätter. Speciellt med människor jag tycker om så mycket som den här pärlan ♥ 
 
Hoppas ni alla hade en fin och solig dag idag! 
 

Kakan Hermansson för ELLE och The Body Shop

 
Foto av mig / Studio Emma Svensson
 
 
Jag gjorde det här härliga fotojobbet hemma hos Kakan en grå mars-eftermiddag för ett litet tag sedan. Gillar verkligen de våriga färgerna och den första bilden med alla blommor känns lite som en målning på något sätt. 
 
Idag snöar det i Stockholm och jag skall fotografera VM i synkroniserad konståkning hela helgen på Globen, men sen kan det väl ändå bli vår tycker jag!! 
 

Ögonblick i vardagen

 
 
I lördags åkte jag ut till havet tillsammans med Philip, hans mamma och lilla Teddy. Eller ja, han är ju inte så liten längre om vi jämför med när vi åkte ner och hämtade honom när han bara var 8 veckor gammal (se bilder här). Solen sken och vi skrattade mycket. Tycker så mycket om de här små ögonblicken i vardagen när man hittar på något mysigt som man vanligtvis inte gör. Det behöver liksom inte vara mer märkvärdigt än så. 
 

Allt jag behöver

 
 
Just nu sitter jag på ett tåg som skall ta mig tillbaka till Stockholm efter en långhelg hemma på västkusten. Sex dagar närmare bestämt. Jag kan inte påstå att jag tagit det speciellt lugnt egentligen, när jag försöker träffa och umgås med så många som möjligt under en kort tid. Påskfiranden med min och Philips familj, middagar, luncher, promenader, tårta, godis och mer tårta och godis. Och en hel del åkande fram och tillbaka till olika platser varje dag.
 
Men på något sätt lyckades jag (för det mesta) verkligen leva i nuet. En konst som jag allt för sällan utövar. Jag har loggat ut från min mejl (så när jag har råkat trycka på mejlen på telefonen av ren vana, för det gör man ju, har jag behövt logga in vilket har påmint mig om att jag faktiskt inte behöver kolla). Så. Himla. Skönt. 
 
Det känns så längesedan nu som jag blev upphämtad från Göteborg Central sent på kvällen av en fin vän, åkte hem till henne och somnade ovanpå täcket tillsammans medan vi pratade om allt och ingenting. Nu när jag sitter på tåget igen känns allt som en liten dröm liksom. Igår kväll efter en middag med en annan fin vän körde jag genom landskapen jag kört på så otroligt många gånger förut och kände en inre eufori på något sätt. Med Florence + The Machine på hög volym var jag 18 åriga Emma igen. Hon som körde runt där i sin gamla guldiga volvo som alltid var stökig, hon som lyssnade på musik varje dag (vilket jag ju inte gör längre av någon anledning?) och som var lite sådär lagom naiv. 
 
Det härliga med dessa sex dagarna var att jag hann träffa så måga männiksor som ger mig så mycket energi. Även om vi bara hann ses två timmar och titta på en film i soffan, ta en snabb påsklunch eller somna ovanpå täcket tillsammans så har det verkligen varit allt jag behöver. 
 
 
 
 
Bilderna på mig tog min duktiga syster en kväll när vi åkte ut till Hanhals Holme.