Follow

Snapshots från ELLE-galan och Modeveckan

 
 
Här är lite blandade bilder från den senaste veckans fotojobb. 
Foto av mig för ELLE & Studio Emma Svensson
 
I fredags var det ELLE-galan och mitt andra år på röda mattan backstage, jag fotograferade alltså inte de "vanliga röda-mattan-bildera" utan stod bakom scenen och fotograferade de personer som rörde sid där bak. Det är alltid lite spännande att se vad som händer bakom kulisserna! Jag och (typ) hela teamet fotograferade efterfesten också, det var roligt! 
 
Sedan startade modeveckan nu i söndags och jag har endast gjort några få snabba fotojobb där i år. Lite kvällsmingel i ett fantastiskt hotellrum och idag avslutade jag på Rodebjers visning vilket var riktigt fint. Valet av lokal var magisk som vanligt. 
 
 

10 fotografer som inspirerar mig just nu

Under förra året gjorde jag en liten räd på min Instagram och avföljde ganska mycket människor som jag egentligen inte är intresserad av att se, kanske riktigt gamla bekanta som jag egentligen inte känner längre (eller har känt över huvud taget) eller folk jag inspirerats av tidigare som jag inte är så intresserad av längre. 
 
Istället började jag följa inspirerande männsikor, inte bara fotografer som de i det här inlägget utan också människor som delar med sig utav viktiga saker, intressanta saker eller bara är roliga att följa. Med fina tankar, texter och härliga instastorys. 
 
Här är i alla fall några modefotografer som jag tycker om att följa för att de är duktiga bakom kameran och inspirerar mig: 
 
Miriam Marlene
@miriam_marlene
 
 
 
Sandra Thorsson
@sandrathrssn
 
 
 
Cole Sprouse
@colesprouse
 
 
 
Diana Kobayashi Ritch 
@dritch
 
 
 
Katie Slater
 
 
 
Corinna Hopmann 
 
 
 
Jesse Laitinen 
 
 
 
Noémi Ottilia 
 
 
 
Anne-Line Nygaard
 
 
 
Emelie Lundqvist
 
 

Nytt modejobb i Liike Magazine

 
 
Edtorial på Liike Magazine: JOYCE for Liike Magazine
Hår och makeup: Josephine Golan 
 
 
En bitande kall decemberdag fotograferade jag de här bilderna tillsammans med de fina och duktiga personerna listade här ovanför. Det var så otroligt kul att fotografera utomhus, till skillnad från studion, och jag har verkligen fått upp ögonen för det igen. Det känns som att jag har fastnat lite i vad jag kan göra i studion just nu (även om jag fortfarande fotar en del grejer där), så jag är nu på en aktiv jakt på fina locations att fotografera på. Kom gärna med bra förslag! Det här är fotograferat på ett utav mina favoritställen i Stockholm, Bergianska Trädgården. 
 
Hela mitt fotointresse började ju egentligen med att fotografera människor utomhus i olika miljöer och poser, så det är så nostalgiskt på något sätt att fotografera på det här sättet nu så många år senare. 
 
Plus att jag har velat fotografera något för Liike ett bra tag nu så det gjorde ju alt lite extra kul! 
 
 

Nytt jobb för GÛAVA

 
 
Fotograf Emma Grann / Studio Emma Svensson
Makeup artist Stasia Michael  & Shailin Lazarte
Stylist Stasia Michael 
Stylistassistent Tuva Roos
Modeller Nobelle, Rosa & Amina - Slash.ten models, Alicia B - Stockholmsgruppen
 
 
Igår släpptes GÛAVA som är en ny webbpublikation som fokuserar på att utmana normen i dagens samhälle genom innovativt tänkande inom kultur, mode och skönhet. Jag är såklart väldigt stolt över att få vara med i deras allra första publikation! 
 
 
 

Analogt från några veckor på västkusten

31 december 2017
 
 
Under min jul och nyårsledighet lät jag faktiskt min stora kamera ligga kvar i väskan och jag fotograferade endast analogt med min lilla Nikon FM (den är från 1978, så därav lite krasslig kvalitet på vissa, hehe). 
 
Ett utav mina stora personliga mål med 2018 är att fotografera fler spontana bilder som bara är för mig själv och mina egna minnen. Att inte bara ta de storslagna landskapen på resor och perfekta och uttänkta porträtt, utan mys hemma i soffan eller bara små vardagsgrejer och ögonblick som jag vill minnas. 
 
Såklart kan man ju skriva ut mobilbilder och bilder jag tar med min digitala systemamera också men det är ändå något speciellt med analoga bilder, och jag kände att det behövde bli ett roligt projekt för att jag skulle ta tag i det ordentligt och faktiskt göra det. Bilderna är ju inte storslagna eller för den delen genomtänkta (haha) utan det har verkligen varit spontana ögonblick, vilket känns väldigt viktigt. 
 
Sedan är det ju så praktiskt för när jag lämnar in rullarna så kan man välja att både få det på mejlen och som små "vanliga" printar som jag sedan ska sätta in i ett fotoalbum och skriva lite intill varje bild. Jag fick ett album av Philip i julklapp så nu är jag ännu mer peppad på det här. 
 
Skulle ni vara intresserade av att se några fler av dessa analoga "vanliga" vardagsbildera från mig?
Jag kommer behålla många bilder för mig själv som känns för personliga för att lägga upp men är ni intresserade av fler liknande blogginlägg i framtiden kan ni väl "gilla" det här inlägget så jag vet om det finns ett intresse i alla fall. Sedan lovar jag att mina "storslagna landskapsbilder och perfekt uttänkta porträtt" fortfarande kommer ha en stor roll på min blogg såklart. 
 
 
Fjärås centrum, här växte jag upp. 
 

Jag och Philip spenderade en natt i mammas och pappas sommarstuga långt (!) ute i skogen. Vi kom dit och det var så mörkt att det kändes som att kliva in i en svart vägg. 
Pappas lilla samling av Star Wars-figurer i fönstret och jag utanför stugan på morgonen efter. 
 
En snöig dag. 
 
En solig dag. 
 
Jag och Philip spenderade en natt på ett spa i Göteborg, det var härligt. Jag fick för stora tofflor. 
 
Ett dåligt försökt att tända en flygande lykta på nyårsafton. 
 
Nyårskyssen. 

Nytt år - nya spännande fotokurser och fotoresor!

 
 
Efter en extra veckas semester hemma på västkusten är jag så redo att börja jobba igen och jag är extra peppad på alla fotokurser, workshops och fotoresor jag kommer hålla det här året! 
 
Jag har redan fått träffa några av er som klickar in här på en del av de kurserna och workshops jag hade förra året och jag är spänd på att få se vilka som kommer på årets resor och kurser. Allra mest speciellt är resorna, för man kommer verkligen varandra så nära och flera av mina vänner som jag har nu hade jag aldrig träffat om det inte vore för det här jobbet, vilket jag är så tacksam för. 
 
Redan om två veckor kickstartar jag Fotoresors år med en Grundkurs i foto och en Grundkurs i bildbehandling, och sedan rullar det på med grundkurser under hela året som jag och Frida håller ungefär en gång i månaden. 
 
Idag satt jag och Frida och planerade en workshop vi skall hålla i mars tillsammans, en som heter Modefoto Portfolio där alla deltagare kommer få fotografera åtta modeller från en av Sveriges största modellagenturer under en hel dag på olika stationer i vår studio, med proffesionell hårstylist, makeupartist, stylist och med handledning och feedback från oss hela tiden. Vi har haft den här workshopen vid flera tillfällen innan men varje gång har vi nya modeller och ny styling och stationer så varje tillfälle är unikt. 
 
 
 
 
Vi kommer också hålla en Grundkurs i Ljussättning där vi går igenom allt från ljusteori och ljusformare till hur man faktiskt planerar och sätter upp sitt ljus. Även under den här grundkursen fotograferar vi på flera olika stationer i vår studio och även ute i dagsljus.
 
Skall jag vara helt ärlig så lärde jag mig själv mer om ljus och ljussättning när jag faktiskt höll och undervisade i den här kursen första gången, allt handlar ju om att faktiskt göra praktiska experiment och testa. Även om jag läste i en bok eller hörde från en anna fotograf att ljuset beter sig på ett visst sätt så är det så mycket mer gicande att faktiskt se det med egna ögon. 
 
 
 
 
 
Förra året gick en av flera research-resor till Berlin tillsammans med Mira och Thilda Berglind, vilket resulterade i vår fotoresa "Ödeplatser i Berlin", som gör comeback även i år vilket jag är så peppad på! Den betyder ändå lite extra för mig eftersom att jag själv är en av huvudpersonerna som formare resan från grunden. Vi kommer bland annat besöka övergivna sjukhus från mitten på 1900-talet, en övergiven skola, en övergiven fabrik och en övergiven radarcentral som användes av USA i Kalla Kriget. Allt detta tillsammans med en proffesionell modell som man får chansen att fotografera på alla de här platserna med nya looks varje dag! Det här är lätt våran mest nervkittlande resa och det skall bli så roligt att få hålla i den än en gång - Ödeplatser i Berlin 2018 - jag längtar! 
 
Bilder från Berlin 2017
 
 
Sommaren startar på samma (bästa) sätt som förra året med en Ungdomsresa i USA (upp till 21 år) där jag och Frida tar med deltagarna på en roadtrip genom fyra olika stater och besöker kända platser som Grand Canyon, Yosemite National Park, Las Vegas, Los Angeles, Joshua Tree, Death Valley och många fler! 
 
Jag minns hur jag var så otroligt fylld av energi när jag kom hem från förra årets resa, men samtidigt helt utmattad efter 12 dagar av äventyr och fjärilar i magen efter att ha kört genom alla dessa fantastiska platser. Det är så svårt att förklara den känslan, men jag levde på den energin så väldigt länge efteråt. 
 
Bilder från USA 2016 och 2017
 
 
Sedan när hösten närmar sig drar jag och Frida iväg igen, men den här gången på vår Fotoresa till Island som är en helt ny Islandsresa med fyra dagar fyllda med sagolika landskap och upplevelser. Under en av dagarna kommer även deltagarna få möjlighet att fotografera en modell på en svart strand (en av mina favoritplatser) vilket kommer bli riktigt snyggt! 
 
En av de bästa sakerna (enligt mig) med fotoresorna är att vi alltid har bildvisningar med feedback och undervisningar i foto med i schemat också, så att deltagarna inte bara får se och uppleva alla dessa platser, utan även utvecklas som fotografer. Det slutar alltid med att jag är avundsjuk på hur fina bilder deltagarna tar, haha! 
 
Bilder från Island 2017
 
 
Vi har också fler resor och workshops på gång som vi finslipar på och som kommer släppas under året, och Emma Svensson håller två resor till utöver de här som också kommer bli magiska, ingen tvekan. Så för att inte missa något kan ni följa oss på Instagram och Facebook
 
 
Förstår ni hur peppad jag är?! 
Förra året var första gången jag stod framför folk och höll i en kurs, lärde människor hur man använder hela kamerans prestanda och mina bästa knep inom foto och bildbehandling och det har verkligen öppnat upp dörrar för mig personligen, och inte bara i mitt yrke.
 
För 3-4 år sedan kunde jag knappt så framför min egen klass eller mina vänner och redovisa en uppgift, jag var den som inte räckte upp handen även om jag visste svaret, den som hellre satt tyst och nickade även om jag inte förstod ett ord. Det är så kul att se tillbaka och känna hur mycket jag har växt, från min första grundkurs jag höll för ett år sedan, då jag kom en timme för tidigt och läste igenom allt 100 gånger och svettades hela dagen, till nu när jag tycker att det är mysigt att åka in till studion en helg och prata om- och lära ut foto under en heldag med grupper av människor som är genuint intresserade av mitt yrke och mina färdigheter. 
 
Ni har hört det förut, men jag älskar mitt jobb! 
 
 
 
 
 

Golden dress

 
 
I augusti fotograferade jag de här bilderna tillsammans med Louise som stylade, Mia som gjorde hår och makeup och Tuva från Stockholmsgruppen framför kameran.
 
Det var först inatt när jag inte kunde somna som jag satt och redigerade dem. Nu längtar jag efter att få börja fotografera och skapa nytt det här året. Egentligen är ju januari som vilken månad som helst, men det känns ändå lite mer speciellt när ett nytt år börjar. Som att man får en spark i baken och massor av ny energi.

Minnen från en resa till Sydafrika

 
 
Idag är det fem år sedan jag åkte till Sydafrika tillsammans med min vän Frida. Jag är egentligen inget stort fan av att lägga upp gamla bilder på bloggen, men när jag var sjukskriven i höstas så gick jag igenom många gamla hårddiskar och fastnade för många av mina Afrikabilder igen - även många som jag aldrig ens markerat eller öppnat i Photoshop som jag nu kände att jag gillade väldigt mycket. Det är kul att se hur ens bildseende ändras, på "bara" fem år har mitt ändrats väldigt mycket och alla de här bilderna har jag redigerat om så som jag skulle redigerat dem om jag tog dem nu. 
 
Nu när det nya året har startat är jag så otroligt peppad på årets alla resor, både de jag skall göra själv och de jag skall göra med Fotoresor. Det kommer bli ett så spännande år, och jag kan inte vänta på att få utvecklas ännu mer!